Scena

Silvija i Ratimir Čajka, članovi HPD Sokolovac Požega, osvojili najviši vrh Afrike

03-01-2023 • 18:46
Rva
Na vrhu su ih dočekali poznati snjegovi Kilimanjara

Članovi HPD Sokolovca Ratimir i Silvija Čajka s prijateljima Nikolinom Šebalj, članicom PD Frankopan iz Vinkovaca i Hrvojem Tržićem, članom PD Krndija iz Našice, ostvarili su još jedan svoj planinarski san popevši se na najviši vrh Afrike – Uhuru (5.895 m) na planinskom vulkanskom masivu Kilimanjaro  u sjeveroistočnoj Tanzaniji.

Sa svojih 4.600 m od podnožja do vrha Uhuru, Kilimanjaro je planina s najvećom visinskom razlikom na svijetu. Glavni izazov kod uspona moguće je suočavanje s visinskom bolešću, no nasreću ova ekipa nije imala tih problema. Kako doznajemo od šezdesetak ekipa koje su bile tamo, samo njih deset je krenulo na vrh. Vjetar je toliko puhao da je nosio šatore. Hodali su i padali. Umorni, iscrpljeni, promrzli i istovremeno ponosni.

Za uspon na vrh Uhuru odabrali su stazu Machame koja se može pohvaliti raznolikošću krajolika. Ta ruta počinje na jugu od Machame Gatea, zatim nastavlja usponom po planini, uzdiže se do 4.645 metara, prije nego što stigne do vrha. Na vrhu su ih dočekali poznati snjegovi Kilimanjara, ali u manjoj količini i vedro vrijeme. Nazad su išli Mweka rutom koja je namijenjena samo spustovima. Nakon uspona, a potom i silaska s najvišeg vrha Afrike, proslavili su, kako to tamošnja tradicija nalaže, uz ples vodiča i osoblja pjesmom “Hakuna matata” i razmjenom zahvalnosti i čestitki. Trenutno uživaju u hotelu. Narednih dana iskusit će neke od turističkih znamenitosti Tanzanije, a u Požegu se vraćaju u nedjelju. Od srca čestitamo našoj Silviji i Ratimiru i njihovim prijateljima uz želju da se sigurno vrate kući!

Tekst i foto: HPD Sokolovac Požega