Politika

Položeni vijenci na Bazi Papuk u sjećanje na jedanaestoricu vitezova

02-12-2023 • 14:55
Rva
Tradicionalno se na Bazi Papuk 2. prosinca polažu vijenci i zapale svijeće kako bi se prisjetili 1991. godine i jedanaestoricu vitezova koji su svoj život dali za Domovinu.

Tradicionalno se na Bazi Papuk 2. prosinca polažu vijenci i zapale svijeće kako bi se prisjetili 1991. godine i jedanaestoricu vitezova koji su svoj život dali za Domovinu. Tog dana u poslijepodnevnim satima, snage protivnika dolaze s područja Slatinskog Drenovca i postavljaju zasjedu na prostoru između sadašnjeg spomen obilježja i objekta Radio relejnog centra. U dobro organiziranu zasjedu dočekale su našu kolonu motornih vozila koja je dolazila iz smjera Velike.

U teretnom motornom vozilu logistike TAM bili su Ivica Zlomislić, Branko Peći, Damir Pišmiš i Tomo Perić, u prvom vozilu pinzgauer Davor Dragić djelatnik zapovjedništva 123. brigade i vojni policajci Vinko Tomašević i Tomislav Pranjković, u drugom vozilu Pinzgauer dva pripadnika odreda veze iz Samobora Anđelko Tule i Tomislav Vužić -Mohenski, dok su iz suprotnog smjera s položaja objekta Radio relejnog centra prema Velikoj krenuli u osobnom motornom vozilu zastava 55 Tade Nikić, djelatnik zapovjedništva 123. brigade i Jozo Koutni, zamjenik zapovjednika 1. bojne 123. Nažalost svi pripadnici izgubili su život u toj zasjedi.

Na Trgu Svetog Trojstva u Požegi 5. prosinca 1991. održana je velika komemoracija za poginule pripadnike na kojoj se u suzama obratio zapovjednik 123. brigade Miljenko Crnjac.

”Vaša imena bit će trajno zapisana u 123. brigadi ZNG kao imena ljudi koji su vlastitom krvlju pisali stranice svijetle i ponosne hrvatske povijesti. Ovi Hrvatski sokolovi bili su, oni su to danas, i bit će zauvijek primjer i ponos Hrvatske vojske. U ime gardista nad vašim mrtvim tijelima obećavam: Dok postoji i jedan živi hrvatski gardist u požeškoj brigadi Zbora narodne garde ova općina kao i svi njezini građani koje ste svojim  životom branili bit će slobodna.”, rekao je general Crnjac. Obećanje je ispunjeno već za Božić 1991. godine kad je 123. brigada je u potpunosti oslobodila svoju općinu u okviru Operacije Papuk 91.

Danas su vijence položili i odali počast zajedničko izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, veterani 63. samostalnog bataljuna te predstavnici svih udruga proisteklih iz domovinskog rata, zajedničko izaslanstvo roditelja poginulih pripadnika – Anđelko Tule i Tomislav Vužić-Mohenski, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Odreda veze Glavnog stožera Hrvatske vojske – 40. pukovnije veze Glavnog stožera Hrvatske vojske čiji su pripadnici bili, te pripadnici sadašnje vojne postrojbe HV slijednice navedene ratne postrojbe, Zapovjedništva za kibernetički prostor Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, koje predvodi umirovljeni brigadir Marko Perčinić.

Vijenac su položili i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general-pukovnik Siniša Jurković uz njega izaslanstvo Vojarne 123. brigade koje predvode zapovjednik vojarne brigadir Mile Valentić i zapovjednik Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“ brigadir Ivica Pejaković, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednik Odbora za ratne veterane u Hrvatskom saboru Josip Đakić, izaslanik Predsjednika Vlade te potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić.

Izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno županicom Antonijom Jozić te čelnici općina s područja županije, izaslanstvo Grada Požege predvođeno gradonačelnikom Željkom Glavićem, izaslanstvo Grada Pleternice s ogrankom Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Pleternica predvođeno gradonačelnicom Marijom Šarić, izaslanstvo Grada Lipika, izaslanstvo Općine Kaptol koje je predvodio načelnik Mile Pavičić.

Vijenac su položili i izaslanik Ravnateljstva policije, načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić, izaslanstvo Parka prirode Papuk, Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije, izaslanstvo županijske organizacija Domovinskog pokreta Požeško-slavonske županije, te Područna škola Tomo Perić Buk.

Počast su također odali trkači koji su krenuli s Trga hrvatskih branitelja u Velikoj, te su istrčali 12 kilometara za 11 vitezova kojih se na današnji dan prisjećamo. Trkači su iz Virovitice, Našica, Osijeka, Đakova, Nove Gradiške, Zagreba i Požege, a sve u organizaciji Atletskog kluba Požega. Prigodni tekst pročitao je Ivan Soldo, učenik četvrtog razreda Područne škole Tomo Perić Buk. Molitvu je predvodio Dražen Akmačić, župnik Župe sv. Augustina Biskupa Velika.

Nakon što je odana počast kod spomen obilježja na Bazi Papuk, svi su se uputili u Vatrogasni dom DVD-a Velika gdje su se obratili visoki uzvanici. S prigodnim riječima obratili su se županica Antonija Jozić, izaslanik Predsjednika Vlade te potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednik Odbora za ratne veterane u Hrvatskom saboru Josip Đakić, te izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general-pukovnik Siniša Jurković.

„Čast i zadovoljstvo je biti ovdje, 32 godine nakon što je Požeštinu i područje bivše općine Požega, pogodila strašna vijest o pogibiji jedanaestorice hrvatskih branitelja. Bilo je hladno taj dan, u večernjim satima okupili smo se kao obitelj, mom ocu je zazvonio telefon i on je izrekao rečenicu „Davor je poginuo“. Nekoliko dana kasnije okupili smo se svi u Požegi na Trgu Svetog Trojstva na komemoraciji žrtvama kada je i general Crnjac izrekao one rečenice koje smo čuli danas na Papuku – dok god postoji zadnji gardist u brigadi, ova općina će biti slobodna. Ne samo da je oslobođena općina, nekoliko dana kasnije, 26. prosinca na Bučju je slobodna i Republika Hrvatska. Danas svi mi koji se okupljamo i komemoriramo ove tužne događaje iz Domovinskog rata, moramo biti ponosni na Hrvatsku koju danas imamo, Hrvatsku koja korača velikim koracima, koja je postala država uvažena u zajednici europskih naroda. Duboko u sebi vjerujem da je ovo Hrvatska koju ste sanjali svi vi hrvatski branitelji koji ste je tada branili, i svi oni kojih danas nema, koji su svoje živote ostavili u temeljima neovisne Hrvatske.“

„Na nama svima je, od djece u školi koju smo danas čuli kako govore o Tomi Periću, do nas starijih koji u dijelu svoga posla koji radimo, da radimo pošteno, odgovorno i odlučno, na našim starijim sugrađanima je da poslušamo njihova iskustva i njihov život u kojem su napravili velike korake za svoju obitelj i zajednicu. Kada budemo tako zajednički svi radili, svatko na svome području, onda uistinu moramo vjerovati u našu Hrvatsku i moramo vjerovati da će i u budućnosti ova država koja je mlada, ostvarivati još veće napretke i iskorake. Poštovane obitelji, znam da je danas vama najteže, osim žrtve branitelja koji su svoje živote utkali u temelje države, i vaša žrtva je vjerojatno jednaka žrtvi koju su oni dali. Neka im je laka hrvatska gruda koju su neizmjerno voljeli.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Fotogalerija