Kultura

Uz 99. rođendan promoviran kalendar Gradskog muzeja Požega

06-12-2023 • 16:08
Rva
Na mjestu krova je kalendarij za tekuću godinu, a unutrašnjost Muzeja krije 24 recepta Požege i požeških sela - 12 gradskih, 12 seoskih, 12 slatkih, 12 slanih na akvareliranim karticama.

U Gradskoj knjižnici Požega danas je uz 99. rođendan Gradskog muzeja Požega promoviran novi kalendar za 2024. godinu. Promocijom ovog kalendara simbolično je najavljen i skori završetak uređenja Muzeja s novim postavom. Naime, kalendar je, kako je istaknula v.d. ravnateljica Lidija Španiček dio projekta Požeške bolte i u službi je promocije samog projekta koji je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. 

“Zahvaljujem se Gradu Požegi i gradonačelniku dr. sci. Željku Glaviću na potpori u realizaciji projekta obnove Muzeja, voditeljicama projekta Jeleni Vidović i Jasminki Vodinelić, članovima Upravnog vijeća kao i Gradskoj knjižnici na susretljivosti i prostoru te autorici kalendara Maji Žebčević Matić, ilustratorici Zrinki Kukuljici Merčep i Ivoru Čaviću, direktoru Grafike na realizaciji” – rekla je v.d. ravnateljica Lidija Španiček.

Maja Žebčević Matić je istaknula da se radilo o vrlo zahtjevnom projektu jer je riječ o 3D stolnom kalendaru u obliku kuće Krauss, najstarije zgrade na trgu s početka 18. stoljeća u kojoj je već 70 godina smješten Muzej. 

Direktor Čavić je objasnio kako se radilo o vrlo zahtjevnom projektu kojeg do sada, kada su u pitanju kalendari nisu imali, ali da su zadovoljni što su ga uspješno priveli kraju. Svi posjetitelji mogli su na licu mjesta isprobati na kraju 2 recepta koja se kriju u kalendaru, staropožeške kolače Muzeja u loncu, požeške fakine i radetzky rižu. Svatko je na poklon dobio novi kalendar Muzeja.

“Na mjestu krova je kalendarij za tekuću godinu, a unutrašnjost Muzeja krije 24 recepta Požege i požeških sela – 12 gradskih, 12 seoskih, 12 slatkih, 12 slanih na akvareliranim karticama. Prvotno je trebalo biti samo 12 jela, ali razumijevanjem i potporom gradonačelnika broj recepta smo povećali na 24. I poslije isteka 2024. godine kalendar ostaje vrijedni suvenir, na simboličan način trajna čuvaonica i interpretarij neprocjenjive materijalne i nematerijalne kulturne baštine ovog područja o kojoj brine Gradski muzej Požega.”  – poručila je autorica Žebčević Matić.