Scena

Spahijski podrum – Riznica Svijeta graševine

30-12-2023 • 11:23
Rva
Svijet graševine je jedinstveni projekt koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, zamišljen kao podrška turističkom sektoru Požeško-slavonske županije.

Na obroncima pitomih brežuljaka Požeško-slavonske županije nalazi se Svijet graševine – mjesto na kojem se vrhunsko vino, neodoljiva hrana, ljepota prirode, bogata baština i nezaboravna iskustva stapaju u raskošni zlatni mozaik koji vrijedi otkriti. Svijet graševine je jedinstveni projekt koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, zamišljen kao podrška turističkom sektoru Požeško-slavonske županije.

Projekt „Svijet graševine“ kao cjelina složen je od šest glavnih aktivnosti koje nose različite podaktivnosti. Aktivnosti su složene na način da se osigura pravovaljani razvoj projekta u cjelini te da se provedbom istih osigura njegova potpuna održivost, upravljane, promidžba i vidljivost projekta. Predmetnim projektom planirano je financiranje destinacija „Svijeta graševine“ koja objedinjuje izgradnju i opremanje „Interpretacijskog centra Muzej bećarca“ u Pleternici te „Spahijskog podruma“ u Pakracu.

Spahijski podrum je povijesna građevina koja dobiva novi život kao hibridna institucija koja spaja Muzej grada Pakraca i gradsku knjižnicu Pakrac. Kad otvori svoja vrata, Spahijski podrum će objediniti klasične i suvremene načine upoznavanja posjetitelja s bogatim povijesnim i kulturnim naslijeđem grada Pakraca. Najmodernije multimedijalne dvorane, arhivski izlošci, bogata čitaonica i suvenirnica osigurat će vam da dio iskustva ponesete sa sobom.

„Svijet graševine u Pakracu objedinjuje funkciju centra za posjetitelje, info centra Svijeta graševine, izložbenog prostora za pričanje priče o vinskoj baštini Pakraca. U Spahijskom podrumu, jedno je od najzanimljivijih građevina grada Pakraca za koju se pretpostavlja da je izgrađena u 18. stoljeću, uspostavit će se točka za promociju graševine i posebno tradicije bačvarsrtva i svjetskih znamenitih bačvi od slavonskog hrasta. Projektom se obnavlja i uređuje Spahijski podrum, da postane središnje mjesto kulturno turističke ponude grada Pakraca. Spahijski podrum ujedno će činiti hibridnu kulturnu instituciju koja će objediniti dvije važne kulturne vertikale grada Pakraca i njihove funkcije – Gradsku knjižnicu i Gradski muzej.“ – istaknula je Jelena Ferdebar Hak, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Požeško-slavonske županije.

„Specifični cilj za dio projekta koji se odnosi na Spahijski podrum je rekonstrukcija objekta. To je jedan vrlo star objekt, za samu građevinu je vrlo teško odrediti kad je sagrađena, ali možemo reći da datira u 13. stoljeću. Zgrada je kroz povijest imala različite kulturne i gospodarske namijene, a nakon Domovinskog rata i pod utjecajem vremena – postala je derutna. Kroz ovaj projekt se rekonstruira i prenamjenjuje u svoju buduću namjenu. Buduća namjena je spajanje Muzeja i Knjižnice u jedan Interpretacijski centar koji ima za cilj kroz ovaj projekt zaživjeti nakon što rekonstrukcija i opremanje budu odrađeni.“ – rekla je koordinatorica projekta Zrna Garača.

Buduće turiste će dočekati jedan novitet, odnosno hibrid muzeja i knjižnice

„U istom objektu će biti smještene dvije ustanove koje danas zasebno djeluju na dvije lokacije. Hibridi muzeja i knjižnice nisu novost, oni već postoje i zaista ispreplitanjem svojih djelatnosti imaju zanimljive funkcije. Kod nas u Hrvatskoj, pa čak i u ovom dijelu Europe je to rijetkost, pa će nas dočekati jedan novitet. Kroz ispreplitanje funkcije knjižnice i muzeja imamo dva cilja. Prvi cilj je privući lokalno stanovništvo i naše domaće ljude, da se uključe u rad i podizanje kulturnog društva Pakraca. Drugi cilj je privući turiste u takav objekt kroz interpretaciju postava knjižnice i muzeja. Različiti postavi nas unutra očekuju, a svi oni se svode na kulturnu baštinu i povijest grada Pakraca.“

„Važno je napomenuti kako je sam objekt Spahijskog podruma negdje u 13. stoljeću funkcionirao kao kovnica novca…“

„Pravo u njemu se kovao novac, prva moneta koju smo ikada imali i koja je zabilježena u povijesti. Ona s likom kune koja nam je prije gotovo godinu dana otišla u povijest, a svi je se rado sjećamo. Taj novac, takozvani slavonski banovac imat će dobrim dijelom dio postava u budućem objektu. Dobar dio interpretacije se bazira na banovcu, koji je za sam Pakrac i ovaj dio naše regije, zauzeo vrlo važno mjesto. Upravo ta tema slavonskog banovca i značenje tog dijela zaslužuje budućnost i u tom interpretacijskom centru. Ima još zanimljivih postava, jedna od meni zanimljivih je Gospodarska ulica kroz koju će posjetitelji imati priliku proći, a gdje će se vidjeti sam razvoj obrtništva u Pakracu općenito. Zanimljivo je što će tamo biti neka Pakračanima poznata lica, a koja će zahvaljujući multimediji i očuvanim eksponatima iz našeg pakračkog muzeja biti zaista oživljena. Ta ulica će kao postav biti jedna prava posebnost tog muzeja.“ – dodala je koordinatorica projekta Zrna Garača.

Osim stalnih postava, u sklopu objekta je planiran gastro kutak

„Budući interpretacijski centar će pored svih postava imati i jedan poseban gastro kutak. Planiramo potaknuti naše lokalne OPG-ovce i te njihove proizvode koji su rezultat njihovog rada i truda objediniti u jednu gastro ponudu koja će također svoje mjesto imati u Spahijskom podrumu. Vrlo je važno i naglasiti kako je sam objekt trenutno u fazi rekonstrukcije, nije otvoren za razliku od Muzeja bećarca koji je već u svojoj funkciji. Dovršetak radova i opremanja očekujemo tijekom iduće godine. S obzirom na to da je riječ o jednoj građevini koja je kulturno dobro, radovi na takvom dobru su poprilično nezahvalni jer dok ne krenete ne znate što vas očekuje. Naši radovi zato malo duže traju, no sada imaju neki svoj tempo i do iduće godine zaista se nadamo završetku i opremanju. Nakon toga nam slijedi selidba muzeja i knjižnice te njihov rad koji će u budućnosti biti zajednički. Jako puno vremena je u ovoj fazi projekta oduzela priprema dokumentacije. To naglašavam jer ljudi taj nevidljivi dio ni ne dožive, jer ako nema skele onda kao da nema ni projekta. Dugo smo čekali da dođemo do faze radova, ali dokumentacija je trajala gotovo tri godine i bila je sveobuhvatna. No, to je bila podloga da bi došli u ovu fazu do sada, do oživljavanja tih postava koji su nekada bili slova na papiru. Stvarno se radujemo da svi ti postavi jedan dan zažive i da dočekamo da uđemo u taj objekt.“ – istaknula je koordinatorica projekta Zrna Garača.

Cijela emisija dostupna je na našem Mixcloud kanalu

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Požeško-slavonske županije.

​​Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.