Politika

Požega 2024: Kreće uređenje centra, završava se Muzej i vrtić pod Gradom, gradi atletski stadion i tribina na Slavoniji…

15-12-2023 • 07:08
Rva
Ulazimo u superizbornu i supergrađevinsku godinu. Planovi su ambiciozni – hoće li se realizirati?

Najvažnija točka dnevnog reda posljednje ovogodišnje sjednice Gradskog vijeća Grada Požege bila je Proračun Grada Požege za 2024. godinu. Proračun za sljedeću godinu planiran je u iznosu od 32.449.000,00 € i viši je za 1.518.695,00 € ili 4,91 % u odnosu na visinu planiranog proračuna za II. rebalans 2023. godine. Na prihodovnoj strani proračun je ostao bez prihoda od prireza od 7%, što će biti oko 800 tisuća eura manje prihoda, dok stope poreza na dohodak nisu mijenjali.

Gradonačelnik Željko Glavić je obrazložio kapitalne razvojne projekte koji se planiraju u sljedećoj godini:

„Iduće godine završit će se Centralni uređaj za pročišćavanje voda Požega, čime ćemo u ekološkom smislu postati čisti grad poželjan za život.  

Drugi projekt koji smo u ovom trenutku završili građevinski 99% je Gradski muzej Požega. Nadamo se da će to do Dana grada u ožujku biti završeno. Sljedeće godine slavi se 100 godina otkako je Julije Kempf osnovao požeški muzej i u toj stotoj obljetnici ćemo muzej staviti u funkciju.

Sljedeće godine radit će se Dječji vrtić pod Gradom, čija je gradnja započela i planirano je da do kraja ove godine bude stavljena prva ploča, dok bi vrtić trebao biti gotov do kraja sljedeće godine.

Ugovor za radove na tribini stadiona NK Slavonije je potpisan i radovi uskoro započinju, rok završetka je godinu dana. Do kraja 2024. godine bi trebala biti gotova tribina, kao i novi teren.

Povijesni arhiv u Požegi ima građevinsku dozvolu i dokumentaciju. Imamo zeleno svjetlo ministarstva i vjerujem da ćemo u siječnju predstaviti taj projekt te započeti preseljenje arhiva, da bi se ta zgrada mogla srušiti i graditi novi povijesni arhiv.

Kroz ITU mehanizam Urbanom području Požega je dodijeljeno 18 milijuna eura za kapitalne projekte, od čega 70% dolazi u Požegu. Iz tih sredstava financirat će se projekt revitalizacije povijesne gradske jezgre u tri faze. Prva faza je Ulica Matice hrvatske od Trga Svetog Trojstva do skretanja u Sokolovu, te rotor na tom čvorištu, u nastavku Sokolova ulica do buduće podzemne garaže, te planirano rušenje kuća na tom dijelu. Druga faza je podzemna garaža na kojoj će se nalaziti višenamjenski objekt sa trgovinama, tržnicom i natkrivenom zelenom tržnicom. Treća faza je rekonstrukcija samog baroknog trga, koja treba doći na kraju i kao konačni cilj je trg bez automobila i bez prometa. Dovršetak cijelog uređenja planiran je do kraja 2027. godine, koliko traje i financiranje kroz ITU mehanizam.

Privremena tržnica i veletržnica planira se izgraditi sljedeće godine na kraju Cvjetne ulice i Priorljavske ulice, s parkiralištem za automobile i teretna vozila s povrćem. To će se realizirati sljedeće godine, da bi se krajem 2024. moglo rušiti postojeću tržnicu u centru.

U ITU mehanizmu je i atletski stadion u Osječkoj ulici, koji bi sljedeće godine treba biti završen. Tu je još ljetna pozornica na otvorenom na starom atletskom stadionu, gdje se održavaju Požega Urban Fest i Advent u Požegi. Uređenjem će taj dio Požege dobiti posebni šarm koji svi osjetimo.

Za projekt nove škole sa 20 učionica, plus 10 za djecu s poteškoćama u razvoju, dvodijelnom dvoranom i igralištem, smo dobili 2 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju i upravo je u tijeku to usklađivanje sa standardima. Ta škola se financira 100% iz EU fondova, realno je da tijekom 2024. godine bude završeno sve što se tiče priprema i da 2025. krene izgradnja te škole.“, istaknuo je gradonačelnik neke od kapitalnih projekata koji se planiraju u narednoj godini.

Oporba je imala sedam amandmana na proračun. Među njima je bio i onaj SDP-a da se obnovi prostor Ledara iza Sportske dvorane Tomislav Pirc, jer zbog vlage i oštećenih instalacija isti više nije siguran za korištenje. Niti jedan amandman nije prihvaćen, no gradonačelnik je prihvatio da se uređenje Ledare realizira kroz sredstva predviđena za održavanja gradskih objekata.

Sve točke dnevnog reda su usvojene, osim zadnje koja je skinuta s dnevnog reda. Cijeli Dnevni red i odluke možete pogledati OVDJE.