Društvo

U Glazbenoj školi Požega obilježen Dan mimoza

20-01-2023 • 08:48
Rva
Studentice 6. godine medicine informirale su učenike i učenice o kvalitetnim i stručnim izvorima informacija o spolnom zdravlju i načinima sprječavanja raka vrata maternice

U Glazbenoj školi Požega 19. siječnja 2023. godine obilježen je Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice – Dan mimoza, dok će se tjedan prevencije raka vrata maternice obilježiti u tjednu od 16. do 22. siječnja 2023. godine – Europski tjedan prevencije raka vrata maternice obilježava se svake godine u trećem tjednu siječnja. Dan mimoza u Glazbenoj školi Požega obilježen je u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Zavodom za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Studentice 6. godine medicine informirale su učenike i učenice o kvalitetnim i stručnim izvorima informacija o spolnom zdravlju i načinima sprječavanja raka vrata maternice te su bile na raspolaganju za daljnja pitanja i nedoumice o temama važnim za zdravlje.

U Republici Hrvatskoj je za sve zainteresirane učenike/ce završnog razreda osnovne škole omogućeno besplatno cijepljenje protiv HPV-a. Osim spomenutih, cijepljenje je besplatno i za učenike/ce srednjih škola, te su otvoreni i mini punktovi pri školskoj ambulanti, za sve zainteresirane do 25. godine života. Spomenutu populaciju cjepi specijalist školske medicine nadležan za školu koju učenik pohađa te mu se svi zainteresirani učenici i roditelji mogu obratiti za dodatne informacije.

Poveznica na web stranicu “Neću rak”, poveznica na web stranicu i aplikaciju “Spolno zdravlje”, brošura “Što svaka žena treba znati o raku vrata maternice”. 

Izvor: Pozega.hr/Glazbena škola Požega