Društvo

U subotu se održava prosvjed u Požegi i diljem Hrvatske: “Dječji doplatak treba biti pravo svakog djeteta”

20-04-2023 • 11:23
Rva
U subotu se održava prosvjed u Požegi i diljem Hrvatske: “Dječji doplatak treba biti pravo svakog djeteta”

U organizaciji Građanske inicijative „ZA djecu“ 22. travnja u 16 sati održat će se prosvjed za povećanje dječjeg doplatka u više hrvatskih gradova, uključujući i Požegu. Mirnim prosvjedom traži se ukidanje cenzusa, fiksni dječji doplatak u iznosu od 100 EUR, dječji doplatak za djecu s teškoćama 1. i 2. stupnja u iznosu od 150 EUR te za djecu s teškoćama 3. i 4. stupnja u iznosu od 200 EUR.

Iz Inicijative naglašavaju kako dječji doplatak NIJE socijalno primanje već treba biti dio obiteljske politike i pravo svakog djeteta.

Manje od polovine djece u Republici Hrvatskoj prima dječji doplatak, većina nema pravo na to jer prelaze cenzus za svega par centi ili par eura. Većina zaposlenih nema dječji doplatak, što ni u kom slučaju nije u redu, poručuju. Nakon peticije i preko 80 tisuća skupljenih potpisa u kratkom roku, građani su se odlučili za mirne prosvjede u 20 gradova RH. Prosvjed se održava u svim gradovima u isto vrijeme u subotu 22.4.2023. u 16 sati.

– Podizanjem cenzusa ne rješava se problem jer zbog podizanja minimalne plaće od 1. siječnja ove godine ostala je ista situacija. Trebamo pratiti EU standarde kad je u pitanju obiteljska politika. Većina zemalja u EU ima fiksni dječji doplatak i iznose čak i veće od 100 EUR. Ostale EU zemlje svako malo podižu dječji i izmjenjuju zakon, gledajući taj dio kao obiteljsku politiku i pravo djece, dok Hrvatska taj zakon nije mijenjala više desetljeća. Već sada, od 1. travnja 2023. godine, po novim zahtjevima puno obitelji ostalo je bez prava na dječji doplatak, broj djece koja nemaju pravo na dječji će se povećati i mogućim povećanjem cenzusa te ćemo iduću godinu doći na istu situaciju koja je sada. Zato je bitno izići na prosvjed i pokušati dokazati vladajućima. Tražimo najminimalnije i tražimo nešto što je vrlo lako izvedivo uz malo volje – poručuju organizatori.

Ovom prilikom iz Građanske inicijative “ZA djecu” pozivaju sve da im se pridruže u subotu u 16 sati u Pješačkoj zoni u Požegi i podrže prosvjed za Pravo DJECE!

– Što tražimo? Tražimo ukidanje cenzusa, te fiksni dječji doplatak za SVAKO dijete u iznosu od 100 EUR. Tražimo povećanje uvećanog dječjeg doplatka za djecu s teškoćama u razvoju za 1. i 2. stupanj oštećenja zdravlja na 150 EUR, te za 3. i 4. stupanj oštećenja zdravlja na 200 EUR. Naše zahtjeve smatramo realnim i mogućim, te tražimo izmjenu Zakona po hitnom postupku i u što kraćem vremenskom roku. Nadamo se da ćete shvatiti važnost ovih prosvjeda te da ćete pružiti podršku Vi, kao i cijelokupna javnost Republike Hrvatske. Građani žele da se njihov glas čuje. U cilju nam je da Zakon o dječjem doplatku bude u interesu krajnjim korisnicima za koje se i dodjeljuje, a to su djeca, a mnoga od njih su postojećim Zakonom zakinuta – zaključuju.