Kultura

“Povratak u Zlatnu dolinu” uz dva kulturna događaja

25-10-2023 • 14:53
Rva
Projekt "Povratak u Zlatnu dolinu" predstavile su nam Dijana Klarić, voditeljica Znanstvenog i studijskog odjela u Gradskoj knjižnici Požega i Kornelija Marks, voditeljica Male škole kazališta, odgajateljica te suradnica u projektu, prilikom gostovanja u emisiji "Jutro s Matkom".

Projekt “Povratak u Zlatnu dolinu” predstavile su nam Dijana Klarić, voditeljica Znanstvenog i studijskog odjela u Gradskoj knjižnici Požega i Kornelija Marks, voditeljica Male škole kazališta, odgajateljica te suradnica u projektu, prilikom gostovanja u emisiji “Jutro s Matkom”.

Na samom početku su objasnile kakva je poveznica između Zlate Kolarić-Kišur i Zlatne doline, odnosno Požege.

„Zlata je rođena u Slavonskom Brodu, ali budući da je njen otac, ubrzo nakon Zlatinog rođenja, dobio novo radno mjesto u Požegi, čitava obitelj Hadžija, a to je Zlatino djevojačko prezime, dolazi živjeti u Požegu. Tako da je Zlata svoje prve male korake napravila upravo u Požegi,u Požegi je provela najljepše moguće djetinjstvo koje je i opisala u svom najpoznatijem dječjem romanu Moja Zlatna dolina. Zlata se u Požegi školovala, u Požegi je upoznala svoju životnu ljubav Hinka Kolarića-Kišura i konačno, u Požegi se i udala u crkvi sv. Terezije Avilske. 1918. odlazi sa svojim suprugom živjeti u Zagreb i tamo ostaje sve do svoje smrti, a živjela je dugih i lijepih 96 godina. Uvijek je maštala o povratku u Zlatnu dolinu, ali zbog raznih okolnosti taj povratak nikada se nije dogodio.“ – rekla je Dijana Klarić.

„Kada govorimo o Zlatinom povratku u Zlatnu dolinu, onda zapravo govorimo o jednom metaforičkom povratku…“

„Naime, Zlata je cijeli život brižno prikupljala materijale i dokumente o svom životu i stvaralaštvu kao i o životima članova njene bliže obitelji. Tijekom 96 godina koliko je živjela prikupila je zaista puno materijala i dokumenata i tako je stvorila zaista ogromnu privatnu ostavštinu koja se sastoji od mnogobrojnih pisama, razglednica, obiteljskih fotografija, osobnih dokumenata, književnih rukopisa i knjiga iz njene kućne biblioteke. Kada je shvatila da se zaista neće vratiti u Požegu onako kako je maštala, onda je svojim najbližim članovima obitelji izrazila želju da se njena privatna ostavština, jednog dana kad ona napusti ovaj svijet, preda Gradskoj knjižnici Požega na daljnju brigu i čuvanje.“ – rekla je Dijana Klarić.

To se i dogodilo. Nakon Zlatine smrti njena ostavština darovana je Gradskoj knjižnici Požega. Budući da se Zlatina kuća nalazila tek stotinjak metara udaljena od Knjižnice, pokraj nekadašnjeg Grabrika, Zlata se metaforički, kroz svoju bogatu ostavštinu vratila u ulicu svog djetinjstva i odrastanja.

Projekt „Povratak u Zlatnu dolinu“ provodi Gradska knjižnica Požega, a njime se promovira život i stvaralaštvo Zlate Kolarić-Kišur.

„Također, ovim projektom, kroz natječaj za dječji igrokaz na nacionalnoj razini, potiče se stvaranje nove dječje književnosti nadahnute stvaralaštvom Zlate Kolarić-Kišur. Tako da u konačnici projekt se sastoji od Natječaja za dječji igrokaz na nacionalnoj razini, odabira najboljeg igrokaza te uprizorenja pobjedničkog igrokaza. Ovdje se ostvaruje suradnja s Gradskim kazalištem Požega odnosno Malom školom kazališta koju vodi odgajateljica Kornelija Marks i koja polaznike škole uvježbava za uprizorenje igrokaza. Zatim imamo premijeru pobjedničkog igrokaza u Kazalištu i objavljivanje pobjedničkog igrokaza na web stranici Gradske knjižnice Požega, kako bi igrokaz bio dostupan svima, a ponajviše tu potičemo požeške učitelje da igrokaz koriste u okviru nastave o zavičajnim temama. Osim toga, imamo i izložbu jednog dijela ostavštine Zlate Kolarić-Kišur u Gradskoj knjižnici Požega.“ – rekla je Dijana Klarić.

Sam projekt sada traje evo već dvije godine. Prve godine na natječaj za igrokaz prijavilo se 18 autora, a pobijedio je književnik Darko Macan s igrokazom Svjetski dan bez mobitela. Ove godine prijavilo se 13 autora, a pobijedila je mlada književnica i učiteljica Dora Mihanović s igrokazom “Ja sam zmaj”.

Kornelija Marks priprema predstavu s mališanima, a otkrila je kako su se pripremali za nadolazeći nastup.

“Ja vodim dvije skupine Male škole kazališta, prošle godine su predstavu uprizorili stariji  polaznici. Ove godine je zanimljiv naziv “Ja sam zmaj”, gdje mi trebaju mama, tata i mali dječak, pa sam ove godine iskombinirala starije i mlađe polaznike. Njima je bila čast što su upravo oni izabrani, čitajući tekst kao voditeljica mogu odmah vidjeti koje dijete je za koju ulogu. Mogu pohvaliti šest polaznika koji dolaze na svaku probu, budu u kazalištu od 17 pa do skoro 20 sati. Nije im teško ni nakon škole, s veseljem dolaze na probe. Moram pohvaliti pogotovo glavnog lika, Dunju Akšamović koja glumi tog dječaka Zlaju, malog zmaja, ona je u nekoliko dana naučila cijeli tekst. Zahtjevan zadatak također ima i mala Petra Matijević koja mora nju doslovce kopirati, kao u odrazu ogledala. Tekst im se jako sviđa, radi se o jednom dječaku koji se budi i mrzi ponedjeljak, mrzi školu, mrzi sve i ne želi se ustati iz kreveta. Na kraju se mrzovoljno ustaje iz kreveta, dolazi do ogledala i vidi da je postao zmaj. Kako je postao zmaj, tu dolazi do tog dječjeg razmišljanja – možda jer nisam slušao mamu i tatu, možda jer mlađem bratu nisam složio legiće? To je jedna prekrasna igra odraza u ogledalu, gdje smo najviše radili na toj sinkronizaciji, trebalo je takvu malu djecu uigrati u to. Na kraju kako je tema majka, majka je ta koja svojom nježnom riječju pokazuje tom Zlaji da nije zmaj, da smo svi mi katkad zmajevi, nezadovoljni i tužni – na kraju ipak postane sretan i zadovoljan Zlaja koji ode u školu.“ – rekla je Kornelija Marks, te naglasila kako se vesele premijeri, a planiraju tu predstavu izvesti i izvan okvira ovog projekta pa ju predstaviti gradskim dječjim vrtićima.

Ove godine završna manifestacija projekta Povratak u Zlatnu dolinu sastoji se od dva događaja, a ovom su prilikom pozvale sve zainteresirane da se pridruže.

Prvi događaj održat će se u Gradskoj knjižnici Požega 2. studenog, dakle idući četvrtak u 18 sati. Dolazi nam Sanja Nikčević, profesorica i teatrologinja, koja će održati predavanje pod nazivom O kanonu lijepog u književnosti. Drugi događaj je već sutradan, u petak, 3. studenog u 11 sati, a to je premijera pobjedničkog igrokaza u Gradskom kazalištu Požega i dodjela nagrade autoru pobjedničkog igrokaza. Pozivam slušatelje da slobodno dođu 3. studenog u 11 sati u Gradsko kazalište Požega.“ – pozvala je Dijana Klarić.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu.