Sport

Plamene danas dočekuju ekipu UBI Graz u utakmici 3. kola WABA lige

20-09-2023 • 12:36
Rva
Utakmica se igra u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc, na novom parketu i pod novom rasvjetom s početkom u 18 sati, a ulaz je besplatan.

Igračice Ženskog košarkaškog kluba Plamen Požega pripremaju se za domaću utakmicu 3. kola WABA live, a u kojoj će igrati protiv ekipe UBI Graz iz Austrije. Utakmica se igra u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc, na novom parketu i pod novom rasvjetom s početkom u 18 sati, a ulaz je besplatan. Riječ je o utakmici koja se trebala igrati 18. listopada, ali će se dogovorom klubova odigrati u ranijem terminu. Kakve su sve pripreme Plamene odradile prije početka nove sezone te kakvi su transferi odrađeni, rekao je trener Vladimir Englman prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Prošlu sezonu Plamene su završile na sredini tablice zauzevši 6. mjesto, a trener Englman rekao je kako su zadovoljni plasmanom.

„Mi smo zadovoljni plasmanom, htjeli smo to 6. mjesto koje je u jednom trenutku vodilo igranje Alpa Adria lige, to je nova međunarodna liga, no poslije su se neke stvari promijenile u Košarkaškom savezu i dvije ekipe iz Hrvatske samo nastupaju u tome natjecanju. Uspjeli smo ostvariti taj plasman koji smo htjeli, obzirom na sve probleme koje smo prošle godine imali, prije svega je tu bilo gotovo 50 posto utakmica koje nije odigrala Jelena Ivezić zbog ozljede. Tako se desilo, jedna vrlo turbulentna sezona što se tiče ozljeda i rostera kojeg smo imali.“ – rekao je na samom početku trener Englman.

Ekipa Plamen Požege u novu sezonu ulazi uz većinu igračica iz prošle sezone i ekipom koja je na okupu već duže vrijeme.

Kapetanica Laura Bašić te dvije najiskusnije igračice, Emilija Podrug i Jelena Ivezić, predvode Plamene i ove sezone. Uz njih tu je i nekoliko novih pojačanja među kojima se posebno ističu srpska košarkašica Nevena Vučković, koja je već kroz pripremni period pokazala da će biti značajno pojačanje kao i Amerikanka Kira Lowery.

“Ovog trenutka smo gotovo kompletni ostali kao prošle godine, s tim da smo doveli neka nova imena. Od prošle godine jedino je otišla Sabrin iz Amerike. Doveli smo playa, dobra je igračica barem sad u ovom vremenu koje smo vidjeli. Doveli smo iz Crne Gore Nevenu Vučković koja je klasičan shooter. Potpisali smo ugovor s Leom Miletić, bivšom reprezentativkom i bivšom igračicom Zagreba, ima puno međunarodnog iskustva te je dobar i kvalitetan igrač. No, Lea neće biti s nama ovdje u Požegi s obzirom na njene obveze s fakultetom, ali dolazit će na utakmice i pojačat će nam roster. Imamo problem i dalje s Jeleninom ozljedom, pitanje je koliko će ona moći igrati. Mislim da smo ove godine nešto jači nego prošle sezone.“- rekao je trener.

Pred nama je po svemu sudeći jedno zanimljivo prvenstvo, s obzirom na to da su svi klubovi izjednačili roster kad su u pitanju igračice izvan granica naše države, pa i kontinenta.

„Doista je puno Amerikanki u našoj ligi i gotovo svi klubovi imaju po jednu ili dvije, Šibenik čak tri. Međutim, to je uvijek mačak u vreći, nikad ne znate kakve su igračice i koliko će podići kvalitetu. No, vidim da su se svi pojačali i da će liga biti dosta izjednačena, jedino je tu nešto lošiji Split koji nije uspio ništa kvalitetnije riješiti. Zagreb je odustao od natjecanja zbog financijske situacije, a ostale ekipe su dobre, svaka utakmica će biti vrlo izjednačena.“ – dodao je.

Kad je u pitanju WABA liga, trener Englman otkriva kako nemaju preveliku ambiciju te da će se radije fokusirati na Premijer ligu.

„Ova utakmica nam je malo problem jer se igra u tom terminu, ali nemamo nekakve ambicije u WABA ligi. Prije svega želimo dati prostora našim mlađim curama koje treniraju i nemaju dovoljan broj utakmica, te ovim curama koje su došle i koje se trebaju uigrati. Meni WABA ligu neće igrati Emilija, Lea ni Jelena, igramo s mlađom ekipom, ali problem je što nemamo centar. No nevezano za to, nemamo ambicije u toj ligi, mislim da će biti najbolje da ovaj prvi dio odigramo, ali ne i drugi. To nas je prije dvije godine koštalo prvenstva, previše potrošite igrače, posebno u drugom dijelu kad su putovanja u Crnu Goru, Bugarsku, Makedoniju… Ne bi ni igrali tu ligu već smo se prijavili u Alpa Adria ligu, no umjesto četiri ekipe, igraju samo dvije. Mi smo do zadnjeg trenutka čekali rješenje Saveza, no otišla je Trešnjevka u tu ligu, a mi smo odlučili odigrati barem prvi dio WABA lige.“ – rekao je trener Englman.

Narednog vikenda u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc održat će se 27. Međunarodni ženski košarkaški turnir “Zlatna dolina”.

U subotu, 23. rujna u prvom polufinalu u 17,30 sati sastat će se KK Orlovi iz Banja Luke i mađarski Pinkk Pecsi 424 iz Pečuha. Nakon toga u drugom polufinalnom susretu od 19,00 sati igrat će ŽKK Plamen Požega i ŽKK Jedinstvo iz Tuzle. U nedjelju, 24. rujna u 17,00 sati je utakmica za 3. mjesto, a finale 27. Zlatne doline igrat će se od 19,00 sati. U 20,30 sati je dodjela pehara i priznanja. Posebno će se nagraditi najbolji strijelac turnira kao i MVP turnira odnosno najbolja igračica. Ulaz je besplatan tijekom cijelog turnira.

Nova sezona Premijer ženske košarkaške lige kreće 30. rujna, a požeške košarkašice će u 1. kolu, na svom parketu ugostiti Košarkaški klub Trešnjevka 2009 iz Zagreba.

Utakmica drugog kola također će biti domaća, pa će u Sportsku dvoranu Tomislav Pirc doći Ženski košarkaški klub Split. Prvu utakmicu u gostima Plamen Požega odigrat će u sklopu 3. kola u Zagrebu kod Medveščaka. Prvi dio sezone završava 16. prosinca utakmicama 11. kola, a nastavak prvenstva predviđen je za 06.01.2024. godine kada će se igrati susreti 12. kola.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu.