Scena

Pridružite se obilježavanju Svjetskog dana turizma

27-09-2023 • 08:54
Rva
Turistička zajednica Grada Požege organizira obilježavanje Svjetskog dana turizma u našem gradu u subotu, kada će biti organizirana šetnja gradom pod vodstvom stručnog vodiča, kao i besplatan posjet Centru za posjetitelje Požeška kuća.

Kao i svake godine, 27. rujna se u cijelome svijetu slavi Svjetski dan turizma, a ovogodišnje geslo pod kojim se održava je „Tourism & green investments”, odnosno „Turizam i zelena ulaganja”. Turistička zajednica Grada Požege organizira obilježavanje Svjetskog dana turizma u našem gradu u subotu, 30. rujna 2023. kada će biti organizirana šetnja gradom pod vodstvom stručnog vodiča, kao i besplatan posjet Centru za posjetitelje Požeška kuća.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana turizma jest podići svijest o ulozi turizma i pokazati kako on utječe na društvene, kulturne, političke i ekonomske vrijednosti u cijelom svijetu. UNWTO svake godine poziva članice, više od 160 zemalja u svijetu, među kojima je i Hrvatska, da kroz razne aktivnosti utječu na jačanje svijesti o stvarnom doprinosu turizma, sektora koji se često podcjenjuje.

Iznova ukazuju i na činjenice da turizam u brojnim zemljama svijeta daje velik doprinos i u borbi protiv siromaštva i klimatskih promjena, u promicanju pristojnih i otvaranju novih radnih mjesta, poboljšanju jednakosti spolova i životnih uvjeta, a mnogi ga označavaju i sektorom nade, jer pomaže da svijet bude bolji, jer kroz putovanja stječemo razumijevanje, toleranciju i empatiju za druge ljude i kulture. Inicijativu trebaju preuzeti oni koji se nalaze u osnovi široke i raznolike piramide turizma, uključujući radnike, male poduzetnike i same destinacije. Istovremeno, međunarodne organizacije, uključujući UNWTO, vlade i lokalne vlasti, moraju podupirati sektor turizma svojom transformacijom, osnažujući najšire slojeve i brinući se da svi imaju riječ u izgradnji bolje budućnosti.  

Turistička zajednica Grada Požege nastoji svojim radom obuhvatiti sve zadaće, a svojim aktivnostima unaprijediti promociju kako grada Požege, tako i cijele destinacije Zlatna Slavonija.

„Sve naše aktivnosti koordinirane su s brojnim dionicima u gradu i rezultat su uspješne suradnje, ideja i međusobnog djelovanja svih koji su na bilo koji način uključeni u turizam grada. Bez toga ne bi mogli biti ostvareni i takvi predstavljaju snažan motiv za intenzivan rad u budućnosti. Rezultat toga su statistički podaci sustava eVisitor koji pokazuju kako je u razdoblju od 1. siječnja 2023. do 15. rujna 2023. na području grada Požege ostvareno 14.110 noćenja i 6.944 dolazaka, što je 4,7% više noćenja i 7% više dolazaka u odnosu na isto razdoblje u prošloj godini. Kada su u pitanju smještajni objekti, također je vidljiv kontinuiran rast i to velikim dijelom zahvaljujući potporama u turizmu Grada Požege koje se dodjeljuju za  povećanje i unapređenje smještajnih kapaciteta, ostvarenje boljih turističkih rezultata, promociju turističkih potencijala grada Požege, te unapređenje i proširenje turističke ponude.“ – poručili su iz Turističke zajednice Grada Požege.

Navike turista se mijenjanju, no kakva god budućnost turizma i putovanja bila, jedno je sigurno – ljudska želja i potreba za novim iskustvima i upoznavanjem drugačijeg u stanju je nadjačati eksterne prepreke i potrebno je samo uložiti truda u edukaciju i informiranje kako bi turizam budućnosti bio održiviji, pravedniji i ekološki osvješteniji, dodaju iz TZ Grada Požege te pozivaju sve zainteresirane da se pridruže u subotu i obilježe Svjetski dan turizma.