Društvo

Požeški Malci vrhunski u mentalnoj aritmetici

23-05-2023 • 07:34
Rva
Svojim znanjem i brzinom, u Požegu su donijeli čak 7 medalja!

Proteklog vikenda održano je 2. Državno natjecanje u mentalnoj aritmetici škole Malac Genijalac. Na ovogodišnjem izdanju natjecanja sudjelovalo je oko 200 djece iz cijele Hrvatske, a održalo se na Sveučilištu Sjever u Varaždinu koje je bilo i partner ovog projekta.

Požešku školu Malac Genijalac predstavljalo je 10 učenika – Marija Glasnović, Naomi Galojlić, Noel Galojlić, Karmela Petranović, Denis Egner, Leon Šutalo, Dora Kovačević, Mate Kovačević, Dora Križić, Alana Baričević.

Svojim znanjem i brzinom, u Požegu su donijeli čak 7 medalja!

U pismenom dijelu natjecanjaAlana Baričević je osvojila 1. mjesto, Noel Galojlić osvojio je 2. mjesto, Dora Kovačević osvojila je 1. mjesto i Dora Križić je osvojila 2. mjesto.
U dijelu mentalno računanje (Anzan) Dora Križić je osvojila 2. mjesto, Karmela Petranović je osvojila 2. mjesto i Dora Kovačević je također osvojila 2. mjesto

„U disciplini mentalne aritmetike sudjeluju djeca u dobi od 4 do 12 godina i izvode rade mentalnog računanja, gdje u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, moraju točno riješiti određeni broj zadataka. Program je porijeklom iz Japana, a glavni alat za rad je abakus, drevna računaljka pomoću kojem vizualizacijom i simulacijom pokreta djeca postižu izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina poput poboljšanja koncentracije, logičkog i analitičkog razmišljanja, pamćenja i mašte. Djeca koja su se plasirala na natjecanje imaju sposobnost računanja i nekoliko brojeva u jednoj sekundi! Požeški Malci su pokazali i dokazali da su u samom vrhu u državi u ovoj vještini i svi smo vrlo ponosni na njih!“ – poručili su.