Scena

Predstavljen bogati program ovogodišnjeg festivala Zlatne žice Slavonije

01-06-2023 • 10:44
Rva
Večer folklornih skupina i koncert TS Ravnica, Soundclash Indire, Lidije Bačić, Slavonija Banda i Džentlmena te Retrospektiva dosadašnjih izdanja Festivala.

Nakon što su prije nekoliko tjedana objavljena imena izvođača ovogodišnjeg izdanja večeri novih tamburaških pjesama požeškog festivala Zlatne žice Slavonije, danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen program. Program su najavili gradonačelnik Grada Požege i predsjednik Organizacijskog odbora Festivala dr.sc. Željko Glavić, direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda, umjetnički direktor Festivala Saša Botički te voditelj folklornog programa Festivala Nikola Kramar.

Gradonačelnik Glavić je naglasio kako su se i ove godine trudili organizirati Festival kako bi ispunili očekivanja građana Požege i svih posjetitelja.

„Meni je danas veliko zadovoljstvo najaviti novi ovogodišnji festival Zlatne žice Slavonije, novi je po tome što nam tek dolazi, ali dobro znamo da je jedan od najstarijih hrvatskih festivala. I ove godine smo se trudili organizirati Festival na način da se ispune očekivanja naših građana, ali isto tako i brojne publike što iz Hrvatske i inozemstva koji prate taj festival. Nastojali smo organizirati ga na način da ispravimo ono što je možda bilo potrebno, na što su bile neke primjedbe dosadašnjih godina, ali isto tako smo se trudili održati tu visoku razinu koju je festival kroz ovih preko pola stoljeća postigao. Organizacijski odbor je napravio pripremu, ljudi koji na tome rade su vrijedno radili do sada, naravno oni će o tome reći više. Ja mogu samo medijima zahvaliti što uvijek o festivalu Zlatne žice Slavonije lijepo pišete i što ga promovirate. Svi mi želimo isto, da Festival dostojno predstavlja Požegu i da svake godine bude barem malo bolji od prethodnog.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

Festival Zlatne žice Slavonije će koncepcijski biti kao i prošle godine, trajat će tri večeri, od 1. do 3. rujna.

„Prve večeri, dakle petak, nakon nastupa folklornih skupina bit će koncert Tamburaškog sastava Ravnica pod nazivom „Naših prvih 30 godina“. To će biti presjek njihove tridesetogodišnje karijere, koju će zajedno s njima proslaviti i njihovi gosti –  Vlatka Kopić Tena, Mia Dimšić, Željko Witowsky i Željko Barba. Druge večeri, u subotu, započinjemo s Retrospektivom – Zlatne žice Slavonije, na kojoj će nastupiti eminentna imena u svijetu tamburaške glazbe. Sve njih će pratiti tamburaški orkestar pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda. Retrospektiva će se snimati i bit će emitirana na Hrvatskoj radioteleviziji nedugo nakon završetka Festivala.“

„Novost na ovogodišnjem Festivalu je druga pozornica smještena nasuprot glavne, kod kipa Svetog Trojstva. Na njoj će se nakon Retrospektive održati koncert Indire i Slavonija banda, tijekom kojeg će se glavna pozornica pripremiti za Džentlmene i Lidiju Bačić Lille – njihovim dolaskom na pozornicu započet će tamburaški Soundclash, nakon kojeg će se nastaviti njihov koncert.“

„Treće večeri očekuje nas tradicionalna večer novih pjesama, a ove godine je bilo 60 prijavljenih…“

„Odabrano je 20 tradicionalnih i pop tamburaških pjevača te sastava. Treće večeri svoje pjesme predstavit će Miroslav Škoro, Stjepan Jeršek Štef, Boris Ćiro Gašparac, Đuka Čaić, Viktorija Kulišić Đenka & Nenad Vetma, Marija Pavković Snaša, Ivan Štivić, Slavonske Lole, Slavonski Dukati, Berde band, Fijaker, Ravnica, Šokci, Dyaco, Vlatka Kopić Tena, Vranac, Džentlmeni, Posegana, Cure iz centra i Stjepan Mlikota Stjepko. Osim njih, pravo nastupa ostvarili su i pobjednici festivala Zlatni glas Zlatne doline, Josip Paulić i Orkestar Hrvoja Harkanovca. Ove godine će također biti izravan prijenos na radiju i televiziji HRT-a. S obzirom na to da je veliki broj prijavljenih i dobrih pjesama, počeli smo razmišljati u tom smjeru da se iduće godine vrati polufinalna večer te da se odvoje pop i tamburaški pjevači, čime bi se vratila pop večer.“ – rekao je Saša Botički.

Nakon tradicionalne Svečane povorke gradom i otvorenja Festivala, uslijedit će nastupi folklornih skupina, o tome je više rekao Nikola Kramar.

„U ovogodišnjem izdanju Festivala, organizacijski odbor je poklonio povjerenje folklornim događanjima dižući ih na jednu novu razinu. Prošle godine su bili nastupi naših domaćih kulturno-umjetničkih društava s požeškog kraja, a ove godine su oni perjanica našeg festivala. Sve započinje svečanim mimohodom i svečanim otvorenjem Festivala te velikim šokačkim kolom na Trgu Svetog Trojstva kao jedan od zaštićenih nematerijalnih dobara. Nakon toga će uslijediti nastupi naših lokalnih KUD-ova, Izbor za najgizdaviju Šokicu te jedan projekt s kojim smo krenuli prošle godine.“

„Naime, prošle godine smo izabrali međunarodnu zemlju za partnera, tada je to bila Ukrajina, a ove godine zemlja partner u folklornom pogledu je Republika Češka. Na više dana nam dolazi Folklorni ansambl iz Plzeňa, oni će predstaviti svoju tradicijsku kulturu, a što je povezano s češkom manjinom koja se nalazi u ovom požeškom kraju. Tu imamo jednu poveznicu između dva prijateljska naroda. Također će u večernjem programu nastupiti i eminentni folklorni ansambli iz Hrvatske, ove godine iz Splita, Zagreba i Đakova. Osim same povorke i šokačkog kola te Izbora za najgizdaviju Šokicu, bit će još neke popratne radionice i nastupi na drugim lokacijama za one koji ne mogu biti na večernjem programu. Sve više se približavamo jednom konceptu folklornog festivala koji je inkluzivan i koji uključuje one koji nisu u poziciji da dođu na program, dakle za vrtiće, škole, staračke domove i ostalo – da približimo tradicijsku kulturu onima koji ne mogu biti s nama u petak navečer.“ – rekao je Nikola Kramar.

Osim centralnog događanja na Trgu Svetog Trojstva, održat će se tradicionalna Požeška Fišijada te dječje glazbeno natjecanje Zlatni mikrofon.

„Čast mi je i ove godine najaviti jednu od najprepoznatljivijih i najatraktivnijih manifestacija te definitivno jednu od najdugovječnijih manifestacija u našem gradu – to je Požeška Fišijada. Fišijada će se ove godine održati po 27. put i to prvog dana Festivala, dakle 1. rujna, u Parku pokraj Orljave.  Ovaj praznik od ribe svake godine okupi sve veći broj fiš majstora, ali tako i sve veći broj posjetitelja iz Slavonije i Baranje, a što naravno očekujemo i ove godine. Uz bogatu gastro ponudi, u pripremi su i zabavni sadržaji za koje vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe.“

„Uz to mi je također zadovoljstvo najaviti dječji glazbeni program i natjecanje pod nazivom Zlatni mikrofon. Natjecanje se ove godine održava po drugi puta u sklopu Festivala Zlatne žice Slavonije, u prijepodnevnim satima 2. rujna. One najbolje izvedbe će biti predstavljene i u nedjelju 3. rujna na glavnoj gradskoj pozornici i to uoči samog početka koncertnog programa. Audicije za natjecanje i ove godine vodi profesorica pjevanja Ana Ticl Bušić, a one će se održati tijekom lipnja. Uz to je također u pripremi i drugi raznoliki zabavni sadržaj za djecu, od kojih će većina biti ispred Osnovne škole Julija Kempfa. Tijekom sva tri festivalska dana bit će i naš Festivalski sajam na kojemu će svoje proizvode predstaviti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge, te svi oni koji u Požegi i Slavoniji doprinose autentičnosti ovoga kraja. Podsjetila bih i na projekt „Uredimo svoju Požegu“ koji nam je također u planu za ovu godinu, uređenje najljepšeg izloga, a natječaj će biti objavljen tijekom narednih mjeseci. Pozivamo sve da nam se pridruže i ove godine u Požegi!“ – rekla je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

VEZANI ČLANAK

Odabrani su izvođači večeri novih tamburaških pjesama „Zlatnih žica Slavonije“