Društvo

Sve je spremno za 12. Požeški kotlić i proslavu Praznika rada

26-04-2023 • 13:05
Rva
Ove srijede smo u emisiji "Jutro s Matkom" ugostili predsjednika Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije - Branka Bertelovića i direktoricu Turističke zajednice Grada Požege - Mirnu Šimunović Svoboda. Najavili smo ovogodišnje izdanje manifestacije "Požeški kotlić".

U organizaciji Turističke zajednice Grada Požege u parku pored Orljave 1. svibnja održava se tradicionalno natjecanje u kuhanju slavonskog čobanca – Požeški kotlić. Ovaj događaj svake godine okupi brojne natjecatelje iz cijele Slavonije. Manifestacija je otvorenog karaktera i namijenjena je natjecateljima, ali i svim posjetiteljima koji žele sa svojom obitelji provesti ugodno vrijeme na otvorenom u Požegi. Više o organizaciji rekli su direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda i predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije Branko Bertelović prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Za ovogodišnje natjecanje u kuhanju slavonskog čobanca, „Požeški kotlić“, koje se ove godine održava po 12. put, pristigle su 33 prijave. Najveći broj natjecatelja je iz Požege, zatim iz Pleternice, Kutjeva, Jakšića, Brestovca, Čaglina, te Osijeka i Vukovara, rekla je direktorica Mirna.

Turistička zajednica Grada Požege za sve natjecatelje osigurava meso, vodu i drva za potpalu, dok je svaki natjecatelj dužan osigurati kotlić za kuhanje i začine prema vlastitom receptu.

„Svečano otvorenje natjecanje održat će se u 10,45 sati, u 11 sati počinjemo s kuhanjem, dok će se pobjednici proglasiti u 14,00 sati. Ovogodišnju stručnu komisiju čine Marijana Pranić iz restorana Grgin dol i gospodin Zvonimir Škopec. Posebno smo zahvalni Lovačkom savezu Požeško- slavonske županije koji se uključio u organizaciju ovogodišnje manifestacije. Njihovi će članovi pripremiti više stotina litara čobanca koji će biti besplatan za sve posjetitelje. Posebne zahvale idu i tvrtki Spin Valis za donaciju potrebne količine drva te Zagrebačkoj pivovari za nagrade i pomoć u organizaciji.“

„Događaj je ove godine i humanitarnog karaktera pa će tako svi zainteresirani moći ostaviti svoje priloge za pomoć Caritasu Požeške biskupije.“

„U sklopu manifestacije organiziran je zabavni program za najmlađe, a tu su i brojni izlagači koji će upotpuniti ponudu – Obrt Baja koji nudi suvenire od drveta, OPG Kopljar s proizvodima od meda i buče, zatim OPG Carpinus s tradicionalnim suhomesnatim proizvodima i OPG Vesna Perić s domaćim vinom, a za ugostiteljsku ponudu pobrinut će se ugostiteljstvo Zlatni lug. Za dobru zabavu tu je sve popularniji Nevera band koji će nas zabavljati tijekom cijeloga dana.“ – dodala je Mirna.

Lovački savez Požeško-slavonske županije već se tradicionalno uključuje u organizaciju Požeškog kotlića i priprema ovaj vrhunski slavonski specijalitet za sve posjetitelje.

„Ove godine kao i prijašnjih, mislim da je ovo treća godina da se uključujemo u organizaciju. Drago nam je da možemo i uvijek smo spremni pridružiti se ovakvim manifestacijama. Pripremit ćemo ove godine za sve naše sugrađane oko 300-400 litara čobanca. Bit će podijeljen besplatno, a tko je voljan dat će svoj doprinos Caritasu, dakle onima kojima je najpotrebnije.“ – rekao je Branko Bertelović.

Lovci su poznati po tome da ovo jelo jako dobro znaju pripremiti, a Branko je našem Matku otkrio koja je tajna dobrog čobanca.

„Lovački čobanac je uvijek „lovački“, dakle pripremljen s mesom divljači. Ove godine će biti četiri vrste mesa od divljači, a tajne najbolje znaju naši majstori kuhanja kojih ima dosta među našim lovcima. Imamo ih dvojicu koji su odgovorni za ovogodišnji Požeški kotlić i koji će pripremati taj čobanac, oni su pravi majstori za to. Naši građani će procijeniti jesmo li mi to dobro napravili.“ – rekao je Branko Bertelović, predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije.

„Nadat ćemo se da nas u ponedjeljak ipak očekuje sunce i pozivamo sve naše sugrađane, prijatelje i goste da nam se pridruže 1. svibnja u Zvečevačkom parku kako bismo zajedno proslavili ovogodišnji Praznik rada.“ – rekla je za kraj Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.