Gospodarstvo

Prirodna baština u fokusu: „Očuvani okoliš je velika zaliha za budućnost, a to je ono što mi u našem kraju još uvijek imamo“

24-11-2023 • 11:36
Rva
U Pleternici je održana konferencija na temu „Prirodna baština u fokusu“.

Javna ustanova Pleternica u suradnji s Gradom Pleternica te Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije organizirala je konferenciju na temu „Prirodna baština u fokusu“ kojoj je cilj predstaviti dobre primjere prakse zelenog i inovativnog ruralnog područja u fokusu prirodne baštine. Konferencija je održana u Interpretacijskom centru Terra Panonica, a ravnateljica Javne ustanove Pleternica Jasna Hoffmann istaknula je kako su grad koji uspješno čuva baštinu.

„Volim reći da mi u Pleternici uspješno spajamo prirodnu i kulturnu baštinu. Kroz naš Muzej bećarca čuvamo i prenosimo kulturnu baštinu, sve običaje i tradiciju Slavonije, Baranje i Srijema, dok kroz ovaj Centar Terra Panonica koji radi već više od tri godine, učimo djecu o zaštićenom biljnom i životinjskom svijetu koji obitava na ovom području. Nudimo im edukacije i zanimljive filmove, a ono što nam je posebno važno, ovaj Centar svake godine bude domaćin nekoliko konferencija upravo na temu prirodne baštine. Na taj način zapravo opravdavamo glavnu svrhu i ulogu Terra Panonice, da postaje centar za sve generacije. Drago mi je što smo danas okupili ovdje veliki niz stručnjaka koji će nam prezentirati svoj rad u svom području.“ – rekla je Jasna Hoffmann.

Gradonačelnica Marija Šarić naglasila je kako su u procesu obnove Gradskog parka u Pleternici, te da će današnju konferenciju iskoristiti za prikupljanje prijedloga i ideja struke.

„Mi smo ovu zgradu, Terra Panonicu, izgradili na temu prirodne baštine, a kroz sve godine pokušavamo osim onih turističkih sadržaja koje nudimo našim posjetiteljima, nuditi i onaj edukativan sadržaj te ovakve stručne skupove iz kojih izvučemo nekakve ideje za nove projekte. Ono što nam je danas tema, da vidimo zaštićena područja, kako gradovi i drugi subjekti uređuju javne površine, mi želimo dobiti zaključke kako bi što bolje obnovili naš Gradski park koji je stradao tijekom nevremena u srpnju. Nadamo se da ćemo danas, putem ovih ideja i nekakvih novih prijedloga, doći do jednog lijepog rješenja za obnovu našeg Gradskog parka.“ – rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice.

Važnost ovakvih skupova istaknuo je Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije.

„Prirodna baština je nešto čime se mi u našem kraju imamo za ponositi. Možemo reći da cijela Republika Hrvatska po tom pitanju daleko prednjači po zaštiti prirode u Europskoj uniji, a isto tako, naša Požeško-slavonska županija u okviru Hrvatske po mnogim rezultatima za sada prednjači. U Slavoniji možemo reći da ovaj naš zeleni prsten koji imamo, naše gorje s brojnim staništima od šuma, livada, travnjaka, voda i podzemlja – još je uvijek najviše očuvan. U jednom trendu ovog okolišnog razvoja koji ide u smjeru da život u gradovima radi osnovnih elemenata voda-zrak-tlo postaje sve teži, vrlo će vjerojatno u budućnosti biti tendencija da ovakva očuvana mjesta budu u oazi gdje će se život vraćati. Zapravo jedna poruka ovakvih skupova – očuvani okoliš je velika zaliha za budućnost, a to je ono što mi u našem kraju još uvijek imamo, to će vrlo brzo biti na cijeni.“ – rekao je Ivica Samardžić.

Sudionici koji su na konferenciji imali svoje izlaganje su Ivica Samardžić na temu „Prirodna baština Požeško-slavonske županije“, Goran Radonić iz Javne ustanove park prirode Papuk na temu „Priroda Hrvatske s potpisom UNESCO-a“, Marko Doboš iz Javne ustanove park prirode Papuk na temu „Bioraznolikost Papuka“. Zatim Jasmin Sadiković i Nikolina Stjepanović iz Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek na temu „Aktivna zaštita prirode i riječkih ekosustava“, Frano Barišić iz Katoličke osnovne škole u Požegi na temu „Priroda u fokusu učenika – projekt Ready-STEM-Grow“, Kristina Ašenbrener iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem PSŽ na temu „Park u Kutjevu – primjer dobre prakse“ te Marija Kovačić, također iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem PSŽ na temu „Fokusirajmo se na bitno“.