Društvo

Sve je spremno za dolazak planinara na 41. Papučke jaglace

16-03-2023 • 09:47
Rva
Organizatori pozivaju sve da početak proljeća obilježe uz tradicionalne Papučke jaglace u Velikoj. U emisiji "Jutro s Matkom" gostovao je Bruno Horvat, predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac Požega koji je glavni organizator ove izvrsne manifestacije.

Manifestacija Papučki jaglaci jedna je od najvećih planinarskih manifestacije na našim prostorima, a ove godine nastavlja svoju tradiciju održavanja i to po 41. puta. U emisiji “Jutro s Matkom” gostovao je Bruno Horvat, predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac Požega koji je glavni organizator ove izvrsne manifestacije.

Organizatori pozivaju sve da početak proljeća obilježe uz tradicionalne Papučke jaglace u Velikoj.

“Mogu reći da je to najveća i najstarija planinska manifestacije u Hrvatskoj zasigurno, jer tu je 41 godina tradicije, povijesti i kulture življenja jedne sredine. Papučki jaglaci nisu samo planinarska manifestacija, oni su planinarsko-turistička, društvena i opće prihvaćena manifestacija koja promovira i prezentira one vrijednosti života – prirodu, kulturu, zajedništvo, altruizam i pomoć, sve ono što je bitno u današnjem svijetu i neke vrijednosti koje su u današnjici pomalo zaboravljene. Planinarstvo je uvijek taj stup koji drži te civilizacijske vrijednosti, a kojima smo mi svi svjedoci. Promišljajući kroz sve ove godine, mi smo došli do zajedničkog stava da manifestaciju dodatno proširimo na dva dana. Veliki broj izletnika dolazi, gotovo je nemoguće u jednom danu da svi koji žele uspiju proći kroz naš Papuk. Interes je bio upravo na tome da dodamo taj turistički značaj, u suradnji s Turističkom zajednicom Zlatni Papuk i Općinom Velika, kojima se zahvaljujem na maksimalnoj podršci.“

Očekuju nas nikad veći Papučki jaglaci, a ovaj dvodnevni događaj su dodatno obogatili jednim koncertom

„Započinjemo manifestaciju pozdravnim govorima i druženjem od 13 sati, nakon toga se kreće Stazom Papučkih jaglaca, koja je i najposjećenija staza. Ona ide preko Tauberovih stijena, Veličkog brda i spušta se Šulerovim putem – negdje oko 3 sata jedne lijepe planinarske šetnje, koja nije prenaporna, a ima dovoljno sadržaja i lijepih pogleda. Nakon toga slijedi povratak u Planinarski dom Lapjak gdje je od 17 sati nastupa duo grupa Amore. Onda nam slijedi jedan ozbiljan koncert koji nadopunjuje tu društvenu, kulturnu i turističku ponudu – Tamburaški sastav Fijaker. Koristim priliku da sve Požežane, goste i planinare pozovem da se pridruže na tom koncertu.“

Sve je spremno za nadolazeći vikend jer je vrijedna ekipa Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac pripremila Planinarski dom.

„S velikim ponosom i zadovoljstvom mogu reći da se radi o Društvu koje na svakoj radnoj akciji okuplja veliki broj članova. To je u 125-godišnjoj tradiciji Društva i povijesti, da su članovi kroz sve te godine bili posvećeni održavanju svoje imovine i posjeda. Zahvaljujem se ovom prilikom i njima koji su se u velikom broju uključili u tu radnu akciju. Očistili smo staze, markacistička ekipa je odradila svoj dio posla, čak smo i pomoću pila i ostalih alata očistili ostatke nedavnog nevremena koje je poharalo naš prostor. Poduzeli smo sve potrebne mjere kako bi u ovu subotu dočekali planinare i goste onako kako treba. Na taj način pokazujemo da rad za opće dobro još uvijek vrijedi, još uvijek nije zaboravljen. Skroz dok mi možemo, mi ćemo to i održavati, jer vrijedit ćete onoliko koliko ostavite iza sebe. Sve ostalo je prolazno, sve plakete i priznanja, ako iza sebe ne ostavite rad i nešto što će nove generacije koristiti, onda zaista niste ništa napravili.“ – naglasio je Bruno.

Trebaju li se planinari posebno prijaviti negdje ili je samo dovoljno doći?

„Mi već unazad dva mjeseca radimo na marketingu i promociji manifestacije, tako da već cijela populacija planinara i gostiju zna cijeli program. Svi oni koji žele doći, mogu se prijaviti putem društvenih mreža te na našim stranicama putem mail adrese. No, ako se ne prijave i odluče doći, neće biti neki problem. Očekujemo i ove godine do 3 tisuće posjetitelja na ovogodišnjim Papučkim jaglacima. Već je tradicija postalo da bude oko 80 udruga, ne samo planinarskih već i ostalih koje nisu vezani samo za te neke društvene djelatnosti  – dolaze i druže se, a ujedno promoviraju tu našu kulturu i povijest, a pogotovo Park prirode Papuk koji je „meka“ turističke ponude ovog dijela Slavonije. Mi smo spremni, u suradnji smo i sa HGSS-om, napravili smo nekoliko sastanaka i njihovi timovi će biti uključeni u svaku stazu.“

„Ove godine imamo ukupno šest staza koje obilaze najljepše dijelove našeg Papuka…“

„Od Trišnjice, Češljakovačkog visa, pa prema Jankovcu i naravno Mališćaka,  zaista jedna široka ponuda. Uz stazu iznenađenja koja će biti uistinu iznenađenje za sve. Svi oni koji dođu će sa sobom ponijeti najljepše uspomene, a uz uspomene mogu ponijeti i prigodne slavonske i planinarske suvenire. Na samom središnjem događanju bit će štand Turističke zajednice Zlatni Papuk gdje će biti dostupne sve informacije za turističke potencijale koji se nalaze na ovom području. Zaista smo spremni, vlada jedna pozitivna energija. Važno je spomenuti i ljude koji nažalost nisu više s nama, a bili su pokretači manifestacije, da nešto od njih i naučimo – glavni i idejni začetnik je gospodin Ivan Jakovina, publicist i novinar, koji nije s nama, a ovu priču je pokrenuo 1982. godine. Papučki jaglaci su nastali povodom obilježavanja Dana žena, međutim već iduće godine je promijenjeno da bude obilježavanje dolaska proljeća. Sami simbol Papučkih jaglaca je i cvijet jaglac, koji najavljuje dolazak proljeća. Dakle flora i fauna povezana s turističkom i planinarskom pričom, projekt koji će i u budućnosti dovoditi veliki broj posjetitelja. Da je to tako govori i podatak da osim 80 udruga, imamo goste iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije i Srbije. Cijela regija živi s tim, jer planinari i jesu takvi, ne poznaju nikakve granice već povezanost i dobrodošlicu svima.“ – rekao je Bruno Horvat.

Svi koji se ovog vikenda upute na Papučke jaglace će zasigurno pronaći stazu za sebe, a sve što trebaju ponijeti je dobra volja i prigodna odjeća za izlet u prirodi.

„Naš koordinator gospodin Ratimir Čajka će prije polaska na staze reći nešto o svakoj stazi. Imamo Stazu jaglaca koja je prilagođena za sve dobne uzraste, zatim imamo Stazu Jankovac, Stazu Češljakovački vis, koje su nešto teže. Staza koja ide prema Trišnjici je isto lagana šetnjica, pa sve do težeg uspona koji radimo u suradnji s PD Mališćak, te Staza iznenađenja koja će biti predstavljena u nedjelju. Ima dovoljno prostora da ljudi pronađu nešto za sebe, ono što je najbitnije – slojevito se obući te imati stabilne i čvrste gojzerice, bez toga se nigdje ne ide, pogotovo ne u planinu. Što se tiče hrane i pića, bit će dobra ugostiteljska ponuda na ovogodišnjim Papučkim jaglacima, naravno s nezaobilaznim planinarskim grahom. Ponesite si u ruksaku svakako pokoju čokoladicu ili bananu dok hodate, a nakon toga uživajte sa svima nama u dobrom programu i hrani, da svi zajedno u dobroj atmosferi dočekamo proljeće. Vjerujem da je svaka obitelj ovdje vezana za Papučke jaglace, ali ako ima netko tko nije bio, svakako neka ove godine dođe i da nam se pridruže. Kako bi zajedno uživali u vrijednostima koje su možda i zaboravljene, ali su trajne i ostaju u nama.“ – rekao je Bruno Horvat, predsjednik Planinarskog društva Sokolovac Požega.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.