Gospodarstvo

U Požegi održana promocija Europskog socijalnog fonda plus za novo programsko razdoblje

08-03-2023 • 13:22
Rva
Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš pohvalio je projekte Požeško-slavonske županije i sve rezultate koji su ostvareni u proteklom programskom razdoblju.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u Požegi je organiziralo promociju Europskog socijalnog fonda plus. Cilj konferencije bio je predstavljanje mogućnosti koje su Republici Hrvatskoj na raspolaganju iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) za novo sedmogodišnje programsko razdoblje, jer je upravo ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja – zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb za što je Republici Hrvatskoj na raspolaganju 2,27 milijardi eura.

Na promociji su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Grada Požege dr.sc. Borislav Miličević, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, ravnatelj Uprave za upravljanje operativnim programima EU Vicko Mardešić, te sudionici s područja Požeško-slavonske županije za koje je održana današnja promocija.

Na području Požeško-slavonske županije u prethodnom razdoblju provedeno je 98 projekata vrijednosti većoj od 30 milijuna eura sredstava, a u najviše slučajeva bespovratnih, naglasio je zamjenik županice Troha.

„Lijepo je danas biti na promociji novog programskog razdoblja, važno je prepoznati ono što se u proteklih sedam godina odradilo i zahvaliti se na svim projektima koje smo proveli. Na području Požeško-slavonske županije provedeno je 98 projekata i više od 30 milijuna eura sredstava, u najviše slučajeva bespovratnih. Međutim, neizmjerno je ono što ste kroz programe dali našim sugrađanima i našoj županiji, onima koji su najosjetljiviji i kojima je najviše potrebno. Veselimo se novom razdoblju, nadamo se i očekujemo kako će svi oni dionici koji su bili u proteklom razdoblju, isto tako uspješno dobiti projekte i u ovom novom.“ – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

„Uistinu one ciljeve koje je predviđeno realizirati – povećati zapošljivost na 75%, povećati broj uključenih ljudi u programe cjeloživotnog obrazovanje. Mislim da će ti ciljevi biti realizirani, dajemo svu podršku, a i sami se za to pripremamo. Naime, mi smo sveučilišni grad, imamo fakultet koji se diči svojim programima cjeloživotnog obrazovanja, državni tajnik Vidiš me odmah pitao koji su to programi i jako se obradovao kad sam rekao da su to oni koji su danas najčešće traže na tržištu – elektroničko poslovanje, računovodstvo, turizam i eno-gastronomija, rekao je bravo! Čestitam svima, najprije Vladi RH koja je u Europskoj komisiji uspjela ispregovarati ovako veliku omotnicu, nadam se da ćemo svi uživati u plodovima ovog programa.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika dr.sc. Borislav Miličević.

Ravnatelj Uprave za upravljanje operativnim programima EU pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Vicko Mardešić naglasio je kako je na području Požege ugovoreno 42 projekta.

„Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju otvorile su nam se broje mogućnosti za ulaganje, te su nam u našem prvom višegodišnjem financijskom okviru kao državi članici koji traje od 2014. pa do kraja ove godine, na raspolaganju bile i još uvijek jesu 10.7 milijardi eura, od toga 8.4 milijardi eura za koheziju. Mjere aktivne politike zapošljavanja, Pelješki most, izgradnja cesta, vodovodna infrastruktura, programi „Zaželi“, pomoćnici u nastavi, e-škole, regionalni centri kompetentnosti – samo su neki od najznačajnijih projekata koji se financiraju iz kohezijskog fonda EU, a putem operativnih programa Učinkoviti ljudski potencijali te konkurentnost i kohezija. Brojni projekti su završeni, a dio njih je u završnim fazama. Doista, ako se osvrnemo oko sebe, mislim da nema kutka naše zemlje u kojemu ne stoji natpis „Financirano sredstvima EU“. Ono što nas čini posebno ponosnima je činjenica da se kroz naš program financiraju aktivnosti koje su usmjerene na naše najranjivije i najpotrebitije, kako bi im pružili kvalitetan život i bolje usluge, osigurali uvjete za zapošljavanje i podigli razinu obrazovanja.“

„Projekti koji su na odrađeni na ovom području, pokazali su da je Požeško-slavonska županija uz Grad Požegu veliki korisnik sredstava iz programa za razdoblje 2014-2020. godine. U Požeško-slavonskoj županiji ugovoreno je ukupno 98 projekata, a na području grada Požege imamo 42 projekta ukupne vrijednosti od preko 16 milijuna eura. Ističemo posebno projekt po kojem se i prepoznaje naš operativni program – to je program „Zaželi“. Iz prve i druge faze na području grada Požege bila su sklopljena tri ugovora ukupne vrijednosti 1.5 milijuna kuna, a u okviru kojeg je zaposleno 100 žena koje su pružile podršku za 530 korisnika. U trećoj fazi koja je i dalje u tijeku, sklopljena su dva ugovora ukupne vrijednosti 329 tisuća eura, kroz koje je zaposleno 51 žena, a koje pružaju podršku za preko 320 korisnika. Pred nama su u novom programskom razdoblju mogućnosti za razvoj cijele naše države.“ – rekao je ravnatelj Vicko Mardešić.

Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš pohvalio je projekte Požeško-slavonske županije i sve rezultate koji su ostvareni u proteklom programskom razdoblju.

„Nije slučajno da se danas nalazimo ovdje, imamo odličnu suradnju s Požeško-slavonskom županijom i Gradom Požegom. Vi ste svakako jedna od županija koja je ne samo u okviru Europskog socijalnog fonda plus, nego i u mnogim drugim inicijativama, primjer mnogim drugim županijama. Imate jako puno toga na što možete biti ponosni, a vidim da ste vrlo aktivni kad je u pitanju podizanje kvalitete života vaših sugrađana. To govorim u kontekstu tvrtke Orljava, gdje smo stalno u kontaktu i pokušavamo pronaći rješenje tog pitanja, mislim da je to jedan primjer te sinergije.“ – rekao je državni tajnik Ivan Vidiš.

Osim predstavljanja prioritetnih područja ulaganja i ciljeva definiranih Programom „Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.“ uz osnovne informacije o mogućnostima financiranja, održana je i zanimljiva panel rasprava predstavnika/ica tijela u sustavu provedbe ESF, kao i razmjena iskustava ESF korisnika. Ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega Marija Mršo Rajić održala je prezentaciju projekta „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika“.