Politika

Pakrac: Dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama

21-03-2023 • 07:49
Rva
Povodom blagdana sv. Josipa koji se od 1996. godine slavi i kao Dan Grada Pakraca, u prostoru Hrvatskog doma „Dr. Franjo Tuđman“ održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca.

Povodom blagdana sv. Josipa koji se od 1996. godine slavi i kao Dan Grada Pakraca, u prostoru Hrvatskog doma „Dr. Franjo Tuđman“ održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca.Osim ovogodišnjih dobitnika javnih priznanja Grada Pakraca te članova Gradskog vijeća na čelu s predsjednikom Miroslavom Ivančićem, pakračkom gradonačelnicom i saborskom zastupnicom Anamarijom Blažević sjednici je nazočio i saborski zastupnik te gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora; ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, izaslanik predsjednika hrvatske Vlade.

Saborski zastupnici Vladimir Bilek i Martina Vlašić Iljkić; državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš; Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Dragan Jelić, v.d. ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske Unije; zamjenici požeško-slavonske županice Ferdinand Troha i Nikola Ivanović; predsjednik Županijske skupštine i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana; gradonačelnici, načelnici te predstavnici prijateljskih gradova i općina, kao i predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici vjerskih zajednica, ustanova, udruga, tvrtki i poduzeća.

Na početku sjednice Gradskog vijeća u Pakracu, Miroslav Ivančić, koji obnaša dužnost predsjednika, održao je govor u kojem je naglasio bogatu povijest grada. Ivančić se prisjetio razdoblja u kojem su Ivanovci gradili svoje crkve i kada se kovao slavonski banovac. Također je spomenuo početak Domovinskog rata u Pakracu i prvo oslobodilačko djelovanje u gradu tijekom rata. Izrazio je ponos što se danas grad Pakrac razvija i gradi na zadovoljstvo svojih sugrađana.

Gradonačelnica Blažević napomenula je kako je Pakrac imao značajnu ulogu u obrani Hrvatske tijekom Domovinskog rata 1991. godine i ostaje simbolom pobjede.

Pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević u svojem je govoru naglasila da su Pakračani ponosni na svoju povijest koja datira još od 13. stoljeća, a prvi pisani spomen grada datira iz 1256. godine kada je spomenuta kovnica novca u Pakracu.

Unatoč ožiljcima rata, grad se mijenja s vidljivim poboljšanjima u infrastrukturi, javnim prostorima i sportskim objektima. Investicije od gotovo 46 milijuna eura u 2022. godini pripomogle su poboljšanju kvalitete života za Pakračane. Grad obnavlja ceste i pločnike, izgrađuje nove te ulaže u kulturne i javne prostore. Pakrac također sudjeluje u projektu “Rukomet u vrtićima” koji ima za cilj promovirati rukomet među djecom. Sajam Slavonski banovac dobro je poznat, a osvojio je i nagradu “Simply the Best” za događaje u 2022. godini. Turizam grada raste iz godine u godinu, a Pakračani su predani očuvanju svojeg identiteta i grada, istaknula je, između ostalog, gradonačelnica Blažević.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić, pohvalio je Pakrac za izvrsno korištenje sredstava iz Europske unije u prošloj godini. On je također istaknuo da je Hrvatska završila korištenje prvih deset godina sredstava iz EU-a te da je Pakrac bio jedno od mjesta koja su najbolje iskoristila ta sredstva.

„Pakrac je uspješno završio i pokrenuo projekte vrijedne 46 milijuna eura. Ovaj uspjeh pokazuje da se trud i rad isplati, a Pakrac je pokazao da je sposoban za ostvarenje velikih projekata, koji će unaprijediti život građana.“, istaknuo je ministar, pohvalivši pri tome ulaganja u različite sektore te nastojanja da se poboljša život samih Pakračana.

Piletić je također najavio da se ulazi u sljedećih deset godina članstva u EU-u, te da nikada nije bilo više sredstava na raspolaganju. Pakrac ima srce i volju da svoj kraj učini prosperitetnijim, poručio je ministar, uz želju za uspjehom u budućim izazovima. Ovom je prigodom rekao kako će Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike raspisati javni natječaj za novu fazu projekta “Zaželi”, koji će trajati tri godine.

Saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Marin Mandarić, čestitao je Gradu Pakracu na izvrsnom korištenju sredstava iz Europske unije. Ovo je još jedna potvrda da zajednički rad lokalne, regionalne i državne uprave može dovesti do velikih i važnih projekata koji će značajno unaprijediti život građana, istaknuo je Mandarić.

U nastavku sjednice uručena su priznanja dobitnicima ovogodišnjih javnih priznanja.

Dobitnici Zlatne plakete “Grb Grada Pakraca” su Tea Silađi za kulturu, Udruga invalida rada Pakrac-Lipik za zdravstvo i socijalnu skrb i Slavko Vuić za fizičku kulturu. Također, šest osoba je primilo nagradu “Pečat Grada Pakraca”: Dean Nagydr. Ivica TurukMarijan Gašpar (posmrtno)Pero TutićZlatko Grčević i Željko Troha.

Nagrade su podijeljene za izuzetne zasluge u područjima kulture, zdravstva i socijalne skrbi te fizičke kulture, a dodijeljene su osobama koje su se istaknule u svojim područjima rada i doprinijele razvoju Pakraca.

Ove nagrade su značajna priznanja za dobitnike te pokazuju da njihov rad i doprinos zajednici nisu nezapaženi. Gradonačelnica je istaknula da su svi dobitnici izuzetno zaslužni i da su njihove aktivnosti doprinijele jačanju kulturnog, sportskog i socijalnog života grada.

compas.com.hr