Politika

Svečanom sjednicom obilježen Dan Općine Čaglin

17-04-2023 • 14:16
Rva
Svečanom sjednicom obilježen Dan Općine Čaglin

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća održanom u Milanlugu, obilježen je Dan Općine Čaglin. Uz domaćine načelnika Dalibora Bardača i predsjednika Općinskog vijeća Željka Šutića, prisutni su bili ravnatelj Uprave za financiranje i informacijsko-telekomunikacijske sustave Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, županica Antonija Jozić uz zamjenika Nikolu Ivanovića, gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, pročelnik Općine Velika Valentin Raguž, načelnik Općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačka, predsjednik Općinskog vijeća Općine Brodski Stupnik Zlatko Prskalo, ravnatelji ustanova s područja Požeško-slavonske županije te predstavnici udruga i društava s područja općine Čaglin.

„Trideset godina je prošlo od uspostave naše općine. Kroz sve te godine, pa tako i kroz proteklu, nastojali smo svojim radom i angažmanom osigurati svojim stanovnicima najbolje moguće uvjete života u skladu s njihovim zahtjevima i potrebama. Jesmo li u tome uspjeli, nadam se da jesmo. Sa svojim skromnim kapacitetima nastojimo izvući ono maksimalno što se može. Ove godine se nažalost ne možemo pohvaliti s milijunskim projektima, ali smatram da za općinu poput nas nema malih i velikih projekata – svi su iznimno bitni i važni te svi pridonose dobrobiti naših naselja i stanovnika.“ – rekao je načelnik Dalibor Bardač.

Od projekata koje su radili, načelnik Bardač izdvojio je radove na cestovnoj, društvenoj i komunalnoj infrastrukturi.

„Uređene su i asfaltirane ceste u naseljima Vlatkovac i Zdenkovac, te je asfaltiran pristupni put za potrebe DVD-a Ljeskovica. Završen je projekt uređenja mjesnog doma u Latinovcu. U završnoj je fazi asfaltiranje prve dionice ceste prema naselju Dobrogošće u dužini od 700 metara. Nabavljena je okretna kosilica za potrebe komunalnog poduzeća. Završen je projekt rekonstrukcije javne rasvjete u osam naselja te je ušteda na potrošnji električne energije u prva tri mjeseca bila 56 posto. Gotovo svaki od tih projekata sufinanciran je od strane nekog ministarstva. To je dokaz da svaki euro koji možemo, nastojimo privući iz raznoraznih izvora, a ne trošiti iz vlastitog proračuna“ – dodao je načelnik.

“Općina Čaglin brine i o svojim mlađim i najmlađim stanovnicima. Novorođenu djecu, odnosno njihove roditelje, sufinanciramo s 300,00 EUR za prvo i drugo dijete, a s 430,00 EUR za svako sljedeće dijete. Ponosni smo što smo među rijetkim općinama u Hrvatskoj koja osigurava besplatno pohađanje vrtića, a koji je otvoren 2020. godine kao ustrojbena jedinica pri osnovnoj školi. Nastojimo tako našim mališanima osigurati uvjete kakve svako dijete u današnje vrijeme zaslužuje. Za našu osnovnu školu svake godine izdvajamo blizu 3 tisuće eura, a Odlukom Općinskog vijeća, već četvrtu godinu za redom osiguravamo sredstva za kupnju radnih bilježnica za sve učenike od 1. do 8. razreda. Za sve srednjoškolce Općina osigurava stipendije u iznosu od 30,00 EUR, a za studente 40,00 EUR mjesečno.“ – naglasio je načelnik.

„Od prošle godine, sukladno donesenom programu mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja za mlade obitelji na području općine Čaglin, Općina mladim obiteljima sufinancira kupnju, odnosno izgradnju kuće ili stane s 20 tisuća kuna, tj. 2.654,46 EUR. U 2022. godini smo sufinancirali dvije mlade obitelji. Svjesni smo da to nije puno, ali predstavlja znak pažnje i poziv je mladim obiteljima da ostanu na ovim prostorima. Općina iz svog proračuna financira i pripravnost liječnika te na taj način našim stanovnicima omogućujemo prisutnost liječnika i izvan radnog vremena Doma zdravlja, kao i vikendom. U izvješću liječnika vidimo koliko intervencija ima, te koliko je ta odluka bila ispravna. Za naše umirovljenike jednom tjedno osiguravamo besplatan prijevoz do Požege.“ – dodao je načelnik.

„Da i u budućnosti planiramo ulagati u projekte te koristiti natječaje ministarstava i fondove EU proizlazi iz činjenice da imamo izrađena četiri glavna projekta.“

„Uređenje kampa i kamp odmorišta na Sovskom jezeru, prenamjenu mjesnog doma u info centar i projekt promatračnica. Imamo i ishođenu građevinsku dozvolu za izgradnju vodovodne mreže u naselju Latinovac. U tekućoj godini u planu je nastavak radova na asfaltiranju i uređenju cesta i ulica za koje trenutno izrađujemo troškovnik. Za uređenje centra u Čaglinu u fazi smo pripreme projektne dokumentacije koja nažalost kasni zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa s Hrvatskim cestama. Kroz mjere, nastojat ćemo sufinancirati naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva te sve one koji su se odvažili baviti turizmom – za koji se iskreno nadam da u našoj općini ima svijetlu budućnost. Za izgradnju vatrogasnog doma u Čaglinu također imamo spremnu građevinsku dozvolu te se nadam da će se ponovo pojaviti izvor financiranja za takve projekte.“ – rekao je načelnik.

Načelnik Bardač je također dodao kako ne mogu biti zadovoljni činjenicom da se unatoč obećanjima, još uvijek nije počelo raditi na obnovi željezničke pruge Čaglin-Našice.

„Spominjali smo prošlih nekoliko godina i pročišćivač otpadnih voda koji nažalost isto tako nismo uspjeli realizirati. Ovim putem apeliram sve one aktere koji su uključeni u taj dio, da se maksimalno angažiraju kako bi se taj projekt napokon završio, pa da ga ne moramo više isticati. Naši stanovnici zaslužuju koristiti i tu uslugu koja nije nikakav nadstandard, već osnovna komunalna usluga.“ – rekao je načelnik Dalibor Bardač.

Razvoj općine Čaglin pohvalili su ravnatelj Uprave za financiranje i informacijsko-telekomunikacijske sustave Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška i načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, istaknuvši kako je u zadnjih nekoliko godina puno toga napravljeno za područje općine. Ravnatelj Huška je dodao kako je načelnik Bardač jedan od najupornijih kad su u pitanju novosti o natječajima i sredstvima, te da će zasigurno biti riješeni i ostali projekti koje Općina ima u pripremi.

Rad načelnika Bardača i razvoj općine Čaglin pohvalila je i županica Antonija Jozić.

„Trideset godina jedne općine čini se puno, ali zapravo u životu jednog čovjeka to su godine koje nisu baš tako velike. To su godine u kojima čovjek možda tek krene nekim dobrim i pravim smjerom. Prije osam godina odgovornost za upravljanje općinom Čaglin preuzeo je jedan mladi čovjek, današnji načelnik Dalibor Bardač. On u ovih osam godina mijenja vizure, radi projekte, radi programe. Često je samozatajan i skroman, ne hvali se pretjerano svojim projektima, on pusti da ti projekti govore sami za sebe. Ako ćemo biti iskreni i priznati jedni drugima, koliko se radilo u posljednjih osam godina, vjerujem da se radilo više nego u one prve 22 godine. Svima vama zaslužnim koji ste radili i davali podršku našem Dadi, od srca čestitam na svim iskoracima koje ste učinili.“

„Projekti koji su ispred vas su često izvan mogućnosti načelnika i izvan snage nas ovdje, to su projekti koje treba odobriti netko iznad. U tom kontekstu je svakako moja osobna podrška kao i svih djelatnika Požeško-slavonske županije, a isto tako vjerujem i svih kolega načelnika i gradonačelnika. Tu snažnu podršku vjerujem daje i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, ne sumnjam da će realizirati sve projekte koji su na putu. Načelnik Dalibor je takav da kad netko baci prepreku pod njegove noge, on samo nastavi dalje – to  ga odlikuje kao jednog velikog čovjeka kojeg svi imamo čast poznavati i raditi s njim. Svi vi žitelji općine Čaglin, imate uistinu na koga biti ponosni. Svima od srca čestitam Dan općine, neka ovih prvih 30 godina bude temelj i dobar putokaz u kojem idete, te neka se u godinama ispred vas realiziraju svi projekti koje ste sami odredili da su bitni za daljnji razvoj.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Kako to tradicionalno biva, dodijeljene su zahvalnice i nagrade Općine Čaglin zaslužnim pojedincima i udrugama s područja općine.

Zahvalnicu Općine Čaglin dobila je Udruga građana „Put, istina i život“, a zahvalnicu je preuzela predsjednica udruge Andrijana Plavi. Nagradu Općine Čaglin dobilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Ruševo, a preuzeo ju je zamjenik zapovjednika Josip Uljatovski. Nagradu Općine Čaglin također je dobila Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata, podružnica PSŽ – ogranak Čaglin, a koju je preuzeo predsjednik Udruge Zdravko Brkanović. Nagradu Općine Čaglin dobila je Lana Knaus, učenica osmog razreda koja se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja istaknula svojom aktivnošću i marljivošću.