Društvo

Podržimo humanitarnu akciju „Čaj za malog zmaja“

05-12-2023 • 12:02
Rva
Ove će godine, po završetku akcije, darove dobiti 75 najmlađih korisnika kojima se želi olakšati nadolazeće osjetljivo razdoblje, u ukupno 45 obitelji.

S obzirom na pozitivne rezultate i velik odaziv građana prethodnih šest godina, zajedničkim snagama odlučeno je i ove godine pokrenuti javnozdravstvenu humanitarnu akciju „Čaj za malog zmaja“. Već pomalo tradicionalno, humanitarna se akcija „Čaj za malog zmaja“ održava svakoga prosinca, a ove godine traje od 4. do 31. prosinca 2023. godine.  

Humanitarna je akcija namijenjena djeci predškolske dobi i djeci polaznicima nižih razreda osnovne škole, do 14 godina, koji odrastaju u uvjetima siromaštva te im nisu uvijek dostupna sredstva za prevenciju bolesti, a koja bi im ojačala imunitet i olakšala zdravstvene teškoće. Prošle smo godine darivano je sedamdeset djece u ukupno 45 obitelji. Također je prikupljeno donacija u naravi 67.772,00 kuna te su tako najmlađe korisnike pripremili i ojačali za razdoblje gripe i prehlade.

Ove će godine, po završetku akcije, darove dobiti 75 najmlađih korisnika kojima se želi olakšati nadolazeće osjetljivo razdoblje, u ukupno 45 obitelji.

Organizatori ove akcije su ustanove Hrvatski zavod za socijalni rad, Županijska služba Požeško-slavonske županije Područni ured Požega, Udruga Humanum, Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije i Grad Požega. Velik doprinos u organizaciji i provedbi akcije daju i Udruga La Bella Vitta, Hrvatsko žensko društvo Pleternica, Veleučilište u Požegi, Studentski dom dr. Franjo Tuđman, Gradska Knjižnica Požega, sve osnovne i srednje škole, dječji vrtići te sve općine i gradovi Požeško-županije.

“Ovogodišnja je akcija sedma po redu, što nije mala brojka – to je samo pokazatelj da zajednički možemo pomoći članovima društva kojima je pomoć najpotrebnija, ali i da građani našeg grada, posebno u ovo predblagdansko vrijeme, pokazuju dobrotu i humanost. Hvala vam što, kada god je potrebno, dokazujete da imamo veliko srce i da uvijek možemo računati jedni na druge!“ – poručili su iz Udruge Humanum.

Centralno će mjesto prikupljanja donacija ove godine biti Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Požega, na adresi Županijska 16 te Gradska knjižnica na adresi Ulica Antuna Kanižlića 1. Napominjem da se, prema dogovoru, donacije mogu predati i na adresama ostalih organizatora.

Kako bi proširili mogućnost prikupljanja donacija, Udruga Humanum otvorila je poseban račun u svrhu prikupljanja novčanih sredstava.

Svi oni koji bi u akciji sudjelovali uplatom novca na račun, mogu to odraditi uplatom na broj računa koji se nalazi na svim plakatima i letcima te na web stranicama udruge i organizatora. Sva prikupljana sredstva iskoristit će se za kupnju artikala za pakete koji će biti podijeljeni korisnicima. Broj računa: IBAN HR 0223900011500262460, Hrvatska poštanska banka d.d.

Građani mogu već od danas u prostorije Hrvatskog zavoda za socijalni rad – PU Požega i Gradske knjižnice ali i na adrese svih ostalih organizatora donijeti gotov poklon ili barem jedan artikl za malog korisnika socijalne pomoći.

Ideja je da to budu korisne, zdrave stvari – med, čaj, sirupi, četkice i paste zube, kapi za nos za djecu, lizalice protiv kašlja i grlobolje, kape, šalovi, rukavice, papirnate i vlažne maramice te sredstva za higijenu – gelovi za tuširanje, šamponi, sapuni, flasteri kao i ono što najmlađe veseli – bojanke, slikovnice, igračke i slično.

Dom zdravlja i ove godine sudjeluje u humanitarnoj akciji i prikupljanju donacija.

Prošlih se godina pokazalo da su dobavljači velikodušno sudjelovali u ovoj akciji slanjem svojih paketa i uplatom financijskih sredstava, zbog čega će Dom zdravlja ponovno uključiti svoje dobavljače u akciju. Svakoj se obitelji priprema paket prikladan broju članova obitelji, a u obzir će se uzeti i starost djeteta. Plan je da se gotovi paketići predaju roditeljima djece 22. prosinca, pred sam Božić, u prostorijama Hrvatskog zavoda za socijalni rad – PU Požega.

Podjela paketića zapravo je i najljepši dio ove akcije, a vesela i nasmijana lica naših najmlađih iz godine u godinu sve nas motiviraju na ponovno pokretanje akcije, trud i dobar odaziv.

Zavod za hitnu medicinu rada u humanitarnu se akciju  uključio u nadi da ćemo pomoći prikupiti još više donacija za naše najmlađe stanovnike. Humanitarna akcija traje od 4. prosinca do 31. prosinca 2023. godine ovim slijedom:
-do 18.12. građani mogu donositi svoje paketiće u prostorije Hrvatskog zavoda za socijalni rad i Gradske knjižnice Požega,
-u periodu od 18. do 20. 12. 2022. slijedi prebrojavanje i razvrstavanje artikala, kao i planiranje gotovih paketića, ovisno o broju djece unutar obitelji. Artikle će prebojavati i razvrstavati  vrijedni volonteri.
– 21.12. pakiranje i ukrašavanje poklon paketića
– 22.12. podjela paketa.

Napomenuto je da će se 15. prosinca organizirati humanitarna šetnja pod nazivom „Mali dar za pravu stvar“ u organizaciji Udrug La Bella Vitta,

Pomoć u organizaciji i provedbi šetnje Udruzi će se pružiti studenti Studentskog doma dr. Franjo Tuđman u pripremi i podjeli čaja te prikupljanjem novčanih priloga na prigodnom štandu.

„Iskoristili bi ovu priliku i pozvali sve ljude dobrog srca, učenike, studente, udruge, volontere, volonterske centre i sve one koji su se spremni volontirati i pomoći pri pakiranju i ukrašavanju poklon paketa da nam se 21. prosinca, od 15 do 19h, pridruže u prostorijama Hrvatskog zavoda za socijalni rad kako bi pomogli našu akciju. Zaista nam je potrebna pomoć prilikom pakiranja i ukrašavanja paketića, stoga svi vi koji ste spremni nesebično uložiti svoje vrijeme i trud te nam pomoći pri pakiranju i ukrašavanju poklon paketa, dobro ste došli!  Molim vas da se javite Udruzi Humanum, elektroničkim putem na e-mail ili putem društvenih mreža – fb i instagram profila.“ – dodali su iz Udruge Humanum.