Kultura

Prvi Festival jednominutne priče u Hrvatskoj — dođi i poslušaj novu literarnu formu koja je privukla brojne poznate književnike

23-05-2023 • 11:51
Rva
Gošća Radija Vallis Aurea bila je Bernarda Pirović, predsjednica Prosudbenog povjerenstva Festival jednominutne priče

Gradska knjižnica Požega u četvrtak u 19 sati na Galeriji svjetlosti organizira prvi Festival jednominutne priče na kojemu će biti predstavljeno 15 najbolje ocijenjenih priča prema izboru Prosudbenog povjerenstva literarnog natječaja Jednominutna priča.

Tim povodom gošća Radija Vallis Aurea bila je Bernarda Pirović, predsjednica Prosudbenog povjerenstva i voditeljica Odjela književnosti Gradske knjižnice Požega.

Otkud ideja za projekt?

 – Ideja za projekt oslonjena je na Hrvatski festival jednominutnih filmova, poznati požeški festival s dugom tradicijom. Istovremeno se oslonila i na zbirku priča „Jednominutne novele“ mađarskog pisca Istvána Örkénya. Sve te generalne ideje složili smo u jedan zanimljiv natječaj u formi od jedne minute. Tu smo imali poteškoća oko definiranja što bi to bila priča od jedne minute, pa smo zbrajanjem i oduzimanjem, čitanjem naglas, došli do 850 znakova s prazninama. Taj projekt smo prijavili Ministarstvu kulture i medija, koje ga je prepoznalo i sufinanciralo.

Koliko dugo je trajao natječaj?

– Trajao je od 15. veljače do 15. travnja, puna dva mjeseca su imali autori vremena prijaviti se na natječaj i moram priznati da su vrlo uspješno iskoristili to vrijeme. Naime, prijavilo nam se 214 autora s ukupno 401 pričom. Od toga je 325 priča zadovoljilo formalne uvjete natječaja. Bilo je potrebno iskazati veliku kreativnost da bi se cjelovita priča s glavom i repom složila u 850 znakova, tako da su nam i autori prijavljivali poteškoće.

Tešku zadaću izbora najboljih imale su uz predsjednicu Bernardu Pirović i ostale članice Prosudbenog povjerenstva: nastavnice hrvatskog jezika Kristina Lešić i Marija Mrkojević, te ispred Gradske knjižnice Požega Vlasta Peći Marčetić i Ivana Maričević.

– Prvi planirani rok za objavu rezultata bio je 1. svibnja. Međutim, kad smo se suočile sa 325 priča, shvatile smo da će nam trebati zaista više vremena da se tome cjelovito i kvalitetno posvetimo. Rok smo pomaknule na 9. svibnja, što je opet bilo kritično, no uspjele smo odabrati 15 najboljih.

Među prijavljenima bilo je poznatih književnih imena.

– Natječaj je bio anonimnog karaktera. Članice povjerenstva, izuzev mene, nisu znale tko su autori iza priča. Ipak, dogodilo se da među 15 nagrađenih imamo doista poznate autore. Pobjednica je Ivana Bodrožić, poznato ime hrvatske književne scene, koja je pobijedila pričom simboličnog naziva „850 znakova koji život znače“. Tu su još bili poznati književnici Edi Matić, koji je početkom svibnja postao predsjednikom Hrvatskog društva pisaca, zatim Denis Peričić, osvajač nagrade Vladimir Nazor iz područja književnosti za roman „San o Križaniću“, zatim mladi autor iz Siska Denis Vidović, koji je osvojio nagradu Društva hrvatskih književnika 2022. godine za najbolju neobjavljenu knjigu.

Jesu li ovako velika imena priznanje ovom natječaju?

– Nismo očekivali ovakav odaziv, niti da će se ovako poznata imena prijaviti na natječaj. Ovo je priznanje nama, ali i njima da su među toliko anonimnih autora odabrani oni koji su se afirmirali u pisanju.

Pobjednica je Ivana Bodrožić, koja je osim bodova osvojila i glavnu nagradu od 500 eura. Osim prvonagrađene priče, publika će na Festivalu imati priliku čuti i ostalih 14 nagrađenih priča autora Edija Matića, Sanje Hađine, Aleksandra Gucunskog, Vesne Barišić, Tamare Bakran, Denisa i Anite Peričić, Ivane Grbeše, Hane Marić, Milice Tomljenović, Natalije Demirović, Marije Čokrlić, Denisa Vidovića i Lare Vrsalović. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu.