Politika

Svečana sjednica Grada Kutjeva na nešto drugačiji način

06-09-2023 • 15:57
Rva
Poseban trenutak sjednice predstavljao je inovativni pristup prezentaciji gradskih postignuća i planova.

Održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Kutjeva, koja je započela emotivno i dostojanstveno, te nastavila svoj tijek s obiljem optimizma i nadanja za budućnost ovog gradića u srcu Hrvatske. Prethodno svečanoj Sjednici položeni su vijenci i zapaljene svijeće na groblju sv. Marka, te je time odana počast za sve poginule hrvatske branitelje.

Svečani početak događaja obilježila je izvedba hrvatske himne, izvanredno izvedena od strane Ivana Karadže i Kutjevačkog tamburaškog orkestra. Nakon toga je uslijedila prigodna prilika da se oda počast svim hrabrim braniteljima koji su dali svoje živote za domovinu, kao i svima koji su kroz povijest grada dali doprinos njegovom razvoju i napretku. Minuta šutnje bila je trenutak dubokog poštovanja prema njihovoj žrtvi. Svečanu sjednicu otvorio je gospodin Branko Vido, predsjednik Gradskog vijeća Grada Kutjeva. Umjetnički dio programa obogatili su nastupi Alena Kovačevića i Brune Oberan, koji su svojim izvedbama dodatno oplemenili svečani trenutak.

Ovom su prigodom uručene zahvalnice svim članovima prvog saziva Općinskog vijeća i poglavarstva, a oni su: Andrija Mitrović, Ivan Perak, Ante Pavković, Antun Pavić, Dragan Rezo, Ivan Vukas, Ivan Javora, Stipo Grgić, Željko Prevolšek, Miroslav Mahaček, Ivan Kristić, Josip Ašenbrener, Zdenko Budimir, Ivan Murar i Tomislav Rušec. Zahvalnice su uručili predsjednik Gradskog vijeća Branko Vido i gradonačelnik Josip Budimir.

Poseban trenutak sjednice predstavljao je inovativni pristup prezentaciji gradskih postignuća i planova.

Mlada ekipa Grada Kutjeva pripremila je kviz pod nazivom “Tko želi biti Kutjevčanin”, gdje je Gradonačelnik grada Kutjeva Josip Budimir odgovarao na pitanja voditelja, koji je bio nesumnjivo poznati Tarik Filipović, voditelj kviza “Tko želi biti milijunaš”. Kroz ukupno 15 pitanja, prisutnima je prezentirano sve što je Grad Kutjevo postigao u protekloj godini, a raspravom s Tarikom otvorila su se i vrata za razgovor o budućim planovima grada.

“Mlada gradska uprava željela je na malo drugačiji, kreativan i zabavan način modernizirati našu svečanu sjednicu. Nadam se da smo uspjeli prezentirati dio toga što radimo, dosta toga nije ni stalo u pitanja, puno više toga se događa i radi. Ova Gradska uprava ima viziju i percepciju razvoja, uz pomoć svih onih koji sudjeluju i s nama čine na dobrobit naše sredine. Imamo spremnih projekata s građevinskim dozvolama za realizaciju u vrijednosti preko 300 milijuna kuna, tako da u idućem razdoblju spremno očekujemo pozive i resornih ministarstava i Fondova EU. Uvjeren sam kako ćemo realizirati sve ciljeve koje smo zacrtali i da će ovaj grad izmijeniti svoje vizure, da će postati grad ugodnog življenja na čemu kontinuirano radimo.” – rekao je gradonačelnik Josip Budimir.

Kroz kviz se doznalo kako je Grad Kutjevo za svoje umirovljenike osigurao uskrsnice i božićnice, a ukupan iznos za tu namjenu bio je 26 tisuća eura, a veliki broj njih osjetio je i blagodati pomoći u kući kroz projekt “Zaželi”. Značajna sredstva Grad izdvaja i za više od 30 različitih udruga, a trenutno se dovršava projektno-tehnička i muzeološka dokumentacija za jedna od kapitalnih kutjevačkih projekata “Kuća graševine” vrijedan deset milijuna eura. Među velikim kutjevačkim projektima koji su u pripremi je i Kulturni centar čija je ukupna vrijednost preko milijun eura, kao i projekt “Fontana graševine” te Sportska dvorana.

Čestitke na dosadašnjem radu i razvoju uputili su izaslanica predsjednika Sabora, Anamarija Blažević, gradonačelnica Grada Pakraca, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha i potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić.

Kulminacija svečane sjednice bila je dodjela ovogodišnjih javnih priznanja Grada Kutjeva, gdje su pojedinci i organizacije nagrađeni za iznimne doprinose i angažman u različitim aspektima grada.

Zahvalnicu Grada Kutjeva dobili su Judo klub Jigoro, Jona Šipoš i Nina Čamak. Godišnja nagrada Grada Kutjeva za 2023. godinu dodijeljena je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kutjevo i Ljiljani Bernatović-Markota.

Nagrada Grada Kutjeva za životno djelo za 2023. godinu dodijeljena je posthumno Antunu Adžiću te posthumno Branku Mihalju. Počasnim građaninom Grada Kutjeva za 2023. godinu imenovan je Enver Moralić, koji se također obratio u ime svih nagrađenih.

Fotogalerija