Kultura

U ožujku nas očekuju 2. Dani požeškog kazališta

07-03-2023 • 14:20
Rva
Gradsko kazalište Požega organizator je manifestacije “2. Dani požeškog kazališta” čije obilježavanje traje od 10. do 28. ožujka.

Gradsko kazalište Požega organizator je manifestacije “2. Dani požeškog kazališta” čije obilježavanje traje od 10. do 28. ožujka. Ovo je druga godina provođenja ovog projekta, a kojim se kroz mjesec ožujak obilježavaju važni datumi za požeško Kazalište i kazalište općenito.

„Jer ožujak je kazališni slavljenički mjesec…”

Važni su to dani za Gradsko kazalište Požega, počevši s 10. ožujkom kada je 1995. godine Kazalište svečano otvoreno. Dana 20 ožujka obilježava se svjetski Dan kazališta za djecu i mlade, dok se 21. ožujka obilježava svjetski Dan lutkarstva, a potom se 27. ožujka obilježava svjetski Dan kazališta. Više 2. Danima požeškog kazališta rekla je Valentina Neferović, ravnateljica Gradskog kazališta Požega.

„Sve skupa imamo deset događanja, unutar tih 19 dana imamo i šest gostovanja, gostujemo u Varaždinu, Osijeku, Koprivnici, Pleternici, a sudjelujemo i na Lutkarskom proljeću u Vinkovcima, Vukovaru i Županji. Danas je tim ljudi u Varaždinu gdje gostujemo s dječjom predstavom „Zuboland“. Program 2. Dana požeškog kazališta počinje 10. ožujka Svečanom sjednicom povodom Dana grada Požege, a u poslijepodnevnim satima imamo prigodnu izložbu fotografija u organizaciji Gradskog muzeja Požega. To će biti izložba crno-bijelih fotografija požeškog autora Hrvoja Fiurija na Galeriji Ciraki.“

Središnji i centralni događaj u mjesecu ožujku svakako je premijera predstave „Sanjareva priča“.

„Predstava nastala prema tekstu Borisa Senkera “Sanjareva priča”, a u režiji redatelja Roberta Raponje. Predstava je dosta velika i uključen je veliki broj glumaca, studenata Akademije u Osijeku i to je još jedna naša suradnja s njima. To je predstava kojom obilježavamo Dan grada Požege, ali i slavimo rođendan kazališta.“ – rekla je ravnateljica Valentina Neferović.

„Ovo je jedna priča o Sanjaru koji ima viziju jednog otvorenog, širokog i slobodnog grada u kojem će rad biti veselje, u kojem će se dobro osjećati – kao što se moja ekipa i ja osjećamo u Požegi. Ovo je jedna posveta gradu i svim onim vrlinama koje određeni grad može imati. Imamo sam sreću raditi dugo na ovoj predstavi, rađena je na specifičan način, kao dio projekta u kojem su gostovali različiti umjetnici i znanstvenici, svjesni da je to drugačiji tip teatra. Ušli smo u jedan rizik, rizik je uvijek nešto što je dobro u kazalištu jer donosimo svježinu. Ta svježina se osjeća ponajprije u energiji studenata, u promišljenom oblikovanju igre. Uvelike nam je pomogla Željka Fleger koja se bavi improteatro, tako da je bilo dosta provokacija improteatra za sve studente i mislim da su oni itekako, i glumci i studenti, profitirali radeći na ovoj predstavi.

„U predstavi sudjeluju glumci, Josip Kučan i Matko Trnačić su u ulozi Sanjara, naravno imamo ego i alterego, te sudjeluju brojni studenti. Svi oni vrlo su vješto svladali i jezike kojima se govori u predstavi, a to su njemački, mađarski, talijanski, engleski, slovenski i hrvatski. No, to neće biti komunikacijski problem, jer smo tražili kazališni metajezik kojim jasna radnja i jasno djelovanje određuju sve što se zbiva na sceni. Tako se slika te naše Europe kroz prizmu jednog grada, kroz san jednog sanjara ostvaruje u našoj Sanjarevoj priči.“ – rekao je redatelj Robert Raponja.

U ožujku se nastavlja „Treća je dječja“, a svoj rad predstavit će i Mala škola kazališta pod vodstvom Kornelije Marks premijernom izvedbom pokazne predstave 20. ožujka od 18 sati, povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade.

Dan lutkarstva će se obilježiti novom suradnjom Gradskog kazališta Požega i Obrtničke škole Požega, više o tome rekla je profesorica Sanja Špehar.

„Zahvaljujem se ravnateljici Neferović i Gradskom kazalištu Požega što su prepoznali našu ideju. Cilj je bio da učenike naših različitih struka pokušamo zajedno angažirati na nekom manjem projektu, a nadamo se da će se projekt razvijati. Napravili smo lutkarsko kazalište, na način da smo se nas četiri profesora udružili te zajedničkim snagama animirali djecu, pronašli one koje zanima. Naši učenici stolari su izradili kazalište, uključili smo soboslikare koji su izuzetno lijepo oslikali to kazalište, angažirali smo modne tehničare koji su izradili rekvizite i lutke. Uz to, angažirali smo profesoricu hrvatskog jezika s učenicima Hotelijersko-turističkog smjera koji su glumci u toj predstavi.”

“Vidjeli smo kroz nekoliko godina da imamo različiti spektar djece s raznim vještinama i interesima. Drugi cilj je bio da učenicima koji kroz redovan program obrazovanja možda malo uže percipiraju svoje mogućnosti, pokazati im novi pogled na vlastito zanimanje i kreativnost. Da kroz svoju kreativnost i maštu, u svakom odbačenom predmetu mogu vidjeti novu namjenu, pošto ih intenzivno podučavamo konceptima održivosti. Naša predstava je rađena po priči Braće Grimm „Gospođa Holle“ i održava se 21. ožujka s početkom u 18 sati.“ – rekla je profesorica Sanja Špehar.

Događaj kojim se zatvaraju 2. Dani požeškog kazališta je koncert Najljepše skladbe i pjesme sa Šokačke rapsodije, a o čemu je više rekao je profesor Saša Botički.

„Koncert koji će se održati 28. ožujka će zapravo biti presjek nama najljepših kompozicija koje će se izvesti na koncertu koji se održava u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu pod nazivom „Šokačka rapsodija“. Mi ćemo ovdje imati dio tog koncerta koji će izvesti požeški dio tamburaškog orkestra nakon tog nastupa. Prvi takav koncert imali smo 2013. godine, nakon što se „Šokačka rapsodija“ nije održala, mi smo odlučili izvesti to što smo uvježbali. Prošle godine imali smo koncert humanitarnog karaktera, skupili smo donacije za Udrugu Mali princ. Dogovorili smo se organizirati koncert i ove godine, a nadamo se da će se to nastaviti s godinama.“ – rekao je profesor Saša Botički.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović pohvalila je nastavak ovog projekta te naglasila njegovu važnost za grad Požegu. Također je pozvala sve da poprate događanja koja su iz Gradskog kazališta Požega pripremili povodom 2. Dana požeškog kazališta.