Društvo

Pleterničko-jakšička priča: Umrežavanjem za poboljšanje kvalitete života djece i osoba starije životne dobi

10-11-2023 • 07:18
Rva
Osim djece i mladih, izravni korisnici su i osobe starije životne dobi kojima će se pružiti volonterske usluge socijalnog karaktera - usluge prijevoza liječniku, na tržnicu, banku, zdravstvene radionice i slično.

U sklopu dvogodišnjeg programa „Volontirajmo, kreirajmo“ udruge Hrvatsko žensko društvo Pleternica, održan je zajednički projektni sastanak u Jakšiću na kojem su sudjelovali gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, Hrvoje Galić, ravnatelj Osnove škole fra Kaje Adžića, kao i Boško Obradović, ravnatelj Osnovne škole „Mladost“ Jakšić, te Vjekoslav Potočanac, vršitelj dužnosti predstojnika Područnog ureda Požega Hrvatskog zavoda za socijalni rad, kao partneri na navedenom programu.

Ukupna vrijednost programa je 9 tisuća eura, a financiran je od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Cilj programa je promoviranje i razvoj volonterstva osnivanjem Lokalnog volonterskog centra te uključivanje građana u volonterske aktivnosti organizacijom edukacija, aktivnom unapređenju partnerskih odnosa putem izrade zajedničke baze volontera.

“Vjerujem kako ćemo i u godinama ispred nas u suradnji s Općinom i Osnovnom školom Jakšić pronaći načine na koji ćemo omogućiti kvalitetniji život djece, mladih, ali i osoba starije životne dobi.” – naglasila je gradonačelnica Marija Šarić.

Ciljane skupine programa su učenici Osnovne škole fra Kaje Adžića Pleternica i učenici Osnovne škole „Mladost” Jakšić, a programom su obuhvaćeni tako da izravno sudjeluju u programskim aktivnostima i uslugama pomoći u učenju te provođenju humanitarne akcije „PRUŽIMO RUKU DOBROTE” kako bi se darovali učenici iz materijalno i socijalno ugroženih obitelji.

“Centar za socijalnu skrb Požega i Udruga Humanum s partnerima već nekoliko godina za redom organiziraju hvalevrijednu humanitarnu akciju Čaj za malog zmaja namijenjenu djeci koja odrastaju u uvjetima siromaštva pa predlažem zajedničku suradnju kako bi svoj djeci olakšali zdravstvene poteškoće i poboljšali kvalitetu života.” – izjavio je Vjekoslav Potočanac.

“Škola je svakako otvorenja za suradnju i povezivanje s ostalim učenicima kojima je u cilju ovakvim hvalevrijednim akcijama poboljšati kvalitetu života naše djece, ali i osoba starije životne dobi.” – izjavio je Hrvoje Galić, ravnatelj Osnovne škole fra Kaje Adžića Pleternica.

Ravnatelj Osnovne škole „Mladost“ Boško Obradović također je naglasio kako je škola otvorena za suradnju te dodaje: “Suradnja s drugim mjestima nam nije strana jer naša škola već duži niz godina surađuje s raznim volonterskim udrugama pa me veseli što se ova priča nastavlja i s Pleternicom.”

Osim djece i mladih, izravni korisnici su i osobe starije životne dobi kojima će se pružiti volonterske usluge socijalnog karaktera – usluge prijevoza liječniku, na tržnicu, banku, zdravstvene radionice i slično.

“Matica umirovljenika u Jakšiću broji jako velik broj korisnika koji su vrlo dobro organizirani te otvoreni za nove ideje. Vjerujem kako će ova pleterničko-jakšička priča uspješno zaživjeti jer osim vrlo aktivne Matice umirovljenika, u Jakšiću postoji i Udruga Mladih koja je jednako tako spremna pomoći u podizanju kvalitete života svih sumještana.” – izjavio je načelnik Ivica Kovačević.

Pleternica koristi sve mogućnosti europskih i nacionalnih natječaja kako bi osigurala brojne mjere za treću dob.

“Stvoriti aktivnu zajednicu u manjim sredinama je puno veći posao nego što je to u većim gradovima. No, dugi niz godina provodimo projekte socijalnog karaktera usmjerenih na treću životnu dob. Posebno me veseli ova suradnja jer želim da i budući korisnici u nama pronađu partnera te da se mogu osloniti na to da ćemo uvijek imati određene aktivnosti u kojima surađujemo.” – zaključila je Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice.

Izvor: pleternica.hr