Gospodarstvo

U proljeće s probnim radom kreće UPOV Pleternica

25-10-2023 • 07:40
Rva
Realizacijom ovog projekta ispunit će se zahtjevi hrvatskih i europskih propisa te poboljšati zdravstveni standardi života stanovništva

Radovi na izgradnji Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) u okviru projekta Razvoj vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica u poodmakloj su fazi.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je 1. prosinca 2017. godine. Vrijednost ugovora bila je oko 141 milijun kuna, koji se sufinancira iz sredstava Europske Unije u iznosu od 70,07 % i nacionalnim sredstvima za sufinanciranje prihvatljivih troškova (MINGOR 12,97 % i Hrvatske vode 12,97 %), te sredstvima jedinica lokalne samouprave: Grad Pleternica 2,64%, Grad Požega 0,76% i Općina Jakšić 0,59% ) . Nakon nivelacije studijske dokumentacije vrijednost ugovora je povećana na 193 milijuna kuna, a 72,21 % se financira iz sredstava EU i 27,79 % nacionalnim sredstvima u navedenim postotcima.

Izgradnja Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda trećeg stupnja pročišćavanja jedna je od ključnih aktivnosti na projektu Razvoj vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Pleternica. Otpadne vode koje se danas ispuštaju u prirodni vodotok – rijeku Orljavu bez odgovarajućeg stupnja pročišćavanja predstavljaju opasnost, kako za zdravlje ljudi, tako i za okoliš.

Radove su obišli predstavnici naručitelja Tekije d.o.o., izvođača radova i nadzora, te lokalni dužnosnici. Direktor Tekije d.o.o. Anto Bekić najavio je dovršetak radova u proljeće sljedeće godine, a u listopadu i završetak pokusnog rada uređaja.

– Izuzetno mi je drago da je dinamika radova takva da svakodnevno vidimo CUPOV koji raste i da se događaju nove stvari na gradilištu. Riječ je o jednom od najvećih projekata na području Pleternice, koji će omogućiti građanima visoku kvalitetu života. Što se tiče mreže, to je problem koji stoji, a Tekija kao naručitelj radi sve na tome da se problem dovede kraju. – izjavila je gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

– Našim sugrađanima ćemo dovršetkom aglomeracija na području Požeško-slavonske županije omogućiti uvjete življenja dostojne 21. stoljeća, a s druge strane očuvanje okoliša. U rijeku Orljavu se danas u Požegi ispušta preko prvog stupnja pročišćavanja, a u Pleternici, nažalost, izravno u rijeku Orljavu. To znači čišći okoliš i kvalitetniji život naših sugrađana. – rekla je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

– Jakšić ima oko 550 kuća, a do sada je na odvodnju priključeno točno 505. U 21. stoljeću moramo zaštiti okoliš, to je već trebalo odavno biti, no u pitanju su financije koje su za nas male jedinice lokalne samouprave neostvarive. Mi smo doveli do toga da svih deset naselja na području općine Jakšić ima izgrađen sustav odvodnje otpadnih voda. Imamo male uređaje za pročišćavanje, što je veliki pomak, jer nisu svugdje isplativi veliki. To je prvi stupanj pročišćavanja, gdje u vodotoke izlazi potpuno čista voda. – rekao je općinski načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

– Ovdje smo u jednoj sjajnoj dinamici, s obzirom na probleme zajednice izvođača oko izgradnje mreže. Danas imamo situaciju kojoj je vidljiv kraj, a definirali smo da projekt bude gotov do 29. veljače. Nakon toga predstoji pokusni rad i uvjeren sam da se ništa neće dogoditi što nas u tome može spriječiti. – kazao je Davor Vukmirić zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.

Na UPOV se planira dovoditi otpadna voda na pročišćavanje s područja grada Pleternice, općine Jakšić i dijela grada Požege, ukupno oko 20 naselja. Predviđena su tri stupnja pročišćavanja: mehaničko pročišćavanje, biološko uklanjanje organskih tvari, kemijsko uklanjanje dušika i fosfora.

Realizacijom ovog projekta ispunit će se zahtjevi hrvatskih i europskih propisa te poboljšati zdravstveni standardi života stanovništva. Ispuštene otpadne vode u rijeku Orljavu bit će pročišćene, a njihova kvaliteta će biti usklađena s Pravilnikom o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda. Izgradnja UPOV-a je preduvjet da se omogući priključenje cca 1.500 novih korisnika na sustav javne odvodnje.

Naručitelj je TEKIJA d.o.o., Izvođač: Zajednica gospodarskih subjekata: RIKO d.o.o. Ljubljana Slovenija, PRESOFLEX GRADNJA d.o.o. Požega i HIDROINŽENJERING d.o.o. Ljubljana Slovenija, a nadzor: Investinženjering d.o.o. Zagreb.