Crna kronika

Sve veći broj prometnih nesreća između Požege i Novih Mihaljevaca – kako tome stati na kraj?

13-11-2023 • 14:13
Rva
U prvih devet mjeseci ove godine na dionici između Požege i Novih Mihaljevaca poginule su tri osobe, dvije su osobe teško i devet osoba lakše ozlijeđeno

Među glavne prometne žile kucavice Zlatne doline spada cesta od Požege do Velike. Tisuće vozila prolaze svakodnevno tom dionicom u oba smjera, što neminovno dovodi i do prometnih nesreća. Nažalost, nisu rijetke i one najtragičnije, čemu smo svjedočili u posljednje vrijeme.

U dijelu javnosti stekao se dojam da je ova dionica postala „cesta smrti“, a s obzirom na to da su dojmovi ponekad subjektivan pojam, zatražili smo egzaktnu statistiku od Policijske uprave požeško-slavonske.

Na naš upit koliko je prometnih nesreća zabilježeno i s kakvim posljedicama u posljednje tri godine na dionici ceste između naselja Požega i Mihaljevci, odgovorili su da je zabilježeno ukupno deset prometnih nesreća, od kojih su dvije bile s poginulim osobama, tri s ozlijeđenim osobama i pet s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama dvije osobe su smrtno stradale, dvije su teško i osam je lakše ozlijeđeno. S obzirom na to da je cesta u nadležnosti Grada Požege, navode da su im dopisom predložili poduzimanje mjera iz njihove nadležnosti u cilju saniranja eventualnih tehničkih nedostataka na predmetnoj prometnici.

Uvidom u dopis koji su iz Policijske uprave požeško-slavonske uputili u Grad Požegu vidljivo je da su ukazali na povećan broj prometnih nesreća na dijelu dionice ceste od Požege do naselja Novi Mihaljevci. U razdoblju od 2018. do 2022. godine na toj cesti jedna je osoba smrtno stradala, tri su osobe teško, a dvadeset osoba je lakše ozlijeđeno. Da dojam ipak nije bio subjektivan potvrđuje podatak kako su u prvih devet mjeseci ove godine na dionici između Požege i Novih Mihaljevaca već poginule tri osobe, dvije su osobe teško i devet osoba lakše ozlijeđeno.

Kao najugroženiji dio navedene ceste u prvih devet mjeseci ove godine iz policije su posebno istaknuli dionicu za koju smo se i interesirali, a to je od završetka naselja Požege do Mihaljevaca. Pozvali su Grad Požegu da poduzmu potrebne mjere iz svoje nadležnosti u cilju saniranja eventualno opasnih mjesta na prometnici kako bi ista odgovarala zahtjevima sigurnosti prometa, te da, ukoliko smatraju potrebnim, iniciraju zajednički obilazak navedene dionice policijskih službenika i nadležnih službi Grada Požege.

Iz Grada Požege su nam na upit kakve mjere planiraju poduzeti na navedenoj cesti odgovorili da će manje nedostatke na samoj prometnici vezane uz ogradu, vidljivost prometnih znakova, oštećenje kolnika i slično otkloniti u najkraćem mogućem roku.

Ukazali su na dopis koji su im prošlog tjedna uputili stanovnici Mlinske ulice u Požegi, na inicijativu gradskog vijećnika Antonija Šarića, stanovnika navedene ulice. Ta ulica nosi neslavan epitet ceste na kojoj se konstantno krši dopuštena brzina kretanja, a upravo se Mlinska ulica nadovezuje na kritični dio ceste Požega – Mihaljevci.

Mjerenjem SDR radarskim uređajem na dvije lokacije u Mlinskoj ulici od 17. do 19. listopada potvrđuje se da se najveća dopuštena brzina krši u nevjerojatnih 95% slučajeva. Ograničenje kroz Mlinsku ulicu je 50 kilometara na sat, dok je mjerenjem utvrđeno da je prosječna brzina iznosila u smjeru Požege 77 km/h, a u smjeru Velike 79 km/h. Maksimalna zabilježena brzina kroz Mlinsku ulicu u ta tri dana iznosila je visokih 165 km/h. S druge strane, manje od 5% vozila je prometovalo s dopuštenih 50 km/h ili niže.

Već duže vrijeme revoltirani stanovnici Mlinske ulice prikupili su potpise za peticiju kojom traže postavljanje kamere za nadzor brzine, te osvjetljavanje pješačkog prijelaza koji vodi preko ceste do slavne autobusne stanice.

Grad Požega ističe da je razmotrio probleme prometnih nezgoda u dijelu prometnice Mlinska ulica – Mihaljevci te se složio da se radi o problematičnoj dionici ceste Požega – Mihaljevci. Uzrok analiziranih prometnih nezgoda, navode, je nedvojbeno neprilagođena brzina, što se iščitava iz studije koju su priložili stanovnici Mlinske ulice.

Stoga Grad Požega podržava inicijativu da se postavljanjem kamere na toj dionici pooštri kontrola brzine kretanja vozila u prometu, jer mjera djeluje odmah i cilja na stvarni uzrok povećanja prometnih nezgoda. Grad Požega iskazao je i spremnost sufinancirati nabavku kamere, ako je to potrebno.