Društvo

Požega dobila tri pametne klupe

02-01-2023 • 09:32
Rva
Požega dobila tri pametne klupe

Od četvrtka 29. prosinca 2022. godine građanima Grada Požege na raspolaganju su 3 od 4 nove, tvz. solarne pametne klupe, dok se tijekom idućeg tjedna očekuje dovršetak njihovog postavljanja. Klupe će krasiti četiri lokacije – Trg svete Terezije, ulice svetog Florijana i Dragutina Lermana te Ulica Kamenita vrata.

Pametne klupe predstavljaju infrastrukturno neovisan proizvod s više funkcija, kao i noviju tehnološku inovaciju na području urbane opreme.

U posljednje vrijeme svjedočimo sve većem zanimanju i potrebi stvaranja te korištenja energije iz obnovljivih izvora, točnije korištenje sunčeve energije za stvaranje električne energije pomoću solarnih panela.

Riječ je o jednostavnom kvalitetnom i modernom dizajnu s jednostavnim korištenjem, koji omogućuje bezbrižan odmor bez straha, čak i u kasnijim večernjim satima zahvaljujući modernoj LED rasvjeti. Punjenje mobitela i/ili tableta omogućeno je i žičnim i bežičnim putem, a klupe su opremljene i za spajanje vodilice kućnog ljubimca. Klupe su modernog dizajna koji se sastoji od čelične konstrukcije dok je sjedeći dio izrađen od Cumaru drveta visoke kvalitete, otporno na propadanje i truljenje uzrokovano padalinama.

Postavljanjem solarne opreme želi se naglasiti važnost obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti, važnost čuvanja okoliša te pridonijeti razvoju vrijednosti i podizanju razine svijesti i znanja kroz funkcionalni primjer. Racionalno korištenje energije i korištenje energije iz obnovljivih izvora svakako predstavljaju neka od rješenja koja doprinose održivosti suvremenog života. Do kraja prve polovice iduće godine Grad Požega će dobiti i pametna stabla koja će biti postavljena u Ulici Franje Tuđmana, kroz projekt rekonstrukcije i uređenja navedene ulice. Pozivaju se svi građani da čuvaju gradsku imovinu, kako bismo omogućili njezino korištenje u što dužem vremenskom periodu.

pozega.hr