Kultura

Treći Knjignik: Za svakog ponešto

09-08-2023 • 08:08
Rva
Treći ovogodišnji Knjignik održat će se u petak na Trgu bećarca u Pleternici

Treći ovogodišnji Knjignik održat će se u petak na Trgu bećarca u Pleternici. Knjignik je program koji financira Ministarstvo kulture i medija, uz podršku Grada Pleternica. Kao i svake godine pripremili su program za djecu i odrasle. Mladi će imati ”Kvizomaniju”, kviz iz književnosti u 18:30 sati. Djeca će imati priliku na Trgu bećarca u 19:00 sati pogledati predstavu ”Vuk i sedmi kozlić” u izvedbi kazališne družine ”Ivana Brlić-Mažuranić” iz Slavonskog broda.

”RIJEČ REDATELJA: Klasičnu bajku „Vuk i sedam kozlića“ u ova recesijsko inflacijska vremena smanjili smo na Vuka i jednog Kozlića, u skladu s nametnutim nam mjerama štednje. Komedija je smještena u prostor sudnice, čime se automatski žanr promijenio u tragikomediju, a pred Sutkinju je stavljena vječna dilema između Krivca i Žrtve. No, kako je to u našem krivosuđu uobičajeno, stvari se nikada ne odvijaju onako kako smo zamislili. U ovoj predstavi odlučili smo se zaigrati s motivom „kazališta u kazalištu“ pa tako oba naslovna lika imaju priliku iznijeti svoju verziju priče a našu dragu dječju publiku podsjećamo kako se ne može nekažnjeno lagati i izmišljati pa čak ni pod okriljem mašte. Kombinacijom klasične glume i predmetnog lutkarstva, kazališna družina IBM predstavlja vam sudski slučaj i skandal proljeća… ovaj, stoljeća. Tko je kriv? Vi odlučite!”

U programu za odrasle u 20:00 sati u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica održat će se ”Večer duhovne poezije”, Peje Šimića, pjesnika iz Zagreba.

Pejo Šimić rođen 15. srpnja 1952. godine u selu Foči kraj Dervente. Pjesme su mu objavljene u Večernjem listu, Glasu Koncila, Hrvatskom slovu, Vijencu, Maruliću, Književnoj reviji, Posavskoj Hrvatskoj, Velebitu, Svjetlu riječi, Imotskoj krajini, Dometima, Bakarskim zvonima, Hrvatskom fokusu, Derventskom listu, Posavskom glasniku, Susretima, Češkoj Jednoti, Hrvatskom listu, Tomislavu te u tridesetak zbornika i monografija.

Za svoja djela više puta je na pjesničkim manifestacijama osvajao prve i druge nagrade, te tri međunarodne. Neke od zbirki pjesama su: Zemljo moja, Suza na zgarištu, U vrtlogu sna, Čežnja, Dah sudbine, Vapaji, Licem u lice,  Između svjetla i tame, Olujna vremena, Duša mi gori, Spoznaja, Sve moje ljubavi, U njedrima nade, Ranjena zemlja itd.

Sve Šimićeve zbirke protkane su s četiri prepoznatljive niti ljubavi: prema Bogu, Domovini, ženi i majci. Tridesetak pjesama je uglazbljeno.

Vidimo se u petak na Trgu bećarca!