Scena

Požega i ove godine bez vatrometa za doček Nove godine

29-11-2023 • 12:22
Rva
"Možda na radost nekih i na žalost drugih, međutim mi smo zauzeli stav da nam je nekako briga za zaštitu životinja ipak na prvom mjestu, odnosno, važnija od tih nekoliko minuta pogleda u obasjano nebo."

Više od 40 hrvatskih gradova i općina izjasnilo se da neće imati vatromet u vlastitoj organizaciji povodom dočeka Nove godine. Među gradovima koji su odbacili vatromet za sigurnost ljudi, životinja i okoliša nalazi se i grad Požega. Tu odluku potvrdila je i direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda pri gostovanju u emisiji „Jutro s Matkom“.

„Mi ćemo se kao i prošle godine odreći novogodišnjeg vatrometa. Možda na radost nekih i na žalost drugih, međutim mi smo zauzeli stav da nam je nekako briga za zaštitu životinja ipak na prvom mjestu, odnosno, važnija od tih nekoliko minuta pogleda u obasjano nebo. Stojimo pri odluci da Požega ni ove godine za doček neće imati vatromet.“ – rekla je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

Svake godine na stotine životinja pretrpi ozljede ili smrt zbog glasne buke izazvane vatrometom u novogodišnjoj noći. Zvuk vatrometa i eksplozija pirotehnike može izazvati kod životinja stanje šoka i izazvati ekstremni stres koji utječe na njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Nadalje, ljudi koji su bolesni ili osjetljivi teško se nose s iznimno glasnom bukom. Vatromet također ispušta visoke razine štetnih plinova i zagađuje već ionako u ovo vrijeme zagađen zrak te trgovi zagađenja ostaju u vodi i tlu.

Cijeli program Adventa u Požegi započinje već ove subote te ćemo ga detaljnije najaviti u idućim danima. Što se programa za sam doček Nove godine tiče, Požežane i sve goste će ove godine zabavljati bend Twist Off na prostoru Parka pod gradom i bivšeg atletskog stadiona gdje se ovogodišnji Advent i održava.