Kultura

Uz predstavu, čaj i keksiće pružamo podršku “palčićima” u Požegi

15-11-2023 • 13:51
Zbog najave lošeg vremena, planirani program održat će se u prostoru Dječjeg vrtića u Rudinskoj ulici, s početkom u 17 sati.

U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena, a u Hrvatskoj je to više od 2600 djece godišnje, odnosno 7 svakoga dana. Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se od 2008. godine kada ga je inicirala Europska zaklada za brigu o novorođenčadi „European Foundation for the Care of Newborn Infants“ s partnerima. Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju ove godine obilježit će se i u Požegi, a na koji način otkrile su nam Sanela Soldo Kovačević, ravnateljica Dječjeg vrtića Požega te Valentina Neferović, ravnateljica Gradskog kazališta Požega u emisiji “Jutro s Matkom”.  Zbog najave lošeg vremena, planirani program održat će se u prostoru Dječjeg vrtića u Rudinskoj ulici, s početkom u 17 sati.

Ciljevi obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenu je naravno osvijestiti ljude što sve sa sobom nosi prijevremeno rođene te uloga zajednice kao takve, objasnila je ravnateljica Sanela.

„Rekla bih da je cilj osvijestiti ljude zašto dođe do prijevremenog poroda i što to sve sa sobom nosi. Veliku ulogu koju ima društvo kao zajednica empata i senzibiliziranih ljudi, kako bismo uopće razumjeli jedni druge. Ono što također treba napomenuti je medicinska oprema za prijevremeno rođenu djecu koja je iznimno skupocjena, pa se akcijama koja se organiziraju skupljaju financijska sredstva. Roditelji prijevremeno rođene djece, palčića, suočavaju se s mnogobrojnim izazovima, ponajprije onima koji nažalost mogu rezultirati i potrebom za novim zdravstvenim pretragama. Oni izrastu u ljude za koje mi nikada ne bismo ni rekli da su ikada bili „palčići“, postoje i među nama su. Mislim da je takvo prvo prijerođeno dijete bilo tek svega nekakvih 418 grama, a ona je sada već veće dijete koje normalno živi, ide u školu.“ – rekla je Sanela Soldo Kovačević.

Gradsko kazalište Požega će ovaj Dan obilježiti jednom prigodnom dječjom predstavom, a sve će se održati na Trgu svete Terezije u Požegi, ispod svima znanog Ginka.

„Drvo bajki “Palčica” je dječja predstava koju ćemo izvesti. Drvo bajki je već poznati projekt rekla bih Gradskog kazališta Požega, koji je pokrenut 2017. godine. Našim posjetiteljima i ljubiteljima kazališta, pogotovo djeci i njihovim roditeljima, Drvo bajki je već poznato. Najčešće ga izvode naši amateri, a najviše predstava je obradio i upriličio naš djelatnik Dario Hak. Sama ideja tog projekta je pričaonica bajki uz elemente glume i lutkarstva. Dakle to je interaktivna pričaonica koja se može izvoditi bilo gdje, na otvorenom, u kazalištu, u školskim dvoranama i vrtićima…”

Predstava Drvo bajki „Palčica“ održat će se u petak, 17. studenog s početkom u 17 sati na prostoru Trga svete Terezije u Požegi.

“Kad god je nekakva prigoda, mi s našim Drvetom bajki možemo upriličiti nekakvu predstavu i animirati djecu. Nekakav cilj toga projekta je odgajanje, odnosno privlačenje najmlađe publike. Nekako prvo krenemo s Drvetom bajki, a kasnije je to odlazak u kazalište na dječje predstave i postajanjem prave kazališne publike.“ – rekla je ravnateljica Valentina.

Mislite li da umjetnost može doprinijeti razumijevanju i empatiji prema prijevremeno rođenoj djeci?

„Umjetnost općenito može doprinijeti razumijevanju prema svemu – ne da može, nego i doprinosi! Umjetnost je ta koja uči, oplemenjuje, koja šokira, koja zapravo ima cilj oplemeniti ljude, naučiti ih nečemu, pogotovo u takvim sadržajima kao što je Drvo bajki „Palčica“. Podučiti ih nekakvoj jednakosti, toplini života, a svaka ta priča u konačnici ima sretan kraj. Mi sada za obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenu radimo Palčicu, priču o djevojčici koja je svojoj majci dana u veličini palca. Jedna jako topla i zanimljiva priča, a sve predstave, bilo za osnovnoškolce ili srednjoškolce pa i za starije uzraste, svaka u sebi nosi pouku. Tu je ona poznata kazališna katarza, to je zapravo i smisao kazališta. Često nam se dogodi da upravo djeca, ja imam troje djece koja isto idu u kazalište, par dana nakon odgledane predstave, nešto iz njih izađe u prisjećanju. Svaka predstava na njih djeluje podsvjesno i svaka određeno djeluje u ljudskoj svijesti, u ljudskom mozgu, mislim da nema predstave koja loše utječe, već baš naprotiv – ona oplemenjuje, uči, osvježuje, pročišćava. Predstava „Palčica“ nije samo za djecu, jer roditelji često zaborave nekakve temeljne vrijednosti koje nas uče od malena, a upravo one su u svim dječjim predstavama.“ – rekla je ravnateljica Valentina Neferović.

Osim predstave, još jedna tradicija je da Trg svete Terezije, odnosno Ginko, zasja ljubičastom bojom, koja predstavlja osjetljivost te je simbol obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju.

„U organizaciji sudjeluju Grad Požega, Gradsko kazalište Požega, Udruga MI i Dječji vrtić Požega. Vrtić već treću godinu obilježava ovaj Dan, tako da nama to nije nešto strano. Svake godine napravimo slatke paketiće  – keksiće i topli čaj. Ovo će biti fantastično u suradnji s Kazalištem jer uz gledanje predstave, svi će moći popiti čaj, ako vremenske prilike dopuste i ako sve bude u redu. Naši odgojitelji su već u pripremama, rade porukice i slatkiši za te paketiće. Imat ćemo svoj štand na kojemu će svi moći dobiti čaj, svi su pozvani naravno! Nema ikakve prijave, samo je potrebno doći, svaki dolazak je podrška palčićima i njihovim roditeljima. Ono što je važno, zaista ima dosta palčića u našem gradu i treba obilježiti njihov Dan!“ – rekla je Sanela Soldo Kovačević.

Zbog najave lošeg vremena, planirani program održat će se u prostoru Dječjeg vrtića u Rudinskoj ulici, s početkom u 17 sati.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu.