Društvo

U Marinom Selu uspješno odrađena simulacija elementarne ugroze

02-03-2023 • 10:32
Rva
Vježba je nastavljena naknadnom potragom za nestalom osobom štićenikom doma, a potražni postupak su vjerno dočarali članovi HGSS-a stanice Požega, koji su na teren izašli s pet spašavatelja specijaliziranih za potrage i potražnim psom.

Simulacija je započela zaprimljenom dojavom Županijskom centru 112 Požega da je uslijed potresa izbio požar na objektu Skrbi izvan vlastite obitelji za starije i nemoćne osobe u Marinom Selu. Uvodnim dijelom vježbe prikazana je vatrogasna intervencja gašenja požara, spašavanje i evakuacija štićenika i zaposlenika, pružanje prve i psihološke pomoći, prenosi Compas.com.hr.

Tijekom vježbe razinu uvježbanosti demonstrirali su članovi DVD-a Marino Selo, Antunovac, Poljana i Lipik te JVP Lipik s 20 vatrogasaca, kao i djelatnici Hitnog medicinskog prijema Požega i Pakrac. Vježba je nastavljena naknadnom potragom za nestalom osobom štićenikom doma, a potražni postupak su vjerno dočarali članovi HGSS-a stanice Požega, koji su na teren izašli s pet spašavatelja specijaliziranih za potrage i potražnim psom.

Pronalaskom osobe završena je potraga, kao i ovogodišnja jednosatna združena vježba civilne zaštite.

Osim prikaza same vježbe do detalja su simulirane i potporne radnje poput osiguranja područja, kao i briga o nesmetanom protoku žurnih službi do mjesta događaja, za što su zaslužni djelatnici Policijske postaje Pakrac.

„Danas smo ovdje organizirali vježbu civilne zaštite na način da se angažiraju sve operativne snage koje su raspoložive na području Grada Lipika. Zahvaljujem Domu kojim upravlja GD HCK Pakrac na ustupljenom prostoru i djelatnicima za vježbu ovog tipa. Također, dio zasluga za uspješno provedenu vježbu ide i na adresu Grada Lipika i njihovom vodstvu koji su angažirali dio postrojbe civilne zaštite Grada Lipika“, kazao je Slavko Marinac, voditelj službe civilne zaštite Požega, koji je pažljivo nadgledao demonstraciju u društvu lipičkog gradonačelnika Vinka KasaneSlobodana Katunara, načelnika Stožera CZ Grada Lipika, Antuna Širca, višeg stručnog savjetnika CZ Požega te Borisa Horvata, voditelja županijskog centra 112 te Danijele Kiš, ravnateljice GD CK Pakrac.

Poznato je da operativna odgovornost za reagiranje spada u nadležnosti lokalnih zajednica. Nesrećom pogođene lokalne zajednice prve su dužne angažirati sve raspoložive ljudske i materijalne resurse pa tek potom, na načelu solidarnosti, tražiti pomoć šire zajednice. U praksi to znači kako su za ustrojavanje, financiranje, zapovijedanje, rukovođenje i usklađivanje djelovanja operativnih snaga sustava civilne zaštite odgovorni čelnici jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Upravo zato, vježbe poput ove u Marinom Selu, osim što su dobrodošle, u neku ruku postaju nužnost, jer osim što jasno daju odgovore na pitanje osposobljenosti operative, građanima uljevaju sigurnost u nesigurnom vremenu u kojem danas živimo.  

Izvor: compas.com.hr