Društvo

Svjetski dan kravate – učenici napravili kravatu od gotovo 7 metara

18-10-2023 • 07:27
Rva
"Naša škola kroz svoj rad, odgoj i obrazovanje pokušava u djecu usaditi zajedništvo, suradnju i toleranciju, da su sve te različitosti zapravo ona ljepota koja nas sve zajedno povezuje i veže, a ova naša kravata je upravo to."

U prigodi Svjetskog dana kravate koji se obilježava 18. listopada, te njegovanja zajedništva, tolerancije i suradnje, na Osnovnoj školi Julija Kemfa početkom tjedna izvješena je velika kravata veličine 6,60 metara. Projekt je to u kojem su zajedno sudjelovali Osnovna škola Julija Kempfa i Obrtnička škola Požega.

Academia Cravatica proglasila je 18. listopada hrvatskim i svjetskim Danom kravate. Kravata je izvorni hrvatski proizvod, a priča o kravati koja je danas poznata u cijelom svijetu pravi je biser koji na prekrasan način predstavlja svijetu našu bogatu povijesnu i kulturnu baštinu. 

“Zajedno su tjednima vrijedno radili osnovnoškolci i srednjoškolci. Idejna začetnica ovog projekta je naša učiteljica razredne nastave Ivana Jukić Matijević uz veliku pomoć našeg učitelja likovne kulture Ninoslava Pirovića. Od ideje do realizacije je prošlo jako puno tjedana, a do realizacije ne bi ni došlo da nije naših dragih kolegica s Obrtničke škole Požega koje su koordinatorice, prof. Katarina Bajt i prof. Vera Tomić Žager” – rekla je ravnateljica Osnovne škole Julije Kempfa Kornelija Sabljak predstavljajući projekt.

“Ideja se zapravo razvila još prošle godine, a kada se nekome razvije ideja, najveći problem je pronaći one koji će sudjelovati u realizaciji, a kako je nama Katarina kao majka dvoje Kempfovaca uvijek otvorena za suradnju, ona je bila jedini logični izbor za to. Ono što mi cijelo vrijeme u Osnovnoj školi Julija Kempfa njegujemo je i što je nekakav naš neslužbeni moto – različitosti nas povezuju. Naša škola kroz svoj rad, odgoj i obrazovanje pokušava u djecu usaditi zajedništvo, suradnju i toleranciju, da su sve te različitosti zapravo ona ljepota koja nas sve zajedno povezuje i veže, a ova naša kravata je upravo to. Na ovoj kravati su vrijedno sudjelovali svi djelatnici i učenici naše Škole, svatko je dao neki svoj obol” – izjavila je idejna začetnica projekta i učiteljica razredne nastave Ivana Jukić Matijević.

Projekt je osmislila učiteljica Kempfove škole Ivana Jukić Matijević, a podržale su ga koordinatorice ispred Obrtničke škole Požega prof. Katarina Bajt i prof. Vera Tomić Žager. Profesorice Katarina Bajt i Vera Tomić Žager istaknule su kako su počašćene što su sudjelovale na ovom projektu koji pokazuje zajedništvo i kreativnost.