Društvo

Oživljavanje ruralnih prostora uz roštiljadu i biciklijadu u Zarilcu

25-04-2023 • 11:55
Rva
Tiskovna konferencija održana je u novootvorenoj kući za odmor u Zarilcu „Kod plavog jorgovana“. Gradonačelnica Marija Šarić istaknula je kako dobra suradnja i korištenje baštine pridonosi turizmu na području Pleternice.

Tradicionalna Roštiljada u Zarilcu i ove godine započinje sezonu roštiljanja na otvorenom. Uvijek prva nedjelja pred Praznik rada je rezervirana za ovu gastro poslasticu, pa smo 30. travnja na ribnjaku u Zarilcu. Osim roštiljade, održava se i tradicionalna obiteljska biciklijada, a više o svemu tome rekli su zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić i direktorica Turističke zajednice Grada Pleternice Ivana Ketović Marjanović.

Prijave su otvorene do 26. travnja, a prijaviti se možete na 0992746297 ili na tz@pleternica.hr

„Jezero u Zarilcu jedinstven je prostor nedaleko od Pleternice, jer asfaltom dođeš u prirodu. Tamo će nas dočekati suorganizator i domaćin Športsko-ribolovno društvo Londža iz Zarilca. Ako posluži vrijeme, očekujemo sudjelovanje pedesetak ekipa. Zahvaljujem sve svima koji prostor oko ribnjaka u Zarilcu svake godine urede kako bi svi proveli lijep dan tamo. Očekuju nas naravno tamburaši i dobra zabava.“ – rekao je Domagoj Katić.

Ekipe se mogu sastojati od nekoliko osoba ili pojedinca, a za najbolje su pripremljene lijepe nagrade.

Organizator kao i prošlih godina osigurava 3 kilograma mesa za svaku ekipu te ugljen za roštiljanje. Ekipe se okupljaju od 10 sati, mariniraju meso po svojim receptima koje ih čeka u paketima te kreću s pripremom. Paket sadrži 1 kg mljevenog mesa, 0,75 kg carskog, 0,75 kg svinjskog vrata te 0,5 kg piletine. Meso za predaju natjecatelji dekoriraju po svom vlastitom ukusu, a za najbolja tri roštilja predviđene su i bogate nagrade. U 12 sati je početak natjecateljskog roštiljanja, a u 13 sati predaja mesa.

Isti dan nas očekuje i tradicionalna obiteljska Biciklijada koja kreće u 11 sati s Trga bećarca.

“Biciklijada je u organizaciji Udruge Mladi za mlade Pleternica, a kreće s Trga bećarca, okupljanje sudionika je prije 11 sati. Svaki sudionik dobit će majicu i nakon toga nam slijedi lagana vožnja, nekakvih 11 kilometara do ribnjaka u Zarilcu. Za sada imamo prijavljeno oko 30 vozača, no očekujemo 50 sudionika. Obiteljska biciklijada je rekreativnog karaktera i svi su dobrodošli, do kraja tjedna još skupljamo prijave. Najsretnijeg sudionika tombole očekuje bicikl kojeg je Udruga osigurala i ove godine.“ – rekla je Ivana Ketović Marjanović.

Tiskovna konferencija održana je u novootvorenoj kući za odmor u Zarilcu „Kod plavog jorgovana“. Gradonačelnica Marija Šarić istaknula je kako dobra suradnja i korištenje baštine pridonosi turizmu na području Pleternice.

„Mi smo kao Grad izuzetno ponosni na ovogodišnju organizaciju, ovako kad se udružimo, zajednički napravimo jednu kvalitetnu manifestaciju. Želim se zahvaliti Mjesnom odboru Zarilac i Športsko-ribolovnom društvu što su se odlučili prihvatiti suorganizacije ovakve manifestacije. To je zapravo način da oživimo naše ruralne prostore, upravo kroz ovakve događaje, ali i da potaknemo privatne subjekte da oni ulažu na svom području – da svu onu ljepotu koju imaju stave u funkciju turizma. Danas se nalazimo u novootvorenoj kući za odmor ovdje u Zarilcu. S nama je gospođa koja je uz svoju obitelj odlučila napraviti jedan iskorak i vjerujem da je to samo jedan u nizu turističkih projekata na ovom prostoru. Mi kao Grad ulažemo u kamp odmorište upravo ovdje u Zarilcu, stoga mi je drago što su se oni priključili sa svojom kućom za odmor i da ćemo zajednički nuditi jedan kvalitetan sadržaj posjetiteljima.“

„Zahvaljujem se Gradu Pleternici na podršci i nadamo se ugodnoj suradnji. Ideja je došla nenadano – gospođa koja posjeduje ovu kuću, to je njezina djedovina, ona nije htjela više ulagati ovdje pa je to prepustila nama. Otvorili smo u zajedničkoj suradnji ovu kuću za odmor, ima pet ležajeva. Ulagat ćemo i dalje, trenutno nudimo noćenja uz dnevne atrakcije ovog prostora – šetnja, bicikliranje, aktivnosti na jezeru i tako. Opuštanje i mir u lijepom prirodnom ugođaju.“ – Ivana Matišić.

Više o ovogodišnjoj roštiljadi rekao je zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić prilikom gostovanja u emisiji “Jutro s Matkom”, a razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.