Gospodarstvo

Predstavljen Trezor 1232 – za posebnu kvalitetu vina

20-01-2023 • 14:57
Rva
Nadaleko poznati vinski podrum Vinarije Kutjevo iz 1896. godine dobio je svoj najprestižniji dio – Trezor 1232, ideja projekta je podići vinsku scenu kutjevačkog vinogorja na veću razinu, te educirati potrošače i ljubitelje premium vina da se „strpe“ i čekaju puni potencijal tih vina.

Nadaleko poznati vinski podrum Vinarije Kutjevo iz 1896. godine dobio je svoj najprestižniji dio – Trezor 1232, u kojemu će biti deponirane i njegovane 1232 butelje. Današnja prezentacija projekta uoči blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara, okupila je brojne uzvanike. Član uprave Kutjeva d.d. Dino Galić pojašnjava da su u „Turkovićevom podrumu“ imali dvogodišnji proces renovacije, nakon čega je dobio novo ruho i postao srce njihove premium proizvodnje. U podrumu je 40 drvenih bačvi te jedinstveni vinski arhivski trezor.

Ideja projekta je podići vinsku scenu kutjevačkog vinogorja na veću razinu, educirati potrošače i ljubitelje premium vina da se „strpe“ i čekaju puni potencijal tih vina.

„Od idućeg ponedjeljka bit će moguće predbilježbe pozicija do popunjavanja. Najveći broj pozicija po osobi ili kompaniji je šest, jer želimo da što više ljudi ima priliku deponirati svoja vina. Sva vina imaju točnu godinu do kad idu u trezorski zapis, na čemu smo radili sa stručnim žirijem na čelu sa Sašom Špirancem, te Reneom Bakalovićem, Ivom Kozarčaninom i Darkom Lugarićem, kako bi odredili koje godine će te etikete doseći svoj puni potencijal“, kazao je Galić.

Zakupci pozicije dobit će paket s ID karticom na kojoj je unesena pozicija i informacije o vinu te do kada je trezorski zapis deponiran.

Zakupci će dobiti membership token s kojim će bilo kada moći odraditi redovne degustacije. Kutjevo d.d. ima šest vinogradarskih pozicija, od čega su četiri premium. Ako se netko odluči staviti De Gotho graševinu pod trezorski zapis, dobit će grožđe isključivo dio s pozicije Vetovo.

Kada dođe vrijeme, primjerice 2027. godina do kada će ta graševina odležavati, vlasnika će kontaktirati osoblje Kutjeva d.d. s pitanjem žele li osobno doći uživati u vinu u Kutjevo ili da im se vino pošalje u posebnoj arhivskoj premium kutiji bilo gdje u svijetu. Nakon oslobađanja trezorske pozicije, dotadašnji vlasnik ima pravo prvokupa, ili se pozicija stavlja na tržište.

Glavni enolog Ivan Marinclin pojašnjava da je želja zadnjih desetak godina bila zanoviti „Turkovićev podrum“ s novim bačvama gdje će odležavati isključivo premium vina.

„Cilj je bio spojiti slavonski hrast sa slavonskim vinima. Išli smo toliko detaljno pa smo gledali napraviti simbiozu da drvo sa sjevernih obronaka Papuka i Krndije uđe u proizvodnju bačava, a da mi onda sa južnih obronaka Krndije i Papuka skinemo grožđe, odradimo vino i da to vino odležava u tim bačvama. To je ta priča sljubljivanja drveta, trsa, grožđa i vina kroz godine i kasnije punjenje u boce.“, rekao je Marinclin.

Polovica od četrdeset bačava izrađena je u Italiji,  ostatak u Našicama, a kao materijal korištena je isključivo slavonska hrastovina. U bačvama danas odležavaju premium linije De Gotho, Maximo i Koria. Posebnost je da su to linije s ograničenim brojem butelja, gdje se pridaje velika pozornost selekciji u vinogradu, a nakon toga i u bačvama. Takva vina mogu se natjecati sa svim svjetskim vinima, pa su u Kutjevu d.d. 2018. godine za Graševinu De Gotho osvojili najveće priznanje – platinastu medalju na Decanteru.