Kultura

“Tamburaške priče” slušamo večeras u Kaptolu

27-10-2023 • 11:28
Rva
Publika će imati priliku uživati u najljepšim tamburaškim pjesmama koje su članovi Kaptolačkog tamburaškog orkestra pripremili za svoj godišnji koncert.

Kaptolački tamburaški orkestar danas priprema jednu pravu glazbenu poslasticu za sve ljubitelje tamburaške glazbe, ali i one koji će to tek postati. Što nas očekuje na koncertu te malo više o samom radu Udruge Kaptolački tamburaški orkestar rekao je predsjednik Tihomir Šmitpeter prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Kaptolački tamburaški orkestar postoji od 2016. godine, a do osnivanja Udruge došlo je 2019. godine kada se pokazala prilika za apliciranjem projekta i privlačenjem europskih sredstava, istaknuo je Šmitpeter.

„Do tada, od 2016. do 2019. godine smo kao orkestar djelovali u sklopu Osnovne škole Vilima Korajca iz Kaptola kao izvannastavna aktivnost. Orkestar tako djeluje i dalje, izvannastavna aktivnost se provodi u školi, ali ta djeca sviraju i u sklopu orkestra nakon škole. Radimo lijepu glazbenu priču i učimo djecu glazbenoj kulturi, javnim nastupima i svemu ostalome što ide uz to.“ – rekao je Tihomir Šmitpeter.

Orkestar trenutačno broji oko 35 aktivnih svirača, a podijeljen je na tri grupe – veliki, srednji i mali tamburaški orkestar.

„Veliki su ovi najiskusniji tamburaši, srednji sviraju oko godinu dana, oni kroz neko vrijeme od godinu ili pola godine prelaze u grupu velikih, naravno kad sustignu to iskustvo. Mala grupa su oni koji su tek počeli, svake godine uzimamo u orkestar djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole, počeli su dakle prije nepunih mjesec dana, te uče o tamburi i sviranju.“ – rekao je Šmitpeter.

Da se učenje i trud isplate dokazuje činjenica kako su neki od članova postali dio revijalnog Tamburaškog orkestra zvanog Šokačka rapsodija, koji je poznat diljem Lijepe naše.

„Između ostalih nastupa, nas par je u tome orkestru član. Ja sam još prije nego što je Kaptolački tamburaški orkestar osnovan svirao u Orkestru 100 tamburaša Šokačke rapsodije 2006. godine. Kako su se tamburaši učili i napredovali, par njih iz dječje sekcije je uspjelo proći na audiciji za Šokačku rapsodiju. Mi se trudimo na tu djecu i tamburaše koje okupljamo prenijeti ono najljepše što smo mi uz tamburu doživjeli. Moja supruga Ana je voditeljica orkestra i jedna od osnivača, a ona i vodi Orkestar dok sam ja predsjednik Udruge. Tako da mi to zajedničkim snagama radimo, ona je također bila tamburašica i onda iz te priče želimo prenijeti na djecu to najljepše što smo mi iskusili.“ – rekao je Šmitpeter.

Publika će imati priliku uživati u najljepšim tamburaškim pjesmama koje su članovi Kaptolačkog tamburaškog orkestra pripremili za svoj godišnji koncert.

„Imamo tradiciju da svake godine napravimo nekakav godišnji koncert, u početku je to sve bilo na nekoj maloj razini, ali zadnje četiri godine smo to već morali prebaciti u dvoranu Osnovne škole Vilima Korajca u Kaptolu. Radimo zadnjih par godina dosta tematski koncert, prošle godine je naziv bio Dunavska bajka, gdje smo izvodili najljepše pjesme o Dunavu, pjesme koje mi sviramo nakon gaža za svoju dušu, a koncert je imao jako dobar odjek. Ove godine smo se odlučili za najljepše tamburaške pjesme pa smo nazvali koncert „Tamburaške priče“. Te najbolje tamburaške pjesme smo izabrali one koje mi volimo i s kojima želimo na publiku prenijeti neke skoro zaboravljene pjesme koje su jako dobre i prave tamburaške pjesme.“ – objasnio je Tomislav Šmitpeter.

Koncert se održava 27. listopada, dakle danas, u dvorani Osnovne škole Vilima Korajca u Kaptolu s početkom u 19 sati. Gospodin Šmitpeter je dodao kako je ulaz besplatan, ali tko želi naravno, može ostaviti dobrovoljni prilog za rad Udruge i orkestra.

„Trajanje koncerta bit će oko sat i pol vremena, mi već nekoliko mjeseci pripremamo program i aranžmane. Radili smo posebno nove aranžmane, imali smo uključeno puno našim ljudi i mladih glazbenika koji su radili raspis i aranžmane za orkestar. Želimo to prenijeti u najljepšem mogućem svjetlu, nadam se da će se publici svidjeti i da će uživati. Uz orkestar nastupaju i solisti, svi su naši članovi, a jedan je gost – no nećemo ga imenovati, to ćemo ostaviti kao iznenađenje za sve koji dođu na koncert, nećete požaliti ako ih dođete poslušati“ – rekao je Tomislav Šmitpeter te pozvao sve da prate rad Kaptolačkog tamburaškog orkestra putem Facebook i Instagram stranice.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu.