Crna kronika

Preminuo prof. Milan Bajt, akademski slikar i likovni pedagog

27-09-2023 • 10:14
Rva
Bio je omiljen među svojim učenicima i kolegama nastavnicima.

U 66. godini iznenada je preminuo akademski slikar i umirovljeni profesor likovne kulture Milan Bajt. Milan je rođen 29. rujna 1957. u Sulkovcima u brojnoj obitelji Ive i Anke. Pučku školu završio je u rodnom mjestu, osnovnu školu u Pleternici, te Školu primijenjenih umjetnosti i Likovnu akademiju u Zagrebu. Nakon diplomiranja radi kao profesor, najdulje u Osnovnoj školi fra Kaje Adžića u Pleternici, od listopada 1993., no nastavnički posao obavlja i u Požegi, Kaptolu, Velikoj i Daruvaru.

Od najranije mladosti pokazuje smisao i iznimnu darovitost za likovno izražavanje, zanimajući se za slikarstvo i kiparstvo. Tako je pojedine skulpture počeo izrađivati već u šestom razredu osnovne škole, a na prvoj svojoj slici prikazao je dvorište. Nedvojbeno je da je na Milanovo likovno stvaralaštvo snažan utjecaj imao njegov nastavnik Tihomir Čulina. Svoj raskošan talent pokazao je već kao osmoškolac, naslikavši mural u pleterničkoj crkvi sv. Nikole. Ponajviše slika krajolike, mrtvu prirodu, sakralne slike i murale, a kao član Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije “Matko Peić”, sudjeluje na brojnim likovnim kolonijama.

Bio je omiljen među svojim učenicima i kolegama nastavnicima. Iza njega su ostale, među ostalim, brojne slike Pleternice i okolice, a svaki trenutak koristio je da kamerom svoga mobitela ovjekovječi pojedine zanimljive pejzaže i događaje.

“Milan je naš član od samih početaka djelovanja Udruge i tada je već pokazao svoju dobrodušnost čovjeka velikog talenta koji je bez zadrške davao savjete, učio i prenosio svoje znanje članovima koji još nisu bili sigurni u svoje slikarske poteze. Milan je bio pravi umjetnik kojeg nisu svi doživjeli kao takvog dok nisu vidjeli njegova umjetnička djela. Njegovu kvalitetu najviše su cijenili kolege slikari na likovnim kolonijama na koje su ga rado pozivali. Već pri samom potezu kistom moglo se vidjeti da je Milan profesionalac. Cijeli svoj radni vijek radio je kao nastavnik likovnog odgoja u osnovnim školama gdje je podučavao učenike likovnom izražavanju. Prošle, 2022. godine otišao u zasluženu mirovinu s veseljem kako će se napokon posvetiti slikanju. Njegova djela krase mnoge domove i javne ustanove, sudjelovao je na našim zajedničkim izložbama, ravnopravno sa slikarima amaterima i tu još jednom pokazao svoju veličinu. Na žalost, u ovih 9 godina postojanja Udruge nismo doživjeli njegovu samostalnu izložbu. Dragom Milanu, hvala na njegovoj nesebičnosti i vremenu koje je odvojio za rad naše Udruge i velika žal za njegovim preranim odlaskom, jer toliko je još mogao uživati u slikanju a i mi zajedno s njim.” – poručili su iz Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije “Matko Peić”.

Pogreb Milana Bajta bit će održan u srijedu 26. rujna, s početkom u 15 sati, na mjesnom groblju u Sulkovcima. Radio Vallis Aurea upućuje iskrenu sućuti obitelji i prijateljima.