Scena

Sajam Slavonski banovac dočekuje vas ove subote u Pakracu!

12-10-2023 • 14:02
Rva
Bogat program za sve uzraste očekuje nas ove subote u Pakracu – Grahfest, 80 izlagača na Sajmu, srednjovjekovna bitka za kovnicu novca, a za kraj koncert Željka Bebeka.

Sajam „Slavonski banovac“ koji se u Pakracu održava već 14 godina postao je jedan od najvećih sajmova i manifestacija ovog tipa u kontinentalnoj Hrvatskoj, a tradicija će biti nastavljena i ove godine. Sve započinje ove subote, 14. listopada, a što nas sve očekuje rekla je gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević tijekom emisije „Jutro s Matkom“.

Posjetitelji će moći razgledati, degustirati i kupovati proizvode koje će predstaviti sudionici Sajma na svojim štandovima. Svečano otvorenje Sajma s prigodnim programom bit će održano u 13 sati.

„Već od 10 sati u subotu posjetitelji će moći razgledati, degustirati ili kupovati robu i proizvode koje će predstaviti sudionici Sajma na svojim štandovima. Imamo sudionike iz cijele kontinentalne Hrvatske, njih 80-ak. Sajam se održava na nekoliko lokacija, središnja lokacija je prostor Tržnice Pakrac, a za naše najmlađe organizirani su razni sadržaji na gradskoj šetnici.“ – rekla je gradonačelnica Blažević.

Kao i ranijih godina Sajam će biti održan u Ulici Matice hrvatske, na prostoru oko Tržnice te na središnjem gradskom Trgu bana Jelačića, a i ove godine će imati međunarodni karakter jer su svoje sudjelovanje najavili gosti iz Češke i Slovačke.

„Svake godine imamo nešto za naše najmlađe, a od ove imamo i neke dodatne. Od 11 sati na našem Trgu započinje Dječji kutak sa sadržajima za djecu i mlade, a njega tradicionalno organiziraju Muzej grada Pakraca i Gradska knjižnica Pakrac. Tamo će moći pronaći kutak za čitanje na otvorenom, malu igraonicu, kutak za kreativne aktivnosti koje su povezane s okosnicom samog Sajma, a to je naravno naš novčić slavonski banovac i jesenski motivi. U 14 sati će biti upriličena predstava za djecu „U mojim snovima“, Teatra Cirkus punkt.“– dodaje gradonačelnica.

„Osim toga, u 15 sati započinje Dječja bitna u srednjovjekovnom taboru…“

„Imamo cijeli srednjovjekovni program, tu će se u interakciji s posjetiteljima moći pogledati zanimljiva dječja srednjovjekovna bitka. Dječji kutak će biti otvoren sve do 17 sati. Moram reći da stvarno puno programa za djecu i mlade.“ – rekla je gradonačelnica.

Tradicionalno će članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik spravljati delicije „Kod veprove glave“, Streličarski klub Kuna će organizira srednjevjekovni streličarski turnir, a središnja „Bitka za kovnicu novca“ će biti održana u 18 sati. Posjetitelji će imati prilike i uživo vidjeti kako se kuje Slavonski banovac, novac koji se još sredinom 13. stoljeća kovao upravo u Pakracu.

„Ta okosnica srednjeg vijeka nam je izuzetno važna za održati zanimljivost i kvalitetu programa. Ove godine za naše posjetitelje smo pripremili jedan srednjovjekovni festival, na kojem će uz naše domaće vitezove Slavonskog banovca, Povijesno društvo Pakrac-Lipik i naravno Muzej grada Pakraca, sudjelovati i članovi reda vitezova Ružica grada iz Orahovice, Anodomin iz Koprivnice, pripadnici reda Zlatnog hmelja te gosti iz BiH Udruga vitezovi kraljevskog grada Jajca. Tijekom cijelog dana će posjetitelji imati priliku vidjeti prikaz života iz srednjeg vijeka u taboru, tamo će biti srednjovjekovne igre, a od 16,30 sati će sudionici prodefilirati gradskim ulicama. Od 15 sati će se organizirati srednjovjekovni streličarski turnir, dok je od 18 sati na rasporedu središnja Bitka za kovnicu novca. Nakon toga nam slijedi nadaleko poznat srednjovjekovni vatromet.“ – najavila je gradonačelnica, te dodala kako će Muzej grada Pakraca imati Dan otvorenih vrata.

Od 15 sati započinje tradicionalni 8. Grahfest, natjecanje u kuhanju graha kojeg i ove godine organizira Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika.

„Na sudjelovanje se prijavilo 90-ak ekipa, njima smo osigurali grah, suho meso, kruh, pregaču, stol i 20 porcija. Pobjednik Grahfesta će osvojiti glavnu nagradu – dvodnevni odmor za osam osoba u Kući za odmor Kratohvil u Gorskom kotaru. Nagrada za drugo mjesto je pet ulaznica u vodeni park u Krapinskim toplicama i 10-litarski kotlić sa stalkom. Nagrada za treće mjesto je 10-litarski kotlić, a proglašenje pobjednika je predviđeno za 20 sati. Mi svake godine prigodnim poklonima nagradimo najljepše uređeni prostor na Sajmu, kao i najveseliju ekipu. Tako da neće manjkati nagrada ni dobre atmosfere.“ – rekla je gradonačelnica Anamarija.

U večernjim satima, točnije od 21 sat na središnjoj pozornici posjetitelje će zabavljati Željko Bebek.

„Navečer nam slijedi koncert, to je poklon Grada svim svojim sugrađanima i svim gostima koji dođu taj dan u Pakrac. Moram reći da će tijekom cijelog dana sve posjetitelje zabavljati Tamburaški sastav Satir. Pjesme, hrane, mirisa i okusa neće nedostajati, a ulaz je uvijek besplatan!“ – rekla je gradonačelnica Anamarija Blažević i pozvala sve da ove subote dođu na 14. Sajam Slavonski banovac i budu dio bogatog sadržaja za sve uzraste.

Cijeli razgovor poslušate na našem Mixcloud kanalu.