Kultura

Velika zainteresiranost za Kazališne ljetne večeri

04-07-2023 • 12:24
Rva
Što su nam sve pripremili i za koje događaje je potrebno rezervirati svoju kartu unaprijed, objasnila je današnja gošća emisije „Jutro s Matkom“ Valentina Neferović, ravnateljica Gradskog kazališta Požega.

Došli smo i do tog dijela godine kad nam se zanimljiva kulturna i društvena događanja održavaju u našem kazalištu, naravno radi se o Kazališnim ljetnim večerima. Gradsko kazalište Požega i ove godine ima bogati program gdje svatko može pronaći nešto za sebe, a nakon odličnih dojmova prošlogodišnjeg prvog izdanja, ove godine očekujemo još više. Što su nam sve pripremili i za koje događaje je potrebno rezervirati svoju kartu unaprijed, objasnila je današnja gošća emisije „Jutro s Matkom“ Valentina Neferović, ravnateljica Gradskog kazališta Požega.

Kazališne ljetne večeri održavaju se od 28. lipnja do 15. srpnja, a očekuju nas dječje predstave, stand up show te zanimljiv koncert.

„Prošlog tjedna su službeno započele Kazališne ljetne večeri, dojmovi su pozitivni i mi smo jako zadovoljni. Prvi tjedan je iza nas, publika je imala priliku pogledati predstavu „Otvoreni brak“ s kojom smo i otvorili 2. Kazališne ljetne večeri. Za najmlađu publiku je na programu bila predstava „Ružno pače“, a u subotu 1. srpnja imali smo premijeru predstave „Ljubica“. Premijeru predstave su izveli naši kazališni amateri, s njima je glumio i naš Požežanin Ivan Vukelić, a režirao ju je djelatnik Kazališta Dario Hak. Publika je bila zadovoljna, glumci su bili zadovoljni. Imali su tremu jer je to veliki kazališni komad u tri čina, ali oni su to jako dobro odradili i zaista smo ponosni što naše Kazalište ima jednu kvalitetnu stariju amatersku skupinu.“ – rekla je ravnateljica Neferović.

Program se nastavlja već sutra s jednim popularnim stand up duom – dolaze Goran Vinčić Vinča i Marko Dejanović.

„Dolaze nam trenutno najpopularniji stand up komičari u državi, no show je rasprodan. Naša publika već poznaje njih i oni nam relativno često i dolaze u goste, tako da svi pomno prate događanja i vijesti, pa se karte jako brzo rasprodaju. Naravno pri tome zahvaljujem vjernoj publici koja nas prati i na taj način podržava Kazalište.“ – dodala je Valentina.

U četvrtak, 6. srpnja imamo predstavu iz ciklusa Drvo bajki, a na red je došla priča o Pepeljugi.

„Nekakav koncept Kazališnih ljetnih večeri je da program počinje srijedom, a četvrtak je rezerviran za dječji program. Ovaj četvrtak imamo novo Drvo bajki i premijeru “Pepeljuge” koju režisira Andrija Krištof, a glume Ivan Vukelić, Klara Malčić, Zaharije Matijević i Petar Vrgoć. Htjela bih naglasiti kako su Klara, Zaharije i Petar članovi naše Srednjoškolske kazališne družine koju vodi Andrija Krištof, glumac lutkar, a evo tu je i Ivan koji zaista svojom profesionalnošću i iskustvom podigne predstavu na višu razinu. Predstava se izvodi na vanjskoj pozornici i program je besplatan. Koncept je takav da sve što je na vanjskoj pozornici, to se može pogledati besplatno, a naplaćuje se ulaz u dvoranu po cijenama koje su određene za pojedine programe.“ – rekla je ravnateljica Valentina, predstava Pepeljuga započinje u 19,30 sati.

VEZANI ČLANAK

[NAJAVA] Komedija “Tvorničke postavke” u Gradskom kazalištu Požega

Za vikend, 8. srpnja nas na vanjskoj kazališnoj pozornici očekuje jedna prava glazbena poslastica, dolaze Urban&4, a doznali smo što sve možemo očekivati tijekom koncerta.

„Možemo očekivati gužvu, što je super, te naravno dobar provod i sigurno jednu vrhunsku glazbeno-umjetničku izvedbu Damira Urbana. Do cijele priče je došlo u razgovoru s direktoricom Turističke zajednice Grada Požege Mirnom Šimunović Svobodom, ove godine je TZ zaista na lijep način podrška Kazališnim ljetnim večerima. Htjeli smo jedan koncert koji bi kao sam događaj mogao privući pažnju, a to je Damir Urban. Svi se veselimo, telefoni zvone, zaista se publika raspituje te vjerujem da će u subotu biti jedna lijepa kazališna i glazbena večer. Ulaznice se ne naplaćuju, zahvalila bih se i Kazališnoj kavani koja je naš sponzor za ovaj koncert. Pozivam sve ljubitelje Urbana da nam dođu u subotu i da se zabave, sve započinje u 21 sat.“ – rekla je ravnateljica.

VEZANI ČLANAK

Što nas očekuje ovog Požeškog kulturnog ljeta?

Dakle ulaz za vanjsku pozornicu je besplatan, a naplaćuje se samo ulaz za predstave i događaje koji se održavaju u dvorani.

Ulaznice se mogu rezervirati na broj telefona 034/273-161, na email ili na Facebook stranici Kazališta. Radno vrijeme blagajne kazališta je srijedom i petkom od 10 do 12 sati, četvrtkom od 15 do 17 sati, te sat vremena prije početka predstave. Ravnateljica Neferović je naglasila kako se sve ulaznice rezerviraju i prodaju u kratkom vremenu.

„Situacija s ulaznicama je dobra i loša, loša za one ljude koje bi htjeli doći jer je gotovo sve prodano, a za nas je to naravno odlično. Da imamo malo više mjesta u našoj dvorani bilo bi poželjno. Zaista smo prezadovoljni, konstantno nas ljudi zovu, dolaze rezervirati i kupiti karte, a vjerujem da ćemo za iduće Kazališne ljetne večeri morati uvesti koju dodatnu predstavi jer je velika zainteresiranost.“ – naglasila je.

U trećem i posljednjem tjednu ovogodišnjih Kazališnih ljetnih večeri očekuje nas večer poezije, premijera dječje predstave, gostujuća predstava za odrasle te koncert na kraju.

„Na programu nam je večer poezije pod nazivom „Kazališni Nokturno“, to je novi program za koji vjerujem da će zaživjeti i da će ga požeška publika prihvatiti. Radi se o čitanju i recitiranju poezije profesora i učitelja hrvatskog jezika naših škola. Ideja je bila da uključimo profesionalce, oni su profesionalci u svojim poslovima, no nisu glumci, ali na taj način i njih promoviramo i potičemo posjetitelje na čitanje poezije i taj vid umjetnosti. Večer poezije održava se 12. srpnja s početkom u 21 sat. Nakon toga nam dolazi još jedna premijera, to je „Gusarsko blago“, u produkciji našeg Kazališta, a režisira ju Dario Hak. Premijera se održava u četvrtak, 13. srpnja s početkom u 19,30 sati. Zadnja gostujuća predstava za odrasle nam dolazi iz „Puni pansion“ u izvedbi Katarine Baban. To je monodrama i komedija u kojoj ona glumi čak 18 uloga. Jedna iznimno izvedbeno zahtjevna predstava, ali za publiku vrlo komična. Nakon toga imamo zatvaranje Kazališnih ljetnih večeri i koncert na vanjskoj pozornici, pjevat će Ružica Maurus uz glazbenu pratnju Mateja Podgorščaka i Alena Kovačevića.“ – najavila je Valentina Neferović, ravnateljica Gradskog kazališta Požega.

Velika je zainteresiranost za drugo izdanje Kazališnih ljetnih večeri, možemo primijetiti kako je nekoliko događanja uvedeno na kulturnom planu Požege, a da su iz godine u godinu sve bolji dojmovi.

Ravnateljica Neferović je dodala kako će Gradsko kazalište Požega ovu 28. kazališnu sezonu završiti s 13 premijernih naslova. Od 1. rujna 2022. godine do 15. srpnja 2023. godine je napravljeno i predstavljeno trinaest premijernih naslova, to je izuzetan broj i tu su uključene predstave Dramskog studija. Za sve te predstave je bilo potrebno mnogo truda na i iza scene, te je naglasila kako su ponosni na tu brojku. Nova sezona je u pripremi, 1. rujna kreće nova sezona i već imaju spremne nove premijerne naslove. Dodala je kako se posebno vesele jednoj novoj komediji za odrasle „Gostioničarka Mirandolina“, koju ćemo imati prilike vidjeti u listopadu, a u kojoj je Ružica Maurus u glavnoj ulozi.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu.