Gospodarstvo

Otvorili novi praktikum kuharstva i ugostiteljskog posluživanja

03-05-2023 • 12:46
Rva
“Ugostiteljstva i turizma nema bez kvalitetnih radnika ugostiteljske struke, a kvalitetnih radnika nema bez učionica i praktikuma opremljenih na najsuvremeniji način.“

Obrtnička škola Požega partner je Regionalnom centru kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo, a čiji je nositelj Ugostiteljsko-turistička škola Osijek. U okviru projekta „RCK VirtuOS“ izvedeni su radovi adaptacije i rekonstrukcije praktikuma kuharstva i ugostiteljskog posluživanja te su isti nedavno opremljeni novom visokokvalitetnom ugostiteljskom opremom.

Projekt RCK VirtuOS financiran je iz Europskog socijalnog fonda, a ima za cilj uspostavu regionalnog centra kompetentnosti, unapređenje kvalitete obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i mentora kod poslodavaca, provedbu novih i moderniziranih obrazovnih programa za različite kategorije korisnika čime se doprinosi usklađivanje s potrebama tržišta rada, unapređuju praktična znanja i vještine i omogućava veća zapošljivost u sektoru.

“Ugostiteljstva i turizma nema bez kvalitetnih radnika ugostiteljske struke, a kvalitetnih radnika nema bez učionica i praktikuma opremljenih na najsuvremeniji način. Naši nastavnici su kroz projekte mobilnosti, a naročito kroz partnerstvo na RCK VirtOS, imali priliku vidjeti kako se hrana priprema i poslužuje u najrazvijenijim članicama Europske unije. Prošli su razne edukacije iz turizma i ugostiteljstva, a ovi prostori nam daju mogućnosti da ta znanja prenosimo našim učenicima, ne samo ovim sadašnjim, nego i onima koji su već otišli u svijet rada. Zahvaljujemo se našem osnivaču Požeško-slavonskoj županiji na podršci u realizaciji ovih praktikuma.” – rekao Hrvoje Krip, zamjenik ravnateljice Obrtničke škole Požega.

Otvorenje novog praktikuma svojim dolaskom su podržali i zamjenik županice Ferdinand Troha te prodekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja dr.sc. Berislav Andrlić.

„Vjerujem da će ovi praktikumi biti, ne samo u funkciji kako bi učenici naučili više, već i na ponos svima vama, cijeloj Obrtničkoj školi, ali i puno šire. Znati će se da iz naše Obrtničke škole dolaze vrhunski kuhari, vrhunski konobari i vjerujem da će oni nastaviti razvijati svoja znanja na našem Fakultetu u Požegi. Lijepo je danas biti ovdje i čestitati vam na vašem razvoju, a još je ljepše vidjeti ovu djecu koja stječu znanje.“ – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

„Zadovoljstvo mi je da je tema enologije i gastronomije zaživjela na ovoj razini, kako bi učenici imali mogućnost nastavka školovanja na fakultetu. Na taj način će se povećati prednost našeg kraja kao turističke destinacije, čime težimo, da stvaramo kvalitetnu radnu snagu i vrijedne ljude. Vjerujem da će i studenti posjetiti ovaj praktikum te da ćemo na taj način nastaviti našu suradnju.“ – rekao je dr.sc. Berislav Andrlić, prodekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja.