Društvo

Ove subote Požega je u znaku Okusa jeseni – Vino, kestenje, glazba i druženje

08-11-2023 • 12:02
Rva
Ovogodišnji program bit će najbogatiji do sada, budući da će svoje proizvode izložiti oko sedamdeset izlagača iz cijele Slavonije, ali i šire.

Kestenijada, Bučijada i Martinje objedinjeni pod nazivom „Okusi jeseni“ manifestacija su u kojoj će ove subote u Šetališnoj zoni uživati Požežani i njihovi gosti. Ovogodišnji program bit će najbogatiji do sada, budući da će svoje proizvode izložiti oko sedamdeset izlagača iz cijele Slavonije, ali i šire. Osim toga, tu su i brojni drugi sadržaji uz naravno tradicionalno krštenje mošta u vino i mnoštvo pečenih kestena. Što nas sve očekuje u subotu najavili su direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda i Antun Herceg, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara „Stjepan Koydl“, prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Ovogodišnja manifestacije započinje već u jutarnjim satima i to Martinjskim izletom na Požešku goru…

„Ovogodišnja manifestacije započinje već u jutarnjim satima i to Martinjskim izletom na Požešku goru u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac, kojim Turistička zajednica Grada Požege želi povezati Požešku goru kao prirodno dobro u samom centru grada, s manifestacijama koje su u svojoj biti vezane uz obronke naših gora i njihove vinograde. Polazak planinara je predviđen od 8 sati iz Šetališne zone. Vodič izleta je Dragan Davidović, a ruta ide preko Trga Svetog Trojstva, pokraj kapelice svetog Vida i Sokolovom ulicom natrag prema centru grada. Za sve planinare i zainteresirane izletnike osigurane su kiflice i čaj za okrjepu.“ – najavila je direktorica Šimunović Svoboda, te dodala kako je ovo drugi Izlet u prigodi proslave Martinja.

Jesenski sajam će ove godine okupiti rekordan broj izlagača, a oni će ponuditi svoje domaće i autohtone proizvode…

„Izuzetno smo zadovoljni odazivom izlagača ove godine, imamo gotovo 70 prijava, ljudi se i dalje javljaju, jako su zainteresirani da se priključe sajmu. U jutarnjim satima počinje jesenski sajam, izlagači nam dolaze iz Zagreba, Siska, Osijeka, Slavonskog Broda, Nove Gradiške, Đakova, Našica, Virovitice, Bizovca i brojnih drugih mjesta Slavonije i Baranje. U ovoj bogatoj i raznolikoj ponudi domaćih eno i gastro proizvoda i rukotvorina svatko će zasigurno moći pronaći nešto za sebe. Bit će tu proizvoda od kestena, domaćeg mladog vina, proizvoda od buče, zimnice, meda, domaćih sokova, slastica, suvenira, prirodnih čajeva ili suhomesnatih proizvoda.“ – rekla je direktorica Mirna.

U organizaciju ovogodišnje manifestacije uključila se i Udruga vinogradara, vinara i voćara „Stjepan Koydl“ koja će na svom štandu održati besplatnu degustaciju mladog vina svojih članova.

„Udruga je preuzela prostor nekadašnje Kuće Kraljevića koja je bila zapuštena, adaptirali smo ju i sada je u mogućnosti za korištenje. Pri tome su nam pomogli Grad Požega i sami članovi Udruge koji su nekoliko tjedana marljivo radili. Cilj nam je suradnja s drugim udrugama i institucijama pri razvoju kulture i samog turizma vinarstva, vinogradarstva i voćarstva na području grada Požege. Želim se zahvaliti svima na pomoći pri ostvarenju naših ciljeva. Pri organizaciji ovogodišnjeg Martinja odlučili smo donirati mlado vino, pedeset litara domaćih vinara koje će sugrađani moći degustirati.“ – rekao je Antun Herceg, predsjednik Udruge.

„Uz Udrugu vinogradara, vinara i voćara „Stjepan Koydl“, kojoj smo posebno zahvalni što su se priključili ove godine u organizaciju, bit će i Vina Romić, Vina Tandara, OPG Šolčić te Fakultet turizma i ruralnog razvoja s vinima svoga vinograda.“ – dodala je Mirna.

Glavno obilježje proslave Martinja je središnja ceremonija krštenja mošta koja se sastoji od mnoštva zdravica i šaljivog oponašanja crkvenih obreda, osobito blagoslov i čitanje litanija, a Požega je poznata po jedinom vinskom kardinalu u Hrvata.

„Središnji dio manifestacije, obred krštenja mošta uz vinskog kardinala Vladu Bauera i njegove ministrante, održat će se u 11 sati. Nakon svečanog obreda moći ćemo uživati u zabavnoj atmosferi za koju će se pobrinut pop tamburaški sastav Paori. Osim toga, ako nam vremenske prilike to omoguće, predstavit će nam se i Folklorni ansambl Požega s prigodnim nastupom. Predviđeno trajanje programa je do 13-14 sati, ovisno o potrebama naših sugrađana koji se u subotu nađu u Šetališnoj zoni.“ – najavila je direktorica Mirna.

Osim zabave za odraslu populaciju, popraćenu vinskom kapljicom, pripremaju i zanimljiv program za najmlađe posjetitelje…

„Za naše najmlađe sugrađane, u Ulici Dragutina Lermana pripremamo brojne jesenske radionice i igraonice u suradnji sa Zabavno – rekreativnim centrom Meraki, s početkom u 10 sati. Osim toga, svoje će proizvode predstaviti i Učeničke zadruga „Pčelice“ Osnovne škole Antuna Kanižlića, Zadruga „Slap“ Osnovne škole Dobriša Cesarić, Zadruga „Neven“ Osnovne škole fra Kaje Adžića iz Pleternice, Zadruga „Trenk“ Osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Trenkova te Obrtnička i Poljoprivredno–prehrambena škola iz Požege.“ – objasnila je direktorica Mirna Šimunović Svoboda.

Direktorica Mirna je dodala kako prijave za izlagače na štandovima nisu više službeno otvorene, ali s obzirom na veliku zainteresiranost, moguće je stupiti u kontakt ako netko želi biti dio manifestacije “Okusi jeseni“. Kontakt Turističke zajednice Grada Požege je te 034/274-900.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu i vidimo se na Martinju u Požegi!