Politika

Pet škola iz naše županije sudjeluje u eksperimentalnom programu Cjelodnevne škole

24-05-2023 • 09:17
Rva
Dodatno je naglašeno kako su u sklopu Cjelodnevne škole svim učenicima i roditeljima dostupne brojne odgojno-obrazovne aktivnosti koje su potpuno besplatne svakom učeniku, bez roditeljskog plaćanja troškova i/ili participacije.

Eksperimentalni četverogodišnji program cjelodnevne nastave počinje sljedeće školske godine u 50 škola diljem Hrvatske, prijaviti se mogu one koje provode jednosmjensku nastavu. Cjelodnevna škola od 2027. trebala bi se uvesti u sve osnovne škole, a najbitnija izmjena je ona da je obvezno vrijeme sudjelovanja učenika smanjeno za sat vremena, odnosno na 14 sati za razrednu i 14:40 za predmetu nastavu. Naglašeno je da su škole fleksibilne oko određivanja odmora, a do promjena je došlo i u zaduženjima učitelja te dodacima na plaće.

Nakon provedene javne rasprave, Ministarstvo je uvelo neke promjene u eksperimentalni program.

Obvezno vrijeme sudjelovanja učenika u cjelodnevnoj školi je smanjeno, najkasnije do 14 sati za razrednu nastavu, dok je povećano vrijeme izbornog i dobrovoljnog sudjelovanja za onu djecu čiji roditelji to žele. Ovisno o rasporedu koji svaka škola specifično izrađuje za potrebe svojih učenika i roditelja, moguće je kraće obvezno trajanje aktivnosti Programa A1 i A2, te nakon toga izborno sudjelovanje učenika.

Program A2 potpore, potpomognutog i obogaćenog učenja vremenski se strukturira na način da se dosadašnjih 6 sati u razrednoj nastavi, odnosno 5 u predmetnoj nastavi, smanjuje na 4 obvezna nastavna sata, a dosadašnja 2 izborna povećavaju se na 4, izborna nastavna sata – u razrednoj, odnosno u predmetnoj nastavi.

Sažetak izmjena u odnosu na izvorni Eksperimentalni program »Osnovna škola kao cjelodnevna škola – Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja«

U obveznom dijelu Programa A2 od 4 nastavna sata sudjeluju svi učenici, a u izbornom dijelu Programa A2 od 4 sata sudjeluju učenici koji iskažu interes, čiji roditelji to žele. Omjeri pojedinih područja pismenosti u obveznom dijelu ostaju isti. Također, u izmjenama programa Ministarstvo je navelo da će učitelji iz postojećega produženog boravka, koji za vrijeme trajanja EP-a neće dobiti otkaz, imati punu plaću i radit će stručne poslove učitelja. Uz to, u programu je jasno navedeno i kako se neće sve promjene implementirati odmah u prvoj godini provedbe, nego u fazama kroz iduće četiri godine.

Povećani i predviđeni dodaci na plaću.

Povećava se iznos dodataka za razredništvo na 5% koje je ranije iznosilo 2,5%. Svakom učitelju isplaćuje se za zaduženi sat razrednika 5% dodatka na osnovnu plaću. Dodatno je naglašeno kako osim 1 sata razrednika, koji se koristi financijski za obračun dodatka na plaću, svaki razrednik u sklopu redovitoga tjednog zaduženja ima još 5 jasno zaduženih sati u sklopu redovite plaće, za ispunjavanje svih obveza povezanih s razredništvom. Fiksni dodatak od 4,5% svim djelatnicima škola u Eksperimentalnom programu povećava se na 5%.

Svim roditeljima i učenicima osigurana je i zajamčena mogućnost dužeg ostanka učenika od obveznog trajanja te sudjelovanje u odgojno-obrazovnim aktivnostima ako to žele i ako za tim postoji potreba. Dodatno vrijeme boravka učenika u školi za roditelje koji žele mora najmanje odgovarati radnim i profesionalnim obvezama roditelja. Dodatno je naglašeno kako su u sklopu Cjelodnevne škole svim učenicima i roditeljima dostupne brojne odgojno-obrazovne aktivnosti koje su potpuno besplatne svakom učeniku, bez roditeljskog plaćanja troškova i/ili participacije.

Na području Požeško-slavonske županije eksperimentalni program će se provoditi u pet osnovnih škola.

Eksperimentalni program provodit će se u Osnovnoj školi “Vladimir Nazor” Trenkovo, Osnovnoj školi Dragutina Lermana Brestovac, Osnovnoj školi “Mladost” Jakšić, Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” Velika i Osnovnoj školi Stjepana Radića Čaglin. Među osnovnim školama koje sudjeluju u programu nema škole s područja grada Požege, s obzirom na to da je potreban uvjet jednosmjenska nastava, a za što niti jedna škola još nema uvjet. To se svakako planira promijeniti izgradnjom nove osnovne škole u Babinom viru, kako je i najavljeno.