Gospodarstvo

Predstavljen projekt “Vrata Papuka”

14-03-2023 • 14:29
Rva
Jučer je u prostorijama Eko točke Jankovac prdstavljen dugo očekivani projekt "Vrata Papuka"

Jučer je u prostorijama Eko točke Jankovac prdstavljen dugo očekivani projekt “Vrata Papuka”- prijemna točka u Slatinskom Drenovcu. Cilj projekta je doprinijeti povećanju održive privlačnosti javne posjetiteljske infrastrukture kako bi se, povećanjem ciljanih dnevnih posjeta i uspostavom boljeg upravljanja posjetiteljima, poboljšao turistički potencijal kontinentalne Hrvatske te na taj način doprinijelo ostvarenju pozitivnih gospodarskih učinaka na lokalno i regionalno gospodarstvo.

Za financijski najznačajnije ulaganje – uspostavu prijemne točke Vrata Papuka osigurana je projektna dokumentacija sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ukupnom iznosu od 96,5 tisuća eura.

Revitalizacija lokacije podrazumijeva obnovu nefunkcionalne zgrade od 631,59 m2 bruto površine, te uređenje okolišnog prostora oko građevine. Obnovom, nadogradnjom i opremanjem građevina će se revitalizirati i stvoriti novi resurs kojim se odgovara na niz identificiranih razvojnih izazova na području Virovitičko- podravske i Požeško-slavonske županije, te rješava znatan broj razvojnih potreba.

Obnovom i opremanjem Prijemne točke Vrata Papuka stvorit će se visokokvalitetni uvjeti za održavanje širokog spektra događanja i aktivnosti iz područja turizma, prirodne, društvene i gospodarske djelatnosti usmjerenih na unaprjeđenje kvalitete života lokalne zajednice. Projektom će se uspostaviti i gljivarski park te poučno-edukativna staza koje se nalaze na području Parka prirode Papuk.

Partnerska institucija Općina Velika planira aktivnost izrade poučno- edukativne staze čiji se obuhvat nalazi u zaštićenom području PPP na glavnom putu planinara i izletnika od mjesta Velika do izletišta Jankovac. Tom aktivnošću zajednički se ulaže u turističku infrastrukturu i dodatne sadržaje za posjetitelje u zaštićenom području PP Papuk. Ukupna vrijednost projekta je 3.313.975,93 EUR.

Predstavljanju projekta su uz ravnatelja Parka prirode Papuk Alena Jurenca, nazočili i virovitičko – podravski Igor Andrović, načelnik Općine Voćin Predrag Filić, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, direktorica Turističke zajednice Virovitičko – podravske županije Martina Jakelić te mnogi drugi.

Foto: Kristijan Toplak/PP Papuk