Kultura

Požeška „Gostioničarka“ rasprodala tri večeri u kazalištu!

18-10-2023 • 11:42
Rva
Kakva su iščekivanja s druge strane zastora rekli su današnji gosti emisije „Jutro s Matkom“, ravnateljica Valentina Neferović te glavni glumci predstave Ružica Maurus i Marin Klišmanić.

Gradsko kazalište Požega u novu kazališnu sezonu kreće s premijerom komedije „Gostioničarka“, u režiji Davora Svedružića, a po adaptaciji djela Carla Goldonija. Požežani će u novoj predstavi moći uživati tijekom tri večeri, pretpremijera je ovog četvrtka te su iščekivanja zaista velika s obzirom na rasprodane karte. Kakva su pak iščekivanja s druge strane zastora rekli su današnji gosti emisije „Jutro s Matkom“, ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović te glavni glumci predstave Ružica Maurus i Marin Klišmanić.

Posebno je zanimljiv podatak da je predstava Gostioničarka Mirandolina u požeškom Kazalištu odigrana prije 73 godine, a to su otkrili slučajno prilikom pripremanja nove verzije, otkrila je ravnateljica Neferović.

„Sve se zapravo dogodilo vrlo spontano, a krenulo je od nekakve moje ideje da svakome našem požeškom glumcu pri završetku akademije dodijelimo jednu predstavu u kojoj će imati glavnu ulogu. Naš Matko Trnačić to je odradio u predstavi Slučaj maturanta Wagnera, a na red je došla Ružica. Kako sam ja završila kroatologiju i predavala hrvatski jezik na Gimnaziji u Požegi, te mi je književnost uvijek bila interesantna, taj Goldonijev tekst Krčmarica Mirondalina mi je uvijek bio negdje kao potencijalan za postaviti na daske kazališta.“

„Kako mi se ta ideja stvarala, tako sam odmah vidjela Ružicu u ulozi te Krčmarice Mirandoline, a nakon toga sam išla u potragu za redateljem.“

„S Davorom se to sve isto dogodilo spontano, na Marulićevim danima u Splitu je on u jednom razgovoru iskreno i srčano rekao da će on to izrežirati, da se već dugo godina priprema za režiju. O tome sam razmislila, nazvala ga i rekla mu idemo u to. Imala sam nekakve uvjete kao producentica oko glumačke podjele, bilo mi je važno da je Ružica u glavnoj ulozi te da su tu naši ostali Požežani – Matko Trnačić, Anabela Sulić i Ivan Vukelić. Davor je imao slobodu odabrati ostatak ekipe i mislim da je odlično odabrao. Tu nam je i Marin, njemu se zahvaljujem što je prihvatio ulogu. On se inače slovi kao nova nada hrvatskog glumišta, a možda će nam to u budućim vremenima biti nešto čime ćemo se dičiti, ponositi se što je Marin Klišmanić glumio u požeškom kazalištu.“ – rekla je ravnateljica Neferović.

„Kako volimo istraživati povijest, otkrili smo da je 1950. godine Krčmarica Mirandolina odigrana u požeškom kazalištu, tadašnjem Narodnom kazalištu s glumcima amaterima koji su djelovali kao profesionalci. Tada je ta naša priča dobila cijeli smisao – imamo uporište u povijest, postavljamo tu Gostioničarku nakon 73 godine ponovno na daske požeškog kazališta, imamo našu Ružicu koja je svoje prve glumačke korake odradila kao srednjoškolka, a sada je diplomirana glumica. Cijela ta priča oko profesionalizacije kazališta u glumačkom smislu i stvaranju vlastitog ansambla, rekla bih da u ovoj Gostioničarki to dobiva svoj pravi smisao.“ – dodala je ravnateljica Neferović.

Nedavno diplomirana glumica, Požežanka Ružica Maurus utjelovljuje ulogu glavnog lika Gostioničarke Ruže, te je objasnila što gledatelji mogu očekivati tijekom predstave.

„Mi smo Gostioničarku Mirandolinu odmah prilikom prvog čitanja preimenovali u Ružu, pošto imam takvo ime i bilo bi šteta da se ne iskoristi. Ruža je vrckava i glasna šefica, više ovako „žena iz naroda“, a rekla bih da je i oportunist jer gleda kako izvući stvari u svoju korist, no ne na neki proračunat način do kraja. Ima apsolutno pravo za to, a iz razloga što kada je Goldoni napisao taj tekst, bio je to veliki bum 1753. godine. Tad je to bio feministički bum, danas to nije tako velika stvar jer je normalno da žene i konobare i imaju svoju gostionicu, tada su sve držali muškarci. Goldoni kad je to napisao, ona je tada bila prva koja je šefica i muškarci dolaze kod nje u gostionicu. Naravno da ju zavode, da ju prose, zapravo je tu dosta igralo i što je imala novaca, pa je razumjela zašto ju žele za svoju ženu. Onda se pojavi jedan Kapetan koji dođe u gostionicu, baš ju on neće, ali naravno kako to biva u životu da želiš ono što ne možeš imati – Gostioničarka se zakači za Kapetana kojeg ne može imati. Morat ćete doći na predstavu da vidite kako to sve završi.“ – rekla je Ružica Maurus.

Kapetana kojeg naša Gostioničarka Ruža želi odglumit će, kako je naglasila ravnateljica, nova mlada nada hrvatskog glumišta, Marin Klišmanić.

„Moram priznati da sam jako zadovoljan kako smo sa svime time išli, rijetko kada se dogodi u kazalištu da smo spremni toliko rano i na vrijeme, mi smo pre spremni! Mi samo čekamo tu publiku da možemo i s njima malo disati. Što se tiče same pripreme, imam osjećaj da sam bio na nekoj vrsti godišnjeg odmora koliko je bilo lako raditi s ovim ljudima i ovom organizacijom. S obzirom na onaj poznati zagrebački stres koji me uhvati, od samog prometa pa nadalje, ja sam se ovdje baš mogao posvetiti radu na jedan puno mirniji i pristupačniji način. Meni je to puno bliže jer dolazim iz jednog manjeg grada koji se zove Kaštela, tako da me sve i podsjetilo na to moje mjesto. Što se tiče same organizacije unutar Kazališta, mislim da bi se čak i neke veće kazališne institucije mogle ugledati na to kako funkcionira ovo malo kazalište u kojem nema puno ljudi.“ – rekao je Marin Klišmanić, Kapetan Lujo Bona.

Ostatak glumačke postave su Antonio Jakupčević – Gabor Fösveny Balatoni Gróf., Goran Malus – Gospodin Antun Svinjarević, Lena Medar – Ana, Anabela Sulić – Marijana, Ivan Vukelić – Franjo, Matko Trnačić – Mali.

Ravnateljica Neferović dodala je kako su ulaznice za 19., 20. i 21. listopada rasprodane, ali u planu je još jedan termin.

„Ulaznica više nema, sve je rezervirano i rasprodano. Sve ti večeri su pune i to nam je zaista iznimno zadovoljstvo i čast, hvala svima! Gostioničarka će zasigurno još igrati u kazalištu, već idućeg tjedna imamo tri termina za naše srednjoškolce. Bit će još i večernjih izvedbi, već znamo da će 9. prosinca biti još jedna repriza u Požegi, a vjerujem da ćemo ju i kroz nadolazeće mjesece uspjeti odigrati. Gotovo svi žitelji Požeško-slavonske županije moći će pogledati našu Gostioničarku Ružu!“ – rekla je ravnateljica Valentina Neferović.

VEZANI ČLANAK

Predstava Gostioničarka: Nakon 73 godine ponovno na požeškim kazališnim daskama

Ravnateljica Neferović se zahvalila svim vrijednim djelatnicima Gradskog kazališta Požega te svima koji su sudjelovali u nastajanju ove predstave. Redatelj Davor Svedružić je svoju adaptaciju radio po adaptaciji teksta Lade Kaštelan. Za scenografiju i kostimografiju zadužena je Marita Ćopo, dok je za scenski pokret i koreografiju Maja Huber. Majstor scene i inspicijent je Renato Pok. Za glazbu se pobrinuo Tin Tonković, za oblikovanje svjetla Goran Krmpotić, a ton majstor je Dario Hak. Rekviziterka je Marija Matijanić, dok je garderobijerka Liljana Rodić.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu.

Plakat: Denis Treskanica Foto: Gradsko kazalište Požega/Robert Demo