Društvo

Što se zapravo dogodilo sa Školom plivanja, osim što će oko 500 djece naučiti plivati?

25-07-2023 • 11:40
Rva
Nekakav standard Škole plivanja i ovaj kapacitet za nas osam učitelja je nekih 300 polaznika, a mi svake godine na svoju odgovornost primamo i više djece kako bi svi naučili plivati, istaknuo je Alen Ivanović, profesor kineziologije i voditelj Škole plivanja.

Profesor kineziologije i voditelj Škole Plivanja Alen Ivanović se povodom obilježavanja Svjetskog dana prevencije utapanja i provođenja preventivne akcije policije pod nazivom „Kako zaštiti svoju imovinu na bazenu“ osvrnuo na ovogodišnju Školu plivanja koja se provodi u organizaciji Požeškog športskog saveza.

„Sa Školom plivanja krenuli smo 26. lipnja gdje smo imali grupe djece s intelektualnim teškoćama. Nakon dva odrađena tjedna s njima, krenuli smo s tradicionalnom školom plivanja. Ove godine smo uveli promjene što se tiče samih upisa jer jednostavno sam kapacitet bazena i nas osam učitelja – nismo mogli upisati sve one koji su to željeli. Nadamo se da oni koji nisu imali prilike sudjelovati ove godine u Školi plivanja, da će nam doći sljedeće godine. Ove godine brojimo oko 440 neplivača i poluplivača, a ostali upisnici su u plivačkom klubu, njih oko 90.“

„Imali smo malih problema prvog dana, no to smo uspjeli riješiti s roditeljima, sve je prošlo dobro na kraju…“

„Ova godina je nama po brojkama najposjećenija, jako malo ima izostanaka, eventualno po grupi jedno ili dvoje djece koji odu na more sa svojom obitelji. Otprilike kad smo računali prije dva dana, posjećenost je preko 90 posto. Radimo u više programa, imamo poseban program za predvrtićku djecu, za naše neplivače predškolske dobi i ranije školske dobi, imamo program usavršavanja plivačkih tehnika i sam program ovdje u plivačkom klubu.“ – rekao je Ivanović.

Foto: Požeško športski savez

„Moram napomenuti za sve one koji možda ne znaju, kojima je na početku bilo puno pitanje iznad glave što se tiče projekta koji je raspisalo Ministarstvo turizma i sporta. Naime, u nekim medijima se moglo pročitati kako se navodi da je projekt Škole plivanja u Požegi prošao 10 puta, što nije istina, jer u posljednjih 8 godina projekt je prošao pet puta. Jedne godine nam projekt prođe, jedne godine nam ne prođe, što radi nekakvih administrativnih stvari, što jednostavno radi selekcije samog Ministarstva. Ove godine Škola plivanja je bila s cijenom od 10,00 EUR, simbolična cijena za 20 školskih sati i sezonsku ulaznicu za bazen.“ – naglasio je Ivanović.

„Nekakav standard Škole plivanja i ovaj kapacitet za nas osam učitelja je nekih 300 polaznika, a mi svake godine na svoju odgovornost primamo i više djece kako bi svi naučili plivati…“

„Ne volim iznositi podatke o lošim stvarima, ali dugi niz godina u Školi plivanja i na bazenu, nije se zabilježio loš incident i opasan po život. Mogu garantirati za sve učitelje koji su uključeni u rad škole plivanja da moramo imati oči na leđima. Nema problema, djeca slušaju učitelje, a tu su i roditelji koji dođu u pratnji na bazen, no trudimo se da ih ne obvezujemo u terminu kad je dijete u Školi plivanja. Nadamo se da će što se tiče našeg rada i naše županije biti sve više plivača, što nam podatci svake godine i pokazuju nakon završetka Škole plivanja. Po podatcima vidimo uspješnost provdbe programa koja je 95 posto.“ – rekao je Alen Ivanović.

Na kraju obuke bit će kao i svake godine organizirana završna provjera i svečana dodjela diploma polaznicima, što će biti održano 28. srpnja, dakle ovog petka. Školu plivanja vodi osam profesora kineziologije, to su Vlasta Krizmanić, Anton Čokrlić, Josip Križanović, Vjekoslav Lojber, Zoran Čokrlić, Albinko Bagarić, Željko Bunčić i voditelj škole Alen Ivanović.

VEZANI ČLANAK

Uz preventivnu aktivnost na bazenu obilježen Svjetski dan prevencije utapanja