Politika

U Saboru održan susret djece iz dječjih vijeća, prisustvovali i mali Požežani

01-12-2023 • 07:54
Rva
Govoreći o svom gradu istaknuli su da je Požega mali grad u kojem se dobro živi, ali i da može biti puno bolje. Također su naglasili kako Požegi nedostaje manji nogometni stadion, atletska staza i manja sportska dvorana, uređeni parkovi s modernim spravama, unutarnji bazen i školski vrtovi za bio uzgoj kao i rehabilitacijski centar za djecu s poteškoćama.

Odbor za obitelj, mlade i sport bio je u srijedu, 29. studenog domaćinom 13. zajedničke sjednice predstavnika djece iz cijele Hrvatske koja dolaze iz dječjih vijeća, foruma i Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochilda (NEF) Hrvatske sa saborskim zastupnicima.

Ovogodišnji susret okupio je djecu u dobi od 9 do 15 godina iz 25 gradova i općina diljem Hrvatske, a susret je omogućilo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u okviru projekta “Sudjelovanje djece u odlučivanju na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj razini“. Projekt doprinosi mjeri Poticanje gradova na osnivanje i djelovanje Dječjih vijeća, određenih Nacionalnim planom za prava djeteta u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2022.-2026. godine te Akcijskim planom za prava djeteta za razdoblje 2022.-2024. godine.

Na toj sjednici prisustvovali su i članovi Dječjeg vijeća grada Požege, Ines Matković, dječja gradonačelnica grada Požege i Patrik Zima, predsjednik Dječjeg gradskog vijeća grada Požege. Govoreći o svom gradu istaknuli su da je Požega mali grad u kojem se dobro živi, ali i da može biti puno bolje. Također su naglasili kako Požegi nedostaje manji nogometni stadion, atletska staza i manja sportska dvorana, uređeni parkovi s modernim spravama, unutarnji bazen i školski vrtovi za bio uzgoj kao i rehabilitacijski centar za djecu s poteškoćama.

Govoreći o Savezu društava “Naša djeca“ Hrvatske njegova predsjednica, akademkinja Aida Salihagić Kadić posebno je istaknula kako je to najstarija i najveća organizacija u Hrvatskoj koja brine o djeci više od 70 godina i u kojoj je udruženo 106 društava “Naša djeca“ s oko 4000 volontera koji svakodnevno rade s djecom. Sjednici je također prisustvovala saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević.