Gospodarstvo

Tjedan cjeloživotnog učenja u Poljoprivredno-prehrambenoj školi

19-04-2023 • 14:32
Rva
U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja u utorak su u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Požega održane dvije radionice kojima je cilj bio učenike poljoprivrednih zanimanja upoznati s nastavnim aktivnostima u prehrambenim zanimanjima i obrnuto.

U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja u utorak su u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Požega održane dvije radionice kojima je cilj bio učenike poljoprivrednih zanimanja upoznati s nastavnim aktivnostima u prehrambenim zanimanjima i obrnuto. Vegetativno razmnožavanje ukrasnih grmova naziv je radionice koju je održala Ana Kelam, nastavnica poljoprivredne skupine predmeta, a na njoj su sudjelovali prehrambeni tehničari 2., 3. i 4. razreda te mehaničari poljoprivredne mehanizacije 1. razreda.

Voditeljica radionice učenicima je predstavila različite načine vegetativnog razmnožavanja listopadnog i zimzelenog ukrasnog grmlja i četinjača.

Pokazala im je način i postupak izrade stabljičnih reznica – rezanje s matične biljke, rezanje reznice, skidanje listova, izradu reznica s “petom” kod tuja i pačempresa te razmnožavanje lavande. Učenici su se i sami okušali u izradi reznica i grana te ih posadili u supstrat. Reznice koje su napravili na radionici imali su priliku ponijeti kući i njegovati. Novostečenu vještinu vegetativnog razmnožavanja ukrasnog grmlja kasnije će moći samostalno primjenjivati i u svoje slobodno vrijeme.

Radionicu Izrada tradicionalnih ratarničkih pita od jabuka i sira održala je Tonka Šarić, nastavnica prehrambene skupine predmeta, a na njoj su sudjelovale učenice i učenici poljoprivrednih zanimanja od 1. do 3. razreda. 

Voditeljica radionice im je kroz praktičan rad objasnila pojedine korake u izradi pite te im otkrila detalje na koje trebaju paziti kako bi pita bila što bolja. Učenici su pokazali svoje vještine u oblikovanju kora za pitu te u stavljanju tijesta i nadjeva u lim za pečenje. Dobili su i recepte za pitu kako bi ju i sami mogli napraviti kod kuće. Na kraju radionice učenici su imali mogućnost i degustirati prethodno napravljene i pečene ratarničke pite od jabuka i sira, rađene po tradicionalnoj recepturi.

Od pedagoginje Kristine Hip, koordinatorice obilježavanja Tjedna cjeloživotnog učenja u RCK Panonika, doznajemo kako su učenice i učenici u obje radionice bili vrlo uspješni, snalažljivi i zainteresirani.

Svidjelo im se upoznati se s temama koje nisu dio njihovog formalnog obrazovanja, ali su naučili nešto novo, stekli praktična znanja i vještine koje će moći primjenjivati u svakodnevnom životu, čime je i ostvaren jedan od ciljeva Tjedna cjeloživotnog učenja. Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je kampanja koja se organizira s ciljem podizanja svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja i povećanja sudjelovanja odraslih u procesima cjeloživotnog učenja. POU Obris koordinator je ovog događanja u Požeško-slavonskoj i Osječko-baranjskoj županiji.