Scena

Tri “Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske” stigla u našu županiju!

01-12-2023 • 07:20
Rva
Zlatna povelja u kategoriji „Ruralno turistički projekti“ za Muzej Bećarca, posebno priznanje u kategoriji „Ruralno turistički projekti“ za Turističku zajednicu Grada Pakraca i Sajam Slavonski Banovac te brončana povelja u kategoriji „Turistička seljačka gospodarstva“ za OPG Ribičić Marija.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ uz domaćinstvo Osječko-baranjske županije organizira svečanost dodjele nacionalne nagradeSuncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“  koja je održana 30. studenog 2023. godine u Osijeku. Iz Požeško-slavonske županije prijavljeno je 10 projekata u raznim kategorijama, a nagradu su osvojila tri!

U kategoriji “Ruralno turistički projekti“ zlatnu povelju je osvojio Interpretacijski centar muzej bećarca s projektom Muzej bećarcačiji je sadržaj utkan u prostorne elemente postava upravo kao što je bećarac utkan u život lokalnih zajednica koje ga žive i prenose na generacije koje dolaze.

U kategoriji “Ruralno turistički projekti” posebno priznanje je osvojila Turistička zajednica Grada Pakraca s projektom Sajam Slavonski banovac, čiji se cilj da se očuva tradicija, te da se ne zaboravi važnost ove važne povijesne činjenice objedinivši pritom gastronomiju, prezentaciju proizvoda ruralnih područja i kulturnu baštinu.

U kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija brončanu povelju je osvojio OPG Ribičić Marija s istoimenim projektom, koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, posjeduje mini siranu, proizvodi kravlji sir i ima kušaonicu kapaciteta do 80 osoba.

Dodjeli nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske prisustvovala je požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić zajedno sa zamjenikom Domagojem Katićem, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pakraca Marijan Širac, direktorica Turističke zajednice Grada Pakraca Gabriela Sabo Seleši, te ravnateljica Javne ustanove Pleternica Jasna Hoffmann.

“Jedna od najdražih nagrada u ruralnom turizmu pripala je Muzeju bećarca. Pripada svima nama jer sve ove latice i svaka sjemenka dobivenog suncokreta čine predivan prikaz našeg Muzeja u koga je sebe utkalo preko 1000 pojedinaca iz cijele Slavonije, Baranje i Srijema. Ovo je naša nagrada. Hvala vam svima!” – poručila je Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice.