Kultura

Stručnim skupom obilježena dvjestota godišnjica rođenja Ivana Filipovića

27-10-2023 • 13:06
Rva
Ova obljetnica je prilika da se dublje zagleda u njegov život i rad, te otkriju nove dimenzije njegova nasljeđa, istaknuto je pri otvorenju stručnog skupa.

Gradska knjižnica Požega domaćin je stručnog skupa za knjižničare pod nazivom “Dvjestota obljetnica rođenja Ivana Filipovića (1823. – 2023.)” koje organizira Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Ova obljetnica je prilika da se dublje zagleda u njegov život i rad, te otkriju nove dimenzije njegova nasljeđa, istaknuto je pri otvorenju stručnog skupa.

Rođen u Velikoj Kopanici, Ivan Filipović proveo je dio svog života u Požegi, a za vrijeme svog službovanja ovdje, za vidan doprinos razvoju školstva i prosvjete, dva puta je odlikovan. Kroz njegove stručne radove, pedagoške inovacije, književna djela i angažman u javnom životu, Ivan Filipović postao je sinonim za strastvenu posvećenost obrazovanju i kulturi. Sam Julije Kempf u svojoj knjizi kaže „Filipovićevim odlaskom Požega je mnogo izgubila, a Zagreb mnogo dobio.“

Voditeljica projekta doc.dr.sc. Snježana Dubovicki s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, istaknula je kako su putevima Ivana Filipovića tijekom projekta vidjeli koliku je svijetlu točku ostavio upravo u Požegi. U sklopu stručnog skupa održat će se i promocija znanstvene monografije o Ivanu Filipoviću, te će biti održano nekoliko predavanja uz otvorenje izložbe prikupljene arhivske građe o Filipoviću, kao i studentskih, učeničkih i likovnih radova na temu njegova života.

Sve je uvodno pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo, koja je svima poželjela mnogo uspjeha i dobrog druženja na stručnom skupu.

„Kao ravnateljica Knjižnice sam jako sretna jer ugošćavamo važan događaj na kojem ćemo čuti o značaju lika i djela Ivana Filipovića u našoj Požegi. Ono što mi je posebno drago kao knjižničarki je to da je Požega otvorila dimenziju razmišljanja, raspravljanja pa i današnjih izlaganja, gdje će se naglasiti veza između njegovog djela i knjižnica. I to ne samo školskih knjižnica, nego narodnih, budući da su odgoj, obrazovanje i cjeloživotno učenje te knjižnice kao takve, bilo školske ili narodne, usko vezani. Hvala svima što ste došli, želim nam svima uspješan skup i puno novih informacija.“ – rekla je ravnateljica Aleksandra Šutalo.

Savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Adela Granić, istaknula je kako su knjižničari ti koji nastavljaju viziju i misiju koju je Ivan Filipović imao kada je inzistirao da svaka škola mora imati knjižnicu.

„Sada s ponosom mogu reći da u školskim knjižnicama radi 95 posto diplomiranih knjižničara. Od čuvara pisane riječi i posudbe postali smo vrsni edukatori na mnogim područjima poput medijske, digitalne, informacijske pismenosti, ali i one najvažnije, a to je čitalačka pismenost. Da smo dobri u svome poslu potvrđuju mnoge nagrade, ali ovim putem ću istaknuti da je šest školskih knjižničara dobilo upravo „nagradu Ivan Filipović“, a ove godine čak 39 školskih knjižničara dobilo je nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja za najbolje odgojno-obrazovne djelatnike. To samo potvrđuje koliko vrijedimo i koliko znamo. Iako ponekad samozatajni, školski knjižničari su dijamant u rudniku, mnogo rade i mnogo vrijede, ali treba ih izvesti na svjetlo dana kako bi i drugi prepoznali njihovu vrijednost. Zahvaljujem Filozofskom fakultetu i Osnovnoj školi Velika Kopanica na ideji i realizaciji obilježavanja 200 godine rođenja Ivana Filipovića.“ – rekla je Adela Granić.

Stručni skup otvorio je gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić.

„Danas nas je ovdje u Požegi, u svojoj 200. obljetnici rođenja, okupio Ivan Filipović. On je možda na neki način i jedan od domaćina ovoga skupa, jer njegove veze s požeškom knjižnicom, današnjom Gradskom knjižnicom, u tih devet godina dok je živio i radio u Požegi, bile su toliko tijesne njegova uloga i doprinos razvoju knjižnice u to doba. Bio je toliko velik da ga današnja knjižnica, na neki način sljednik knjižnice iz njegova doba, doista može smatrati svojim. Ivan Filipović je došao u Požegu 54. godine, u tom periodu napravio je puno za školstvo, ne samo ovdje, a Požega mu se na neki način simbolično odužila u godini kada je odlazio odavde, proglasivši ga počasnim članom Požeške županije. Znanstveni i stručni radovi koje ćete prezentirati na ovom skupu i spoznaje iz tih radova također će na neki način, kao što je sam Ivan Filipović dio požeške povijesti, tako će i ti radovi to postati. Zahvaljujem organizatorima što ste izabrali Požegu, želim vam da se osjećate ugodno te da ponesete lijepe uspomene iz Požege.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.