Društvo

Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije obilježila 30. obljetnicu postojanja

30-11-2023 • 13:28
Rva
Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije svečanom sjednicom obilježila je jubilarnih 30 godina rada na očuvanju ljudskih života i imovine.

Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije svečanom sjednicom obilježila je jubilarnih 30 godina rada na očuvanju ljudskih života i imovine. Osnovana 23. listopada 1993. godine, do današnjeg dana pamti brojne akcije spašavanja, osposobljavanja, natjecanja, a ponajprije, brojne pojedince koji su svojim radom stvarali i još uvijek stvaraju sigurno okruženje za svoje sugrađane.

Osim vatrogasaca, kako domaćih, tako i onih iz susjednih županija, obljetnici su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnici, načelnici i predstavnici gradova i općina s područja županije, Zdenko Čarapar, predsjednik Koordinacije Istočne Hrvatske, voditelj Službe civilne zaštite Požega Slavko Marinac, načelnik Policijske postaje Pleternica Goran Alaber, počasni predsjednici Stjepan Pavliček i Željko Petrović te drugi gosti.

Na području Požeško-slavonske županije trenutno djeluju 3 vatrogasne zajednice grada/područja, 54 dobrovoljna vatrogasna društva, 2 dobrovoljna vatrogasna društva u gospodarstvu i 2 javne vatrogasne postrojbe. Organizacije su to koje broje ukupno 4760 članova, od kojih 1158 operativnih članova i 1112 članova mladeži i pomlatka.

U ime svih žitelja županije, zahvale vatrogascima na nemjerljivom doprinosu uputila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja je ujedno na svečanoj sjednici predsjedniku Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Dragutinu Žnidarecu uručila vatrogasnu zastavu.

– U našoj županiji vatrogastvo je tradicija. Prije gotovo 150 godina u Požegi je osnovano prvo dobrovoljno vatrogasno društvo, a u brojnom članstvu vatrogasne zajednice imamo popriličan broj stogodišnjaka. Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije osnivana je u vremenima u kojima se stvarala Republika Hrvatska, a tada su brojni vatrogasci bili i pripadnici postrojbi koje su branile Domovinu. Reći ću da je 30 godina iza vas, ali i iza nas. Jedna smo zajednica i društvo u kojem je bilo puno izazova, kao što su nedostatak opreme i financija, ali u posljednje vrijeme i uz veliku podršku Vlade Republike Hrvatske, ostvaruju se svi projekti i programi o kojima smo nekada sanjali, postajemo bolje opremljeni i operativniji. Vjerujem kako su, kao što sam ja ponosna, jednako ponosni i čelnici gradova i općina na vaš angažman, na našu suradnju i dobro koje činite u trenucima kada su ugroženi i životi i imovina naših sugrađana i na tome vam veliko hvala – rekla je Jozić.

Osvrt na vatrogastvo Požeško-slavonske županije dao je i glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković, prisjetivši se izazovnih vremena u kojima je zajednica osnivana, ali isto tako i teških vremena u novijoj povijesti kada su županiju pogodile poplave, a vatrogasci su i tada bili prvi na terenu.

– Čestitam na visokoj obljetnici i zahvaljujem se Vatrogasnoj zajednici Požeško-slavonske županije na radu koji je konstruktivan i koji nije od jučer. Među nama su i ljudi koji su tih dana stvarali zajednicu, nije bilo ni malo lako, ali ste bili uporni i vodili ovu zajednicu naprijed. Danas je vatrogastvo, zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske, dobilo status središnjeg državnog ureda i status trećeg stupa domovinske sigurnosti, što mi i jesmo. Svi vi ne pričate priču, nego gradite vatrogastvo i ovu državu svojim djelima i vi ste vatrogasna snaga koja je tu na usluzi svojim građanima – rekao je Tucaković.  

Ispred Hrvatske vatrogasne zajednice, glavni vatrogasni zapovjednik uručio je plaketu Vatrogasnoj zajednici Požeško-slavonske županije te pojedinačne plakete počasnim predsjednicima Stjepanu Pavličeku i Željku Petroviću.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije dodijelio je vatrogasne zahvalnice živućim članovima Inicijativnog odbora za konstituiranje Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije, Stjepanu Pavličeku, Željku Petroviću, Zdenku Šipecu, Zlatku Zerdini, Željku Knezoviću i Antunu Colosettiju.

Izvor: pszupanija.hr