Društvo

Priopćenje Požeške biskupije o Fići

21-12-2023 • 12:38
Rva
"Gdje je iz adventa nestao Božić? Gdje je iz adventa nestao Isus?"

Na tradicionalnom božićnom prijemu za medije Požeške biskupije, biskup Škvorčević pročitao je svoju blagdansku poruku za sve građane unutar i izvan granica Lijepe naše, a koju ćemo objaviti u prigodi blagdana Božića. Nakon božićne poruke, iz Požeške biskupije iznijeli su priopćenje, koje se tiče nedavnih napisa u medijima kad je u pitanju Advent u Požegi. Evo što je na tu temu rekao povjerenik Požeške biskupije za medije Marijan Pavelić.

“Biskup je u svojoj poruci postavio provokativno pitanje “Gdje je iz adventa nestao Božić? Gdje je iz adventa nestao Isus?”. Vjerujem da ste svi primijetili kako se ovih dana postavlja jedno drugo pitanje, posebno ovdje u Požegi – gdje je iz Adventa u Požegi nestao fićo? Iako se s jedne strane čini gotovo bezazleno, neozbiljno pa čak i smiješno da se raspravlja o takvim pitanjima, nekima je to provokativno. S druge strane smo mi kao Biskupija dosta ozbiljno sagledali taj problem. U proteklih tjedan dana je objavljeno više tekstova, naknadno su ih preuzeli neki nacionali i lokalni mediji.

U tim tekstovima se uglavnom iznose neke tvrdnje u kojima se spominje Požeška biskupija i požeški biskup, u jednom negativnom kontekstu i s tvrdnjama koje nisu istinite ni dobronamjerne. Smatrali smo da kao biskupija trebamo dati neko kratko priopćenje za javnost. S jedne strane u tom priopćenju izražavamo žaljenje, ne samo zbog štete koja je neistinitim tekstovima nanesena Požeškoj biskupiji, nego i štete koja je nanesena samoj istini, pa i samom novinarstvu.

U etici novinarstva i cilj novinarskog rada bi trebalo biti utvrđivanje činjeničnog stanja i iznošenje istine, u svrhu istinitog i dobrog informiranja javnosti. Ne ulazeći u sadržaje tih tekstova, htjeli smo samo potvrditi da će Požeška biskupija, na čelu s biskupom Škvorčevićem, i dalje nastojati promicati dobre međuljudske odnose, poštivanje, razumijevanje, na lokalnoj i društvenoj razini, ali i na među državnim razinama.” – rekao je Marijan Pavelić, povjerenik za medije u Požeškoj biskupiji.