Društvo

Uz Dan dobrovoljnih darivatelja krvi nagrađeni višestruki darivatelji – rekorder sa 155 darivanja

29-10-2023 • 08:52
Rva
Apsolutni rekorder po broju darivanja krvi u Požeštini je Zdenko Šojat sa 155 dobrovoljnih darivanja krvi, a i dalje je aktivni darivatelj.

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Požega organiziralo je obilježavanje Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, uputilo iskrene čestitke svim dobrovoljnim davateljima krvi povodom 25. listopada Dana dobrovoljnih davatelja krvi, te izraze iskrene zahvalnosti za plemenitost i humanost koju su do sada iskazali u solidarnosti sa svima kojima je njihova krv bila neophodno potrebna.

Predsjednik Crvenog križa dr. sc. Borislav Miličević i ravnatelj GD CK Miroslav Zelenika uručili su priznanja i nagrade za višestruke darivatelje krvi.

Istakli su upravo tu humanost koju pokazuju dobrovoljni darivatelji, a Požega tu stoji uz bok ostalih sredina, te je u posljednje četiri godine uspjela sakupiti preko 10.000 doza krvi. U prosjeku se taj broj stabilno drži već desetak  godina i u odnosu na prije desetak i više godina je porastao broj prikupljenih doza krvi. Zadnjih 5 godina taj broj se kreće iznad 2.500 prikupljenih doza krvi koja nekome spašava život.

 Krv nije moguće proizvoditi na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek – darovatelj krvi. Svi mi, kad nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darovateljima krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje potrebno je uvijek imati dovoljan broj darovatelja krvi a time i dovoljne količine krvi u pričuvi. Program okupljanja dobrovoljnih darovatelja krvi je socijalni program. Organizaciju dobrovoljnog davalaštva krvi u većini zemalja svijeta provode humanitarne organizacije poput Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, razni klubovi dobrovoljnih darovatelja krvi i transfuzijska služba koja vrši pripremu krvi i krvnih pripravaka za transfuzijsko liječenje bolesnika.

Dobrovoljni darovatelj krvi je osoba koja daruje krv, plazmu i stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i ne prima za to nikakvu naknadu, ni novčanu, niti na način koji se može smatrati nadomjeskom novca. Skromna uspomena (dar) i osvježenje nakon davanja krvi prihvatljivi su za dobrovoljno davalaštvo krvi. Dobrovoljni darovatelj krvi je posredan aktivan sudionik u liječenju bolesnika tj. on je aktivna veza između zdravog dijela društva i bolesnika.

Isto tako kada je riječ o prirodnim ili zdravstvenim katastrofama s kojima smo u zadnje vrijeme suočeni, Vaša darovana krv je životni čin solidarnosti koja spašava milijune života i na tome Vam veliko hvala – rekao je u uvodu obilježavanja ravnatelj Miroslav Zelenika te dodao da su ove godine Dragan Grlić, Dalibor Margetić i Damir Potočnjak dobili odlikovanje Reda Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinski za preko 100 puta darovanu krv od predsjednika RH Zorana Milanovića. Isto odlikovanje dobit će svi koji svoj broj darivanja krvi izjednače sa 100 darivanja, a slijedeće godine to će biti i Davor Matić koji je ove godine postiga brojku od 100 darivanja krvi, te Ivica Krešić koji je ove godine krv darivao po 102 puta

Apsolutni rekorder po broju darivanja krvi u Požeštini je Zdenko Šojat sa 155 dobrovoljnih darivanja krvi, a i dalje je aktivni darivatelj. On je primio posebno priznanje i dar Crvenog križa.

Izvor: pozeska-kronika.hr